Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αλλάζει τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος ΛΑΓΗΕ


Τώρα ηρθε η ώρα να διορθωθεί. Αφου εχει μπει το χαρατσι του εκτακτου φορου, και αφου εχει πιασει τοπο η ολη προπαγανδα κατα των φωτοβολταικών. Εύγε! 

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ! 
ΗΛΙΟΣ 

Μία από τις σοβαρότερες στρεβλώσεις της ηλεκτρικής αγοράς, που δημιουργούν ψευδή εικόνα για το πραγματικό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να διορθωθεί. Πρόκειται για τον τρόπο υπολογισμού των ποσού που καλείται να καλύψει το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) ως διαφορά ανάμεσα στην χονδρεμπορική τιμή του συστήματος και στην εγγυημένη τιμή που εισπράττουν οι διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επεξεργαστεί ένα νέο τρόπο υπολογισμού των ποσών που επιβαρύνουν τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και θα τον εντάξει στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή. Κεντρική ιδέα είναι η αλλαγή της Οριακής Τιμής Συστήματος ως σημείου αναφοράς με βάση το οποίο γίνονται οι υπολογισμοί, και η αντικατάστασή του με ένα περισσότερο αντιπροσωπευτικό μέγεθος.

Η στρέβλωση
Ως γνωστόν σήμερα, οι προμηθευτές (πρακτικά η ΔΕΗ) αγοράζουν από τον ΛΑΓΗΕ το «πράσινο» ρεύμα στην Οριακή Τιμή του Συστήματος. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ΑΠΕ πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ με την εγγυημένη (πολύ υψηλότερη) ταρίφα που έχουν υπογράψει.

Τη διαφορά πρέπει να την καλύψει ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ που έχει έσοδα κυρίως από το ΕΤΜΕΑΡ και δευτερευόντως από τις δημοπρασίες ρύπων, το λιγνιτικό τέλος, μέρος του τέλους ΕΡΤ κ.λπ. Όταν δεν αυξάνει το ΕΤΜΕΑΡ ανάλογα με το «άνοιγμα» του λογαριασμού ΑΠΕ, δημιουργείται το γνωστό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ το οποίο έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να καθυστερεί υπερβολικά η  πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ για το ρεύμα που πουλάνε στο σύστημα.

Το ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί βεβαίως να αυξάνει συνεχώς, καθώς κάτι τέτοιο θα ξεσήκωνε – και δικαιολογημένα – τους καταναλωτές ρεύματος που το πληρώνουν μέσω των λογαριασμών τους. Από την άλλη, το πλήθος των ΑΠΕ που έχει εισέλθει πλέον στο σύστημα είναι πολύ μεγάλο, κυρίως λόγω της μαζικής διείσδυσης τους τελευταίους μήνες (μέχρι το Μάρτιο) των φωτοβολταϊκών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνον να αυξάνουν οι ανάγκες πληρωμών εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ, αλλά και κάτι ακόμα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί τραγελαφικό: Όσο πιο πολλές ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα, τόσο χαμηλώνει η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), καθώς το ρεύμα που εγχέουν οι ΑΠΕ δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ΟΤΣ. Έτσι η Οριακή Τιμή, από το μέσο επίπεδο των 62 ευρώ / MWh το 2012 έπεσε το δίμηνο  Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013 στα 45 ευρώ/MWh, ενώ το Μάρτιο έπεσε ακόμα πιο χαμηλά και κάποιες ημέρες έφτασε ακόμα και στα τα 10 ευρώ/MWh.
Όμως, όσο πιο χαμηλά πέφτει η Οριακή Τιμή Συστήματος, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσά που πρέπει να καλύψει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και τόσο περισσότερο μεγαλώνει το έλλειμμά του.

Δύο λύσεις
Απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι να πάψει η Οριακή Τιμή Συστήματος να είναι το σημείο αναφοράς για τους υπολογισμούς. Με τι όμως θα αντικατασταθεί; Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται κάποιες λύσεις οι οποίες εξετάζονται. Η μία είναι να καθοριστεί ως σημείο αναφοράς το μεσοσταθμικό κόστος της συμβατικής ενέργειας. Δηλαδή το κλάσμα του συνολικού κόστους που πληρώνει το σύστημα για τη συμβατική ενέργεια δια της συνολικής παραγωγής. Με βάση τα στοιχεία του 2012, το κόστος αυτό ανήλθε στα 74,6 ευρώ/MWh, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος που εισπράττουν οι συμβατικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (περίπου 9 ευρώ/ MWh).
Σε αυτή την περίπτωση, το μέγεθος που θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ θα πρέπει να ανακαθορίζεται σε τακτά διαστήματα με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου.
Μια δεύτερη λύση που εξετάζεται από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ είναι να χρησιμοποιηθεί ως μέγεθος αναφοράς αντί της Οριακής Τιμής Συστήματος, η Οριακή Τιμή Αποκλίσεων (ΟΤΑ). Αυτή υπολογίζεται εκ των υστέρων, με βάση την εκκαθάριση των αποκλίσεων που αποδεικνύεται ότι σημείωσαν οι μονάδες παραγωγής σε σχέση με τις δηλώσεις που έκαναν εκ των προτέρων οι ιδιοκτήτες τους. Μονίμως είναι υψηλότερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος και συνεπώς μπορεί έτσι να διορθώσει τη στρέβλωση η οποία προαναφέρθηκε.

Ποιός πληρώνει
Σε κάθε περίπτωση, με τις αλλαγές που επέρχονται, οι προμηθευτές (πρακτικά η ΔΕΗ) θα αγοράζουν το "πράσινο" ρεύμα πιό ακριβά από ότι σήμερα. Ότι περισσότερο πληρώνει ο προμηθευτής, αποτελεί "ελάφρυνση" για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, και συνεπώς μειώνει την πίεση για άλλα μέτρα μείωσης του ελλείμματός του.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Allazei-o-tropos-ypologismoy-toy-elleimmatos-toy-LAGHE

1 σχόλιο:

  1. Επιτελους κατι παει να διορθωθει επρεπε η ΕΑΣ αγρινιου να κανει καταληψη στο ΥΠΕΚΚΑ και στο ΥΠΑΑΤ για να ξεκουνηθουν και να διορθωσουν αυτες τις στρεβλωσεις ας ειναι και τωρα συναδελφοι απο ολοι την ελλαδα αγροτες και μη ολοι στον αγωνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ