Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΦΒ ΠΑΝΕΛ: Επώνυμη Μάρκα δεν σημαίνει ποιότητα!

Καιρος ήταν να ακουστουν και απο
"επίσημα" χείλη!
Τα φωτοβολταικα πανελ εχουν σήμερα φθασει το σταδιο της τυποποίησης, αλλα δεν ειναι ολα τα ιδια. Σύμφωνα με το solar buyer οι κατασκευαστές θυσιάζουν την ποιότητα και την αξιοπιστία τους ώστε να πετύχουν πιο σύντομα τον στοχο τους.

Μεχρι σήμερα, δεν εχουν υπαρξει εκθέσεις για την ποιότητα και την αξιοπιστία των φωτοβολταικών πανελ. (Το εχω
αλλωστε επισημάνει και απο το blog πολύ καιρό πριν ). Το γεγονός αυτό καθιστά την αγορά πανελ παρακινδυνευμένη και ακριβή υπόθεση.

Ακόμα και ενα πανελ που φαινεται στον μέσο καταναλωτή εντάξει, μπορεί να εχει μικρά ελαττώματα στην πλαστικοποίηση ή συγκόλληση τους που με την πάροδο του χρόνου στο χώρο, θα γίνουν μικρορωγμές ή μπορεί να υπάρξει υπερθέρμανση - και ίσως να απαιτούνται δαπανηρές επισκευές ή πλήρη αντικατάσταση αυτών.


Αυτό ήταν το μήνυμα απο το σεμινάριο διαδυκτίου  της SOLAR buyer, παγκόσμια εταιρία προμηθειών, χθες 31/5.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ REC- FIRST SOLAR
Συνείδητοποιησαν δε οτι οι πιστοποιήσεις της βιομηχανίας και ακόμα και πανελ απο τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως μπορεί να μην ειναι ποιοτικά! Υπήρξαν μεγάλες ανακλήσεις πανελ απο τις γνωστές tier-1 κατασκευαστές συμπεριλαμβανομένου των πανελ εταιριών όπως η REC το 2008 και  First Solar το 2011!

Πλεον, δεν ειναι ξεκάθαρο στον αγοραστή που το φωτοβολταικό πανελ κατακσευάζεται, πως φτιάχνεται ή άν τα πιστοποιημένα υλικά πραγματικά μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία του συγκεκριμένου πανελ.

Επιπλέον, η ποιότητα απο μόνη της είναι εξαιρετικά δύσκολο να την βρεις και να την ποσοτικοποιήσεις.

ΜΕΙΩΣΗ ΡΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝΑ ΓΟΡΑ ΠΑΝΕΛ
Πως μπορεί λοιπον να μειώσει καποιος το ρίσκο οταν αγοράζει φωτοβολταικά πανελ;
Ο ελεγχος του εργοστασίου και επισκέψεις στο χώρο παραγωγής ειναι αναγκαίες. Τουλάχιστον απο την εταιρία που τα προμηθεύεται.

ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σήμερα τα ελλατωματικά πανελ στα νεα πανελ ειναι απο 5-22% των συνολικών φορτώσεων! Τα πανελ κατα 60,3% εχουν χαμηλή ποιότητα κατασκευής και το 38,6% χαμηλή ποιότητα κυψελών. (Διαφέρουν λιγο βεβαια τα στοιχεία που εχει η εταιρία με αυτά που εχει δημοσιεύσει η sunpower στο παρελθόν)

Βεβαια, το γεγονος οτι η αγορα των φωτοβολταικών ειναι πολύ δυναμική δεν εγγυάται τίποτα για καμμία εταιρία. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές του χθες, μπορεί σήμερα να ειναι με ερωτηματικό απο τη στιγμή που παλεύουν να επιβιώσουν.


ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Ακόμα και σε εγκαταστάσεις μολις 2 ετών παρατηρούνται μικρορωγμές  που πολλές φορές δεν ξέρουν και γιατί δημιουργήθηκαν. Η επιστήμη ειναι πίσω στον τομεα αυτό.

Σε μερικές περιοχές αναμένουν τα χειροτερα. Μονο ο χρόνος θα δείξει...


πηγη http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/pv-modules--branding-and-bankability-do-not-always-correlate-to-quality_100007003/#axzz1wWgH9G5N


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ