Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

«Ευλογημένες» μπίζνες στο Πεντελικό


Το Ποντίκι
Στα κάγκελα έχουν βγει κάτοικοι της Πεντέλης και των Μελισσίων με αφορμή τις ιερές μπίζνες για την παραγωγή «ευλογημένης» πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, που προωθούν Εκκλησία της Ελλάδος και κυβέρνηση σε αναδασωτέα έκταση του Πεντελικού.
Και επειδή τα «θαύματα» στην εποχή μας είναι άκρως... εκσυγχρονισμένα, οι κυβερνητικοί, σε μια παραλλαγή του θαύματος στον γάμο της Κανά, όπου το νερό έγινε κρασί, βάφτισαν την Εκκλησία... «στρατηγικό επενδυτή» με ένα άρθρο που συμπεριέλαβαν στο νομοσχέδιο «Διαμόρφωση Φιλικού για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος».

Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης - Μελισσίων, στόχος είναι η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου 300 Mεγαβάτ σε έκταση 3.500 στρεμμάτων – ίση με την έκταση της Νέας Πεντέλης – σε αναδασωτέα έκταση, υπόθεση που χαρακτηρίζουν νομικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό σκάνδαλο. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι βλέψεις της Εκκλησίας να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη είναι παλαιές, όμως τα σχέδια πέρσι είχαν αποτραπεί, αφού ο τότε υπουργός ΠΕΚΑ διαπίστωσε νομικά κωλύματα σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης.
Έναν χρόνο μετά, η νέα τρικομματική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πολιτών, βρήκε τρόπο να ξεπεράσει το νομικό κώλυμα μέσω του νομοσχεδίου «το οποίο “δωρίζει” στην Εκκλησία της Ελλάδος (αναγνώριση “περιουσιακών δικαιωμάτων”) τις τεράστιες διεκδικούμενες από αυτήν δασικές εκτάσεις, τις οποίες διακατέχει παρανόμως, καθώς με τις διατάξεις του Ν. 1811/88 (τον οποίο είχε τότε αποδεχτεί και υπογράψει η Μονή Πεντέλης) έπρεπε να τις είχε ήδη αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο εδώ και δεκαετίες».

Επισημαίνεται ότι με τις ιερές μπίζνες που προωθούν κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος στο Πεντελικό τίθενται σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, αφού:
• Με το νομοσχέδιο αίρονται όλες οι προστατευτικές διατάξεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα (το Πεντελικό είναι μέρος των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών και προστατεύεται με το Π.Δ. 755/88).
• Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου προβλέπεται να γίνει σε χαρακτηρισμένη ως «αναδασωτέα» έκταση του Πεντελικού, η οποία ήδη αναδασώνεται και αρδεύεται από το ΥΠΕΚΑ.
• Το βουνό μετατρέπεται σε βιομηχανική περιοχή, ενώ θα αλλάξουν και οι χρήσεις γης.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων επισημαίνει ότι τη σχετική τροπολογία είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτη και «φωτογραφική» για τη χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων - Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής υπογραμμίζουν και τα πολιτικά χαρακτηριστικά του σκανδάλου, αφού το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει, να διευκολύνει και να επισπεύσει την υλοποίηση της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας και των φυσικών πόρων. Είναι ενδεικτικό της παράδοσης του εθνικού πλούτου ότι «το Δημόσιο αποσύρεται από κάθε έλεγχο ως προς την περιουσία του ελληνικού λαού, την οποία παραχωρεί σε επενδυτές και μάλιστα με επιδοτήσεις: Το 100% του επιχορηγούμενου για την επένδυση ποσού καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στον εκάστοτε ‘‘στρατηγικό επενδυτή’’ με την έναρξη του έργου, γεγονός που δεν δεσμεύει κανέναν επενδυτή για την τήρηση των οικονομικών - περιβαλλοντικών - εκμεταλλευτικών όρων και προϋποθέσεων της επένδυσης».

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης - Μελισσίων καλεί σε συγκέντρωση και πορεία προς τη Μονή Πεντέλης, Κυριακή 7 Απριλίου, 11.30 π.μ., και επισημαίνει ότι η υπόθεση του Πεντελικού αφορά όλη την Αττική, αφού τα επιχειρηματικά σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος βάζουν ταφόπλακα στο Πεντελικό ως πνεύμονα του λεκανοπεδίου και καταστρέφουν την ελπίδα ανάπλασης του δάσους για πάντα.

Οι όροι
Η ιερή επένδυση εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επέλθει συμφωνία με κοινοπραξία εταιρειών.
Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν τα εξής:
• Παραχώρηση στην κοινοπραξία 26.000 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης για 20 χρόνια.
• Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 300 MW σε έκταση 3.500 στρεμμάτων, επένδυση ιδιωτική ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
• Η Εκκλησία θα εισπράττει από την κοινοπραξία κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό ως ενοίκιο, από το οποίο το 90% θα πηγαίνει στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής για τις ανάγκες του φιλανθρωπικού της έργου και το υπόλοιπο 10% στη Μονή Πεντέλης για τις ανάγκες λειτουργίας της.
• Αναδάσωση των υπόλοιπων 12.500 στρεμμάτων από την κοινοπραξία που θα αναλάβει, επίσης, για 20 χρόνια το έργο της φύλαξης και της συντήρησης της αναδάσωσης.

http://topontiki.gr/article/51372/Eulogimenes-mpiznes-sto-Penteliko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ