Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ναι μεν.. αλλά..για τα φωτοβολταϊκά

Την τελευταία στιγμή απεφεύχθη  ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα για τους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά συστήματα. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλεπόταν αύξηση της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου από το 30% που είναι σήμερα σε πάνω από 40 % γεγονός που όπως αναφέρεται από τους παραγωγούς θα αποτελούσε οικονομική ταφόπλακα. Ωστόσο βάσει των παρεμβάσεων τελικώς εξαιρέθηκε από το μέτρο η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά .

Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν καθώς ακόμη και η ήδη υπάρχουσα έκτακτη εισφορά κάνει το κλάδο ασύμφορο με τα δάνεια να τρέχουν τις πληρωμές να καθυστερούν και  το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις να έχει παγώσει

Σωθήκαμε τη τελευταία στιγμή λένε  οι επενδυτές  φωτοβολταικά συστημάτων . Οι ήδη προβληματικές επενδύσεις βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού μιας και το πολυνομοσχέδιο που πέρασε πριν από μερικά 24ωρα από τη Βουλή προέβλεπε αύξηση πάνω από 10% στην ήδη υπάρχουσα έκτακτη εισφορά επί του τζίρου που τους έχει επιβληθεί.

Τελικώς και μετά από παρεμβάσεις του πανελλήνιου συνδέσμου η εισφορά για την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά παρέμεινε στο 30% και για τους νέους επενδυτές  . Ποσό ήδη δυσβάσταχτο για τους παραγωγούς που βλέπουν τις επενδύσεις τους να μαραζώνουν

Οι παραγωγοί διατυπώνουν ενστάσεις ,παράπονα και ερωτήματα για την ανύπαρκτη  στήριξης της πολιτείας στις άλλοτε πολλά υποσχόμενες επενδύσεις που τώρα δέχοντια τη μια τρικλοποδιά μετά την άλλη

Το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στο χώρο είναι μηδενικό. Πολλοί επενδυτές  μάλιστα ήδη αναζητούν τρόπους να απεμπλακούν από τα φωτοβολταικά τους πάρκα μιας και όπως λένε η παραγωγή τους πληρώνεται με τρίμηνη ή και  τετράμηνη καθυστέρηση , τα δάνεια τρέχουν και οι επενδύσεις κρίνονται ασύμφορες.

πηγη http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1033336&srv=95

5 σχόλια:


  1. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά στο κόσμο. Έρχονται πρώτα οι αγρότες (ποιοί αγρότες;;), που ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι με τα τρακτέρ και το σόου με τα σκόρπια τρόφιμα στους δρόμους, για να απαλλαγούν από το χαράτσι .Έρχονται μετά οι Κρήτες με τη υψηλότερη απόδοση φωτοβολταικών στη επικράτεια λόγω θέσης, για απαλλαγούν από τους φόρους. Γιατί άραγε;;;; .Ακολουθούν της απαλλαγής τα διασυνδεμένα νησιά για άγνωστους λόγους. Δεν ξέρω ποιοί άλλοι απομένουν για να εξαιρεθούν από το 40% του φόρου, ώστε να μείνουν οι γνωστοί μ@λάκες που θα αναλάβουν το ηρωικό χρέος να σώσουν τον ΛΑΓΗΕ. Ρε που πάαααμε, ρε...που θα έλεγε και ο συχωρεμένος ο Αυλωνίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΑ Φ/Β ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ 10% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ 20% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΟΓΟ ΗΛΙΟΦΑΝΙΑΣ.

      Διαγραφή
    2. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΑΡΚΟ 100ΚW ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΑΓΕΙ 30.000Κwh ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΙΔΙΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ.
      ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ.

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή εγώ που δεν είχα γη,μένω αθήνα,ξεκίνησα το 2007,κινήθηκα με βάση αυτά που έταζαν τότε για την επιδότηση ανα νομό,(που δεν πήρα ποτέ) και το συνδύασα με την ηλιοφάνια,βρέθηκα στην αρκαδία και για να πάω στο πάρκο και να γυρίσω πρέπει να κάνω 550 χιλιόμετρα και όποτε βγαίνει βλάβη μόνο για τα μεταφορικά με χρεώνουν 150 ευρώ,χωρίς να υπολογίσουμε τα δικά μου έξοδα,πλύσιμο,κτ.λ πρέπει να πληρώσω περισσότερο χαράτσι από ένα στον Βόρεια Ελλάδα?
    Είναι λογικό αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το ξερατε εκει στην βόρεια Ελλαδα οτι παντα θα εχετε μικροτερη απόδοση? ???? Ελεοοος....αφου ξερατε οτι θα εχετε λιγοτερα εσοδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ