Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Π.Σ.Α.Φ.: Διορθώστε την αδικία εις βάρος των αγροτικών Φ/Β

Η Διοικούσα Επιτροπή, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση επί του πρόσφατου νομοσχεδίου, απέστειλε στους Υπουργούς ΥΠΕΚΑ & ΥΠΑΤ την κάτωθι επιστολή:

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΗΜΑΚΗ

κοινοπ. αναπλ. υπουργό ΥΠΑΤ κ. Χαρακόπουλο Μάξιμο.

Κύριε Υπουργέ

Βάση του Ελληνικού Νόμου  3581 του 2010, δόθηκε η δυνατότητα και στους  αγρότες να προβούν στην κατασκευή Φωτοβολταϊκών μονάδων με τις εξής

-μεταξύ άλλων- δεσμεύσεις:
1) Το δικαίωμα αδείας που μας χορηγήθηκε, είναι μεγέθους εώς 100 KW
2) Υφίσταται δέσμευση μη μεταβίβασης για 5 χρόνια
3) κανένα Αγροτικό Φ/Β Πάρκο δεν έλαβε ούτε 1 ευρώ επιδότηση, μιας και κανένας νόμος δεν το επέτρεπε. (Αναπτυξιακός Νόμος κλπ)

Από τις 8.000 αρχικές αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν μόλις οι  1.300 κυρίως λόγω αδυναμίας δανειοδότησης, έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών και όπου επιτεύχθει δανειοδότηση, τούτη υφίσταται με επιτόκια 8% ως 12% και με παράλληλη δέσμευση ακινήτων (και αστικών) των αγροτών.
Τα 1.300 κατασκευασθέντα αγροτικά Φ/Β οποία αντιμετωπίζουν τις εξής παράνοιες:
1) Επιβλήθει η ανώτερη έκτακτη εισφορά 30% επί του ακαθάριστου εισοδήματος, δηλαδή οι Αγρότες τιμωρήθηκαν στο μέγιστο βαθμό. Μια εισφορά που επιβλήθει σε πολύ μικρότερο ποσοστό για τα μεγάλα επιχειρηματικά έργα.

Σημείωση: Τα 1.300 Αγροτικά Φ/Β πάρκα των 100 KW ισοδυναμούν με μόλις 1 ή 2 μεγάλα έργα, με τη διαφορά ότι το κόστος κατασκευής των αγροτικών ήταν τριπλάσιο από τα αντίστοιχα επιχειρηματικά.

2) Οι παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας, παραμένουν απλήρωτοι επί 7μηνο (ήδη τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιούνται πληρωμές έναντι της παραγωγής Σεπτεμβρίου 2012)
3) Καλούμαστε να προκαταβάλουμε μηνιαίως τον ΦΠΑ, το οποίο ΘΑ τον εισπράξουμε μετά 7 μήνες!!
4) Απορρίπτεται οποιαδήποτε δυνατότητα δανείου για τις απαιτήσεις των αγροτικών καλλιεργειών μας λόγω οικονομικού εγκλωβισμού για τη δανειοδότηση που αφορούσε την ολοκλήρωση του Φ/Β πάρκου

Κύριε Υπουργέ,

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, παρά τις διαβεβαιώσεις μετά τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των ανωτέρων καταφανών αδικιών εις βάρος των αγροτικών Φ/Β, με έκπληξη διαβάσαμε το προς διαβούλευση νομοσχέδιο, όπου συνεχίζετε να τιμωρείτε τον αγροτικό κόσμο καταστρέφοντάς τους οικονομικά, ενώ γνωρίζεται πολύ καλά, τόσο εσείς αλλά κυρίως ο Πρωθυπουργός που το επισήμανε επανειλλημένα δημοσίως ότι οι αγρότες συνεισφέρουν στην οικονομία μέσω του πρωτογεννούς τομέα, κρατώντας την ύπαιθρο ζωντανή με το πρασίνισμα μέσω φυτικής παραγωγής και την αποκέντρωση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω:
- Zητάμε την άρση της παραπάνω αδικίας, όταν μάλιστα σε αυτή έχει προστεθεί και ένα επιπλέον ποσοστό επιβάρυνσης +10% σε όσους (στους περισσότερους) που κατασκεύασαν τα έργα τους από τα μέσα Νοεμβρίου 2012 ως και τον Μάιο 2013.

- Να λάβετε ιδιαιτέρως υπ’ όψιν σας, ότι τα έργα που πραγματοποιήθηκαν  μετά το Νομέβριου 2012, δεν καθυστέρησαν με υπαιτιότητα των αγροτών, αλλά λόγω των αρνητικών εξελίξεων (ΑΤΕ και άλλα) στον τομέα της δανειοδότησης.

- Με την ευαισθησία που σας διακατέχει, δώσατε την δίμηνη χρονική παράταση για την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, θεσμοθετώντας τους όρους (η τιμή παραμένει ίδια κλπ).
Εκτιμώντας την υφιστάμενη κατάσταση των αγροτικών Φ/Β θεωρούμε δεδομένη την άρση της καταφανούς αδικίας δεδομένου ότι η επιβολή ελάχιστης (και όχι εξοντωτικής) εισφοράς του κλάδου μας, θα επηρεάσει κατ΄ελάχιστο το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ, το ποσό όμως που θα μείνει στους αγρότες θα επιστραφεί άμεσα στη χώρα μας μέ τη σωστή φιλοπεριβαλοντολογική καλλιέργεια των χωραφιών μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία, διότι είναι υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές έναν καθαρό πλανήτη.

Για τον Π.Σ.Α.Φ.

Η Διοικούσα Επιτροπή

12 σχόλια:

  1. ????????????????????????????????????
    http://www.zougla.gr/money/article/eglima-me-ta-fotovolteka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. piaste tous gamhmenous bouleutes kai peite tous an psifisoun na mhn gurisoun pisw kalutera....... anoxh telos... to kako pou kanoun se emena kai thn oikogenia mou 8a to vroun mprosta tous analoga

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ! ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΠΑΝΙ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ αρμόζει το πού πας ρε Καρμήτρο? Αγρότες και μεις τη φάγαμε τη φόλα!!! Πόσες φορές θα την πατήσουμε για να βάλουμε μυαλό? Μια ζωή μαλάκες θα 'μαστε! Θες το χαμηλό μορφωτικό μας επίπεδο, η αφέλειά μας, πέφτουμε όλο σε λούμπες (καλλιέργειες χιλιοχρεωμένες, επιδοτήσεις λειψές, μηδαμινή αγροτική πολιτική σε μια χώρα που θα μπορούσε να παράγει τα πάντα και δεν παράγει τίποτα). Οι αγρότες της Ευρώπης άνθρωποι μορφωμένοι, καταρτισμένοι, με εκπροσώπους βαρβάτους κι όχι κομματόσκυλα όπως οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ πετάνε!! Το κεφάλι των επικεφαλής στις αγροτικές ενώσεις να πάρουμε που μας πήραν στο λαιμό τους!! Το δικό μου κεφάλι θα το πάρει η οικογένειά μου που ως πολύτεκνος επένδυσα όλες μου τις οικονομίες και δεν έχω να πάρω κερί γαι το Πάσχα στα παιδιά μου. Τα λεφτά είναι το λιγότερο που θα χάσουμε!! όσοι από μας δεν έχουν άλλους πόρους θα χάσουν και τις οικογένειές τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα φερει την μουρη του

    Ο ΣΑΜΑΡΩΜΕΝΟΣ , ΤΟ ΜΟΥΛΑΡΙ ΑΥΤΟ ,

    για ψηφο και τοτε θα παρει τα αρχ _ _ _ _ μου !

    Το καπελακι μου και στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ !

    αντωνακι συκαλακι,μουσμουλακι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναξιοπιστοι, λοποδητες, απατεονες, ληστες αν υπαρχει δικαιοσυνη,που δεν υπαρχει, θα πρεπει να οδηγηθουν στη φυλακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. EIΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ. ΜΕ 40% ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ 60% ΣΤΗ ΑΤΕ ΒΑΝΚ ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ.....ΓΙΑ ΜΕΣΑ . ΜΕ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ. ΜΕ ΤΑ 2 ΧΕΡΙΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΦΟ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οχι απλά ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αλλά και ΞΥΛΟ σε όποιο δω να ερχεται στη περιοχή μου ΜΊΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΒΕΝΙΖΕΛΟΚΟΥΒΕΛΟΤΣΙΠΡΑΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας παρατατε με τους ψευτομαγκες, είδατε κανεναν απο τη ΧΑ να πει τιποτα υπερ των φωτοβολταικών; ΜΟΥΥΥΓΚΑ.

      Διαγραφή
  10. Δε φταίνε οι πολιτικοί και μην τα βάζετε μαζί τους! Εμείς φταίμε που επενδύσαμε σε ένα σαθρό και αναξιόπιστο κράτος που αλλάζει νόμους εν μια νυκτί και που δε ξέρεις τι θα σου ξημερώσει! Αν παεριμένετε να σας σώσουν τα κόμματα είστε άξιοι της τύχης σας!!! Μπορεί να μείνει η τρόικα εκατό χρόνια στην Ελλάδα για να μπει επιτέλους μια σειρά σε αυτό τον τόπο? Θα πιάναμε πολιτικούς που έφαγαν δις αν δεν ήταν η τρόικα? Θα σταμάταγε ποτέ το πάρτι που πέντε έτρωγαν και εκατό πείναγαν? Εφόσον δεν είμαστε άξιοι να βάλουμε σειρά στον τόπο μας ας βάλουν οι άλλοι. Κάποιος είπε να πιάσουμε τους βουλευτές!! Πού ζεις αγαπητέ μου στο 81? Γι¨αυτό καταντήσαμε έτσι από τα ρουσφετιλίκια! Θα μας σώσει η ΧΑ? Τα πιάσαμε!!! Δε θέλω άλλους σωτήρες!!! Αφήστε με να χαθώ!!!! Δε θέλω να με σώσει κανένας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Αγροτικά
    φωτοβολταϊκά
    Ηπείρου
    ...για μην καταστραφούμε δίχως να αγωνιστούμε


    Tην παρασκευή 26 Απριλίου ώρα 9:00μμ έχουμε συνέλευση στην αιθουσα εκδηλώσεων του δήμου Παραμυθιάς θα γίνει εκτενής ανάλυση των φορολογικών θεμάτων που απασχολούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις μας και ο ποιο αποτελεσματικός τρόπος οργάνωση μας


    Πλέον αγωνιζόμαστε για τις οικογένειες μας όχι για τα κέρδη μας. Δεν ειμαστε Ανώνυμες Εταιρείες ουτε Ε.Π.Ε αντι για μετοχές εχουμε παιδια να μεγαλώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ