Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εξώδικο απο ΣΠΕΦ για νεες αδειες φ/β σε Υπεκα, Λαγηε, Δεδδηε, Ραε

Παραλείψεις και καθυστέρηση ενός έτους στη λήψη μέτρων, με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν οι εθνικοί στόχοι σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και να υπάρχει η σημερινή παθογένεια του συστήματος, προσάπτει με εξώδικό του ο ΣΠΕΦ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο ΛΑΓΗΕ, στον ΔΕΔΔΗΕ και στη ΡΑΕ.  Τους καλεί ταυτόχρονα, να εφαρμόσουν το ισχύον νομικό πλαίσιο, να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους εθνικούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ, να απόσχουν από την έκδοση άλλων αδειών και να προβούν στην άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, ο ΣΠΕΦ θα αναζητήσει με κάθε νόμιμο μέσο την αποκατάσταση της ζημιάς που θα έχουν οι παραγωγοί – μέλη του από τις παραλείψεις των δημόσιων φορέων.
Προφανώς, το σημείο κλειδί της «επιθετικής» αυτής κίνησης του ΣΠΕΦ και ίσως ο λόγος που αυτή έγινε, είναι η προειδοποίηση προς τους ιθύνοντες ώστε να μην διευρύνουν τον εθνικό στόχο για τα φωτοβολταϊκά (όπως ζητούν άλλες δυνάμεις) και να μην επιτρέψουν εκ νέου την αδειοδότηση καινούργιων εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών.
Στο κείμενο – προειδοποίηση που έχει περιέλθει σε γνώση του energypress, ο ΣΠΕΦ χαρακτηρίζει ως απελπιστική την κατάσταση στον τομέα των ΑΠΕ, με υπερημερίες στην εξόφληση των παραγωγών που ξεπερνούν τις 160 ημέρες.  Σημειώνει περεταίρω ότι οι συμβολαιοποιήσεις φωτοβολταϊκών έργων έφτασαν τον εθνικό στόχο του 2014 (1500 MW) ήδη από τον Αύγουστο του 2011, αλλά παρόλα αυτά η αναστολή αδειοδότησης δεν αποφασίστηκε παρά ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2012. Και αυτό, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, παρότι οι φορείς προς τους οποίους εστάλη το εξώδικο είχαν «απόλυτη γνώση της πραγματικής κατάστασης και της άναρχης υπέρβασης των εθνικών στόχων εγκατεστημένης ισχύος και συνεπώς μπορούσαν εύκολα εκ της θέσεώς τους να προβλέψουν και να προλάβουν τα επερχόμενα προβλήματα».
Ο ΣΠΕΦ κατηγορεί επίσης τους αποδέκτες του εξωδίκου ότι δεν έχουν πράξει τίποτα για μια σειρά στρεβλώσεων στην Οριακή Τιμή Συστήματος που απομειώνουν την οικονομική επάρκεια του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, με πρώτη το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

 http://www.energypress.gr/news/Stop-se-nea-fwtoboltaika-zhtaei-me-exwdiko-o-SPEF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ