Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοτικά πάνελ και διάρκεια - Που ειναι η λίστα με τα καλύτερα φ/β πάνελ;


Διαβασα προσφατα για τεστ αξιολογήσεων για χρυσά και αργυρά μετάλια (!!) σε κάποια τεστ για σύγκριση φωτοβολταικων πανελ και είναι λιγο μπερδεμένο το μυαλό μου γιατί βλέπω μαλλον περίεργες συγκρίσεις:

- αλλες μαρκες στα φωτοβολταικα, τελειως διαφορετικές να είναι φαινομενικά οι καλύτερες σε κάποια τέστ, και τελείως αλλες μαρκες φωτοβολταικα να είναι διαφορετικές μάρκες σε άλλα τέστ.
- Κάποια τεστ, κάνουν σύγκριση μεταξύ 15 μάρκων ή 10 μάρκες...

Όταν έχουμε γύρω στις 1000 εταιρίες που κάνουν φωτοβολταικα πανελ, που είναι οι υπόλοιπες; Έστω βρε αδερφέ να κάνουν σύγκριση με 100 καλύτερες εταιριες φωτοβολταικών πανελ, αντε 50.  Μήπως αυτές οι 10-20 εταιρίες που συγκρίνουν μεταξύ τους είναι και αυτές που πληρώνουν για να προωθήσουν τα προϊόντα τους;

Πού είναι η αλήθεια?
Υπαρχει καποια κοινώς αποδεκτή λιστα που να σου λεει ποιο ειναι το καλύτερο φωτοβολταικό πανελ? Υπάρχει μια λιστα που να μην "κρύβει" από πίσω καμμία προωθητική ενέργεια και να είναι αποδεκτή από ΟΟΟΛΗΗΗ την αγορά των φωτοβολταικών πάνελ?  Μα ποιό είναι επιτέλους το καλύτερο φωτοβολταικό πανελ του 2011; τα 10 καλύτερα φωτοβολταικα πάνελ του 2010 μήπως;, εεεεε;;, ξέρετε έστω τα κορυφαία πανελ του 2009.....;;;

Δεν θα απαντήσω εγώ.

Θα σας ενημερώσω για τι αναφέρουν οι ΙΑΠΩΝΕΣ!

Δυστηχώς, σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στην Αμερική τον Ιούνιο του 2011 από την JAPAN ELECTRICAL MANUFACTURERS' ASSOCIATION στο διεθνές συνέδριο της ποιότητας των φωτοβολταικών πανελ στην Αμερική και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα για τέτοιου είδους μετρήσεις.

Είναι γεγονός οτι οταν εγκαθίστανται κάθε χρόνο 40.000.000 φωτοβολταικά πανελ, όταν υπάρχουν γύρω στις 1000 εταιρίες παραγωγής φωτοβολταικών πάνελ, όταν παράγονται 3,000+ τύποι πάνελ (δικός μου υπολογισμός με την υπόθεση οτι καθε εταιρία παραγει τουλαχιστον 3 τύπους πανελ τουλάχιστον), και όταν υπάρχουν τόσες διαφορετικές τεχνολογίες και πατέντες είναι δύσκολο όχι μονο να ξεχωρίσεις τα καλύτερα φωτοβολταικά πανελ αλλα να καταγράψεις και τα υπάρχοντα! Πόσο μάλλον να φτιάξεις μια λίστα με τα πιο αποδοτικά που αντέχουν στο χρόνο.
Το προιόν από μόνο του είναι πολύπλοκο και έχει αρκετές ιδιαιτερότητες.  Είναι ανάγκη βέβαια να υπάρξει ένα σύστημα αξιολόγησης αλλα έχει πολλά προβληματα, πολλά από τα οποία φαίνεται δύσκολο να υπερπηδηθούν.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛ
Το ζητούμενο της ζωής των φωτοβολταικών πανελ διαφέρει ανάλογα με τη χρήση και τη χώρα. Συχνά καθορίζεται από τους πελάτες π.χ. στην Ευρώπη οι επιδοτήσεις στις τιμές πώλησεις είναι για 20-25 χρόνια , ενώ στην Ιαπωνία για 10 χρόνια, ενώ για κάποια φωτοβολταικα κελια είναι 1-2 χρόνια. Καθε σύστημα έχει διαφορετικό χρόνος ζωής.

Αλλά, οι μέθοδοι που υπάρχουν για να τεστάρουν τη ζωή των πανελ για 20-25 χρόνια δεν είναι ακόμη καθορισμένοι. Κάθε εταιρία τεστάρει το προϊόν σε ειδικές μετρήσεις και συνθήκες που δεν είναι όμοιες συχνά. Είναι λοιπόν ζητούμενο αυτή τη στιγμή να βρεθεί ένας κοινό τρόπος αξιολόγησης της ζωής και της απόδοσης των φωτοβολταικών πανελ.
Μεταξύ των οποίων
1. Συνθήκες αξιλογησης της ζωής των πάνελ όπως διαρκεια του τεστ και οι συνθήκες καταπόνησης.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται κόστος και χρήμα. Χρειάζονται πολλαπλά τεστ για να καθορίσουν τις συνθήκες που πρέπει να λάβουν υπόψιν διαφορετικές εγκαταστάσεις, περιβαλλοντικές συνθήκες, θερμοκρασία, υγρασία, μηχανική καταπόνηση. Τί να το κάνω άν τα τέστ γίνονται στην Αυστρία; ή στη Γερμανία; Ποιά θα είναι η απόδοση αυτών των πάνελ στην Ελλάδα; Μπορεί να είναι τελείως διαφορετική η απόδοση τους λογω των διαφορετικών θερμοκρασιών και υγρασίας που αναπτύσονται σε κάθε χώρα.

2. Διαβεβαίωση ποιότητας όπως έλεγχος στην παραγωγή και πρότυπο σχεδιασμού. Δυστυχώς κάθε κατασκευαστής πολύ συχνά έχει το δικό του τρόπο παραγωγής και διαφορετικές πρώτες ύλες (πχ κελιά) για κάθε πανελ. Επομένως, από τη στιγμή που υπάρχει διαφορετική σχεδίαση και παραγωγή η αξιολόγηση καθίσταται πολύ δύσκολη.

Αφού προτείνει διάφορους μεθόδους κοινής αξιολόγησης  (που σημειωτέον ποικίλουν ανα περιοχή και κλιματολογικές συνθηκες) καταλήγει οτι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός εργαλείου που θα αξιολογεί τα φωτοβολταικά πανελ και τον χρόνο ζωής τους.

Αρα, ενα κοινό σύστημα αξιολογησης δεν υπαρχει, ακόμη. Τα τεστ γίνονται με πανελ απο μια χούφτα από εταιρίες, σε ένα συγκεκριμένο χώρο και με διαφορετική σχεδίαση από καθε εταιρία. Σύμφωνα λοιπόν με το συνέδριο αυτό τα IEC τεστ θέτουν απλώς ενα ελάχιστο κριτήριο σχεδίασης και δεν επιχειρούν να δώσουν εγγυήσεις για δεκαετίας χρήσεις ή ένα μηχανισμό που θα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την τοποθεσια.

Στόχος τους εχει τεθεί να υπάρχει ενα και μόνο τεστ απόδοσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να αξιολογήσουν ενα φωτοβολταικό πανελ και να μειώσουν το ρίσκο τους. Ακόμα δεν εχει επιτευχθεί.

 Δηλαδή, μας μένει μονο να ελπίζουμε οτι οι εγγυήσεις είναι αρκετές και να κοιτάμε τα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά (noct, ισχύς, κ.α.) ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να αγοράσουμε ένα "κακο" φωτοβολταικό πάνελ και επομένως να εχουμε περισσότερες πιθανότητες για ενα επιλέξουμε ενα καλό φωτοβολταικό σύστημα.





7 σχόλια:

  1. Θα ήταν πολύ ενημερωτικό για όλους μας (στατιστικά)
    εάν οι φίλοι που έχουν εγκαταστήσει στα σπίτια τους φωτοβολταϊκά πάνελ
    αλλά και οι φίλοι εγκαταστάτες που παρακολουθούν έργα τους
    μας έδιναν στοιχεία της απόδοσης τους
    ( σε ποια περιοχή, μαρκα και τυπο και την απόδοση τους ανα έτος ή τετραμήνο ή μήνα )

    Είναι κάτι που λείπει νομίζω από το blog ...

    Εσείς τι λέτε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kατι σαν αυτο για παραδειγμα :

    Απο Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2012 11:14 μ.μ.

    yingli 235w
    Εκλεισαν χρονο, 16.120 kw
    Aργολιδα
    Ταρατσα αριστος προσανατολισμος
    30 γωνια


    Απο Ανώνυμος 25 Σεπτεμβρίου 2012 10:12 π.μ.

    Renesola, 43 πάνελ των 230W = 9890kW
    Κοντά στο Σούνιο,
    Στέγη με σχεδόν νότιο προσανατολισμό
    (κάτω από 10 μοίρες διαφορά προς τα δυτικά),
    Επιασε στο χρόνο 16.864 kwh.
    Άρα αν ήταν ακριβώς 10 kW θα μου έβγαζε 17.051 kwh !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς ούτε η απόδοση ανά έτος μπορεί να δείξει τη διαφορά, καθώς δεν παίζει ρόλο μόνο το πάνελ αλλά ο σχεδιασμός (πχ σε έναν αναστροφέα μπορείς να έχεις 4 στοιχειοσειρές τον 10 πάνελ ή 2 των 20. αλλιώς θα αποδώσει το κάθένα), ο αναστροφέας (που οι βασικές του απώλειες είναι στο MPP tracking και όχι η μέγιστη ή ευρωπαϊκή απόδοση), οι απώλειες καλωδιώσεων και όλες οι μικρολεπτομέρειες που δεν γνωρίζει περίπου το 85% των εγκαταστατών σύμφωνα με τις έρευνες για την Ελλάδα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πιστοποίησης των εγκαταστατών (ας μήν ξεχνάμε ότι πριν από 2-3 χρόνια ήταν υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι εσωτερικών εγκαταστάσεων, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές κλπ χωρίς πτυχίο στον τομέα ή κάποια άλλη θεωρητική γνώση).

    Επίσης όλες οι συγκρίσεις γίνονται για πάνελ "κοινής" τεχνολογίας τύπου pasivated ή scatered pasivated. Πουθενά δεν συγκρίνονται με πάνελ ανώτερης τεχνολογίας όπως rear contact (sunpower), grid (Day4), heterojunction και bijunction (Sharp-Panasonic), PERL (BP), Pbcell (Shell solar) κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πρώτη παράγραφο έχεις απόλυτο δίκιο.

      Στη δεύτερη, τίθεται το θέμα δημοφιλίας & τιμής των πλαισίων στην Ελλάδα.
      Αναπόφευκτα & επειδή η συζήτηση στο blog είναι (ορθώς κατά τη γνώμη μου) περισσότερο χρηστική & λιγότερο επιστημονική, οπότε έχει νόημα η σύγκριση αυτών των πλαισίων

      Διαγραφή
  4. Tα luxor είναι Γερμανικά ή Kινέζικα ? ακούγετε ότι είναι αρκετά καλά , αν γνωρίζει κάποιος που έχει βάλει και έχει την καλοσύνη ας μας πεί
    το βρήκα σε 2 καταστήματα με 240 watt εδώ http://www.ecolutions.net/luxor-245wp και το βρήκα και εδώ http://www.cocoon.gr/solar-panels-luxor.html μου είπαν οτι χρειάζονται mppt ρυθμιστή και όχι pwm , ο mppt είναι ακριβώς όμως , πάνε οπωσδήποτε με mppt ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόλυτα ευχαριστημένος... 166.000kWh στην Τρίπολη με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας.

    http://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPageOverview.aspx?page=79f799c5-7e0c-4bfa-9b88-4d5963e7636a&plant=9b6a1c12-edfb-4cdb-a57b-d3352319131b&splang=el-GR

    Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν οι inverters που στο συγκεκριμένο έργο είναι SMA, η διαστασιολόγηση, το μικροκλίμα και πολλά άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ LUXOR 6978061717

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ