Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Aνοίγει ο δρομος για αυτοπαραγωγή απο φ/β και ανεμογεννήτριες



Το κινητρο θα ερθει οσονουπω , οταν ο λογαριασμός ρεύματος στη ΔΕΗ , φτασει στα ύψη απο αρχες καλοκαιριου!

Ανοίγει και πάλι η δυνατότητα αυτοπαραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ.
Βεβαίως πρακτικά έχει ελάχιστη σημασία, καθώς ξεπαγώνει μεν η διαδικασία, αλλά δεν παρέχεται κανένα κίνητρο που να ωθεί κάποιον να αυτοπαράγει. Και τούτο διότι το περισσευούμενο ρεύμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο δωρεάν. Με δεδομένο όμως ότι το κόστος αυτοπαραγωγής είναι υψηλότερο από το μέσο κόστος προμήθειας οικιακού ρεύματος από τη ΔΕΗ, ο καταναλωτής δεν έχει κανένα λόγο να γίνει αυτοπαραγωγός. Τον συμφέρει να αγοράζει από τη ΔΕΗ.


Οι αυτοπαραγωγοί είχαν αρχικά τη δυνατότητα να πωλούν το 20% του πλεονάζοντος ρεύματός τους, με feed in tariff,  στο δίκτυο. Επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ είχε αδυναμία να μετρήσει το 20%, με το νόμο του Αυγούστου του 2012 επιβλήθηκε αναστολή σε κάθε αυτοπαραγωγή. Τώρα, με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ ξεπαγώνει η διαδικασία και μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πάρει όρους σύνδεσης ή να συνδεθεί με το δίκτυο ως αυτοπαραγωγός. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό».

Παρά το γεγονός ότι δεν συμφέρει με αυτά τα δεδομένα η αυτοπαραγωγή, ο κλάδος των ΑΠΕ θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι άνοιξε και πάλι η διαδικασία, καθώς με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση του net metering για τα οικιακά φωτοβολταϊκά. «Μέχρι σήμερα το net metering μπορεί να έχει επιτυχία εκεί που το ρεύμα κοστίζει στον καταναλωτή πάνω από 20 λεπτά την κιλοβατώρα. Όμως σύντομα το όριο αυτό θα είναι χαμηλότερο, αλλά και τα τιμολόγια ρεύματος στη χώρα μας θα αυξηθούν» λέγεται χαρακτηριστικά.

Τι λέει το νομοσχέδιο
Σχετικά με την αυτοπαραγωγή το νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής: «Είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο δίκτυο. Για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται από τη ΡΑΕ ως περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με τη διαδικασία των δύο τελευταίων εδαφίων της περίπτωσης α` της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν.3468/2006 για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ περιθώριο ισχύος μετά από εισήγηση του διαχειριστή του δικτύου.
Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή και γνώμη της Ρ.Α.Ε., καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου είναι δυνατό να καθορίζεται αποζημίωση από τον προμηθευτή υπέρ του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 (Α΄ 286) για ποσοστό του πλεονάσματος ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό».
Με την τελευταία παράγραφο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί κάποιου είδους εισφορά στους προμηθευτές (πρακτικά στη ΔΕΗ) για το δωρεάν ρεύμα που θα παίρνουν από τους αυτοπαραγωγούς.

http://www.energypress.gr/news/Anoigei-o-dromos-gia-aytoparagwgh-kai-net-metering

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ