Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Voltalia: Δικάσιμος για την έκτακτη εισφορά στις 5 Ιουνίου 2013


Δεκτή έγινε εχθες από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της πολυεθνικής εταιρείας Voltalia για υπαγωγή σε πιλοτική δίκη της πολύκροτης υπόθεσης, που αφορά στην έκτακτη «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την από 2-4-2013 πράξη της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν.3900/2010, έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρίας και εισήγαγε ενώπιον της επταμελούς συνθέσεως του Β’ Τμήματος και στη
δικάσιμο της 5ης Ιουνίου 2013 την κρίση για το αν υπάρχει συμφωνία των διατάξεων περί έκτακτης εισφοράς με τις διατάξεις του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είναι γνωστό με το νόμο 4093/2012 επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ έκτακτη «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» υπολογιζόμενη σε ποσοστό επί του τζίρου για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014.

Η συνεκδίκαση στο πλαίσιο της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ της προσφυγής της Voltalia, (η οποία σημειωτέον έχει καταθέσει και εμπεριστατωμένη Καταγγελία κατά της έκτακτης εισφοράς και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία συνυπογράφουν ο Δρ. Α. Μεταξάς και ο Καθηγητής Φ. Νικολαϊδης), θα δώσει τη δυνατότητα στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο  να αποφανθεί και επί της νομικής επιχειρηματολογίας με την οποία στοιχειοθετείται ότι η έκτατη εισφορά αντίκειται στις διατάξεις του πρωτογενούς ενωσιακού δικαίου και δη του ευρωπαϊκού δικαίου κρατικών ενισχύσεων.

Κατόπιν των ενεργειών αυτών και ενόψει της εφαρμογής της νομοθεσίας, που εισήγαγε στην Ελλάδα το θεσμό της δίκης πρότυπο, άνοιξε ο δρόμος για να αναδειχθούν πιο στοχευμένα οι λόγοι ακύρωσης της έκτακτης εισφοράς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου θα αποτελέσει «οδηγό» για τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων επί των προσφυγών φορέων ΑΠΕ που θα ακολουθήσουν.

 Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των τιθέμενων νομικών ζητημάτων και την επιρροή τους σε ένα μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής αγοράς. Σύμφωνα δε με νομικούς κύκλους, το γεγονός ότι το ΣτΕ προχωρά στην πιλοτική δίκη ενέχει και την έννοια της επιτάχυνσης ολόκληρης της διαδικασίας των προσφυγών. Η αίτηση της Voltalia είχε κατατεθεί από τη δικηγορική εταιρεία "Μεταξάς και Συνεργάτες"

πηγη http://www.energypress.gr/news/Dekth-apo-to-StE-h-aithsh-ths-VOLTALIA-gia-pilotikh-dikh

3 σχόλια:

  1. Θα ηθελα να ενημερωσω οτι εγινε δεκτη αυτη η προσφυγη στο ΣτΕ για τον λογο οτι η συγκεκριμενη προσφυγη εχει προσθετη επειχηρηματολογια για το θεμα το αθεμητου ανταγωνισμου και κρατικης επιχορηγηση βαση του ευρωπαικου δικαιου.
    Απο αυτη την εξελιξη βγαινει μια αισιοδοξια καθοτι στηριζεται με ακομα περισσοτερα επειχηρηματα η καταργηση της εκτακτης εισφορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό έχει να κάνει με τον οριζόντιο χαρακτήρα της που παράνομα επιδοτει τα φθηνά και μεγάλα πάρκα της τελευταίας περιόδου που έγιναν με ψηλές ταρίφες και πολύ χαμηλό κόστος. Λόγω κυρίως της οριζοντιότητας η εισφορά χρειάζεται αναμόρφωση.

      Διαγραφή
  2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ