Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Μιχάλης Καϊταντζίδης: Τα επόμενα βήματα για τις ΑΠΕ


Ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των επενδυτών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τις ρυθμίσεις του νομοσχέδιου του ΥΠΕΚΑ, ο αρμόδιος υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου στην πρώτη παρέμβασή του μετά τη δημοσιοποίηση του προσπαθεί να περιγράψει τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το υπουργείο, με κύριο γνώμονα τη συνέχιση των επενδύσεων και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του καταναλωτή.


Το εγχείρημα μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου, καθώς οι επενδύσεις κυρίως στα φωτοβολταϊκά στηρίχθηκαν αποκλειστικά στα υψηλά περιθώρια που πρόσφεραν οι τιμές αγοράς της κιλοβατώρας από το σύστημα, ενώ για την κάλυψη του τεράστιου ελλείμματος, δύσκολα θα αποφευχθεί η αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμού ηλεκτρικού.

Μέχρι στιγμής ο αρμόδιος υφυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με τα οικιακά φωτοβολταϊκά (μέχρι 10 κιλοβάτ). Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ τα εξαιρεί μεν από την επιβολή εισφοράς.
Ωστόσο με διαρροές περί επιβολής εισφοράς γίνεται προσπάθεια να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις, καθώς παρόμοιες εγκαταστάσεις διαθέτουν πλέον δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών, πολλοί από τους οποίους συμπληρώνουν το εισόδημά τους μέσω της πώλησης ηλεκτρισμού με τιμή 0,50 λεπτά η κιλοβατώρα και οι οποίοι συν τοις άλλοις είναι και ψηφοφόροι.

Έτσι μέχρι στιγμής, εκτός από την αύξηση της εισφοράς σε 40% και 37,5% επί τους τζίρου των φωτοβολταϊκών που εγκαταστάθηκαν μετά τον περασμένο Νοέμβριο και τη μεταφορά στο ΥΠΕΚΑ του δικαιώματος να τροποποιεί με απλή απόφαση τις «ταρίφες» πληρωμής των τεχνολογιών ΑΠΕ, οι κυριότερες παρεμβάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο αφορούν:

* Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής με την οποία αγοράζει το Σύστημα ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, την οποία εκπροσωπεί ο Λειτουργός της Αγοράς –ΛΑΓΗΕ. Σήμερα η ενέργεια των ΑΠΕ αγοράζεται με την τιμή που διαμορφώνεται ανά ώρα, δηλαδή την Οριακή Τιμή Συστήματος και τη διαφορά μέχρι τη συμβολαιοποιημένη τιμή, καλύπτει ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ.

Επειδή όμως η ΟΤΣ κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω και των στρεβλώσεων που επικρατούν στην αγορά (από τιμή μηδέν μέχρι και 40 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες για τις 20-22 ώρες του 24ωρου) ο λογαριασμός ΑΠΕ επιβαρύνεται με τεχνητά υψηλά ποσά.

Με την αλλαγή που προωθείται σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η πληρωμή των ΑΠΕ από το σύστημα θα γίνεται με βάση τη τιμή μεταβλητού κόστους, η οποία διαμορφώνεται από τις μονάδες που προσφέρουν ενέργεια κάθε ώρα και η οποία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην πραγματική, παρά η ΟΤΣ που είναι «εικονικό» μέγεθος. Σχετικές προτάσεις έχουν κάνει ήδη οι φορείς του κλάδου.
* Την εισαγωγή της ιδιοκατανάλωσης για τους παραγωγούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός που είναι ταυτοχρόνως και καταναλωτής, θα μπορεί να καταναλίσκει ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό ή το μικρό αιολικό και θα πληρώνεται από το σύστημα για τις κιλοβατώρες που εγχέει. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο, ωστόσο οι λεπτομέρειες μένει να διευκρινιστούν, καθώς με την ιδιοκατανάλωση θα πρέπει να διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα της επένδυσης.
* Αξιολόγηση των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης τους και το ύψος της επιβάρυνσης που επιφέρουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, προκειμένου να ενθαρρύνονται αυτές που επιφέρουν τη μικρότερη επιβάρυνση στον ειδικό λογαριασμό.

Πηγη euro2day.gr,24/4/2013, http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Mihalhs-Kaitantzidhs:-Ta-epomena-bhmata-gia-tis-APE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ