Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Tελος στην Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών


Που να παρουμε πρεφα με ολα αυτα που  γινονται!!!
 Παει και το 25% του πληθωρισμου, το φαγανε και αυτο. 
Ε βεβαια τοσα απανωτα σοκ, που να εστιασει κανεις πια; Τώρα ασχολούμαστε με το επομενο τυρι που μας εριξαν  τα οικιακα φ/β και τη φορολογηση τους! Ωραιες λυσεις!

 Και γιατι δηλαδή να μην συζητάμε γιατι  τα εργα πανω απο 1 ΜW που παραμένουν στο ιδιο καθεστώς φορολογίας, και γιατι  η εκτακτη εισφορα να λογίζεται στα κερδη για τα παρκα και νε εχει εξτρα φορολογηση; Και γιατι ......ο γιαλος ειναι στραβος;;;;  

Μία ακόμα «κρυφή» διάταξη που επιβαρύνει τους υφιστάμενους και εν λειτουργία παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα προς διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λόγω, δε, του «κωδικού» τρόπου με τον οποίο αναφέρεται, δεν έχει γίνει γνωστό στους επενδυτές.


Πρόκειται για την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των εγγυημένων τιμών που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι «ταρίφες» που είχε κλειδώσει κάθε επενδυτής, αυξάνονταν κάθε χρόνο σε ένα ποσοστό του πληθωρισμού του προηγούμενου χρόνου. Στα φωτοβολταϊκά, έμπαινε πάνω στην «ταρίφα» ένα 25% του πληθωρισμού του προηγούμενου χρόνου. Στις υπόλοιπες ΑΠΕ το ποσοστό ήταν 50%.

Με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, η αναπροσαρμογή αυτή καταργείται. Βεβαίως, μπροστά στον ορυμαγδό μέτρων που αφορούν, με αρνητικό τρόπο, τις ΑΠΕ, η επίπτωση από την κατάργηση της αναπροσαρμογής μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Ειδικά με τα σημερινά επίπεδα στα οποία κινείται ο πληθωρισμός. Ωστόσο, επειδή η κατάργηση δεν αφορά μία χρονιά αλλά το σύνολο του χρόνου ισχύος της σύμβασης, οι επιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν οδυνηρές στην περίπτωση που θα έχουμε, στα επόμενα χρόνια, αυξημένο πληθωρισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη για «τιμαριθμική  αναπροσαρμογή» της  «ταρίφας» είναι μέρος της σύμβασης που έχουν υπογράψει οι επενδυτές, συνεπώς η μονομερής καταπάτηση της σύμβασης εκ μέρους της πολιτείας θεωρείται ότι μπορεί εύκολα να προσβληθεί νομικά, πράγμα που δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν κάποιοι τουλάχιστον από αυτούς.

http://www.energypress.gr/news/Terma-kai-h-timarithmikh-anaprosarmogh-stis-tarifes-twn-APE

1 σχόλιο:

  1. Γιατι δεν μειωνει το παγιο της Δεη για να βαλει κανενα φραγκο στο ετμεαρ ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ