Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Προταση ΛΑΓΗΕ: Αναλογικος επιμερισμός στις καθηστερήσεις πληρωμών


Αναλογικά θα επιμερίζεται η καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των ελλειμμάτων που έχουν προκύψει στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως προβλέπει η πρόταση που έχει καταθέσει ο ΛΑΓΗΕ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ.
Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζεται στο παράδειγμα που έχει προτείνει ο λειτουργός, το έλλειμμα δεν επιμερίζεται στους παραγωγούς αλλά οδηγεί στην ισότιμη καθυστέρηση πληρωμών των παραγωγών,
μέχρι να διευθετηθεί το έλλειμμα.
Το ίδιο – δηλαδή ο αναλογικός επιμερισμός με βάση τις συναλλαγές του παραγωγού κατά το μήνα δημιουργίας του ελλείμματος – υπολογίζεται και για το ποσοστό του παλαιού ελλείμματος του ΗΕΠ που αντιστοιχεί σε κάθε παραγωγό.

Ωστόσο στην περίπτωση που έχει ήδη γίνει συμψηφισμός των πληρωμών του συμμετέχοντα ως παραγωγού με τις οφειλές του ως προμηθευτή (όπως δηλαδή έχει συμβεί στην περίπτωση της ΔΕΗ), τότε προβλέπεται νέα μεθοδολογία, για την αποκατάσταση του ορθολογικού επιμερισμού του ελλείμματος. Έτσι με τη νέα μεθοδολογία προβλέπεται ότι θα πρέπει ο παραγωγός που κάνει συμψηφισμό να πραγματοιήσει χρηματοροές ώστε να επιμεριστεί και εκείνος το μέρος του ελλείμματος που του αναλογεί. Σε περίπτωση που χρηματοροές αυτές είναι υψηλές, δίνεται η δυνατότητα στο ΛΑΓΗΕ να επιλέξει την υλοποίησή τους σε βάθος χρόνου πχ σε 3 μήνες κλπ.
Αλλαγές

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας,  στο ΛΑΓΗΕ δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός πληρωμών και εισπράξεων που απορρέουν από τη σύμβαση συναλλαγών του ΗΕΠ, με πληρωμές και εισπράξεις που αφορούν στην εκπλήρωση λοιπών υποχρεώσεων των συμμετεχόντων και του λειτουργού της αγοράς.
Σε σχέση με το έλλειμμα στην αγορά, προβλέπεται ότι μέχρι την οριστική διευθέτησή του, επηρεάζει τις πληρωμές προς τους παραγωγούς αναλογικά προς τις πιστώσεις που έχουν υπολογιστεί για αυτούς και αφορούν στη χρονική περίοδο κατά την οποία αυτό προέκυψε.
Οι λεπτομέρειες του επιμερισμού καθορίζονται στο εγχειρίδιο του κώδικα συναλλαγών, ενώ οι πληρωμές των παραγωγών θα γίνονται βάσει ενημερωτικών σημειωμάτων που αποστέλλονται από το λειτουργό.
Τέλος προβλέπεται ότι για την κάλυψη του ελλείμματος συναλλαγών με σκοπό την ομαλή εξέλιξη της εκκαθάρισης του ημερήσιου προγραμματισμού ο ΛΑΓΗΕ κάνει χρήση των εγγυήσεων που έχει καταθέσει ο συμμετέχων.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Etsi-tha-epimerizetai-to-elleimma-sthn-agora-hlektrismoy

4 σχόλια:

  1. Οι ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 10%. Η Γη ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το συζητἀς?ο αγρότης 10% και εγώ που κατούρησα στο πηγάδι 33%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αγροτες είτε το θελει ο Λουμακης ειτε οχι θα πανε στο 10 τις εκατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φιλε 2.22 ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ..ΚΑΤΟΥΡΗΣΑΜΕ ΣΕ ΠΗΓΑΔΙ.....ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΕ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗΤΟΙ ..ΑΥΣΤΟΥΣ...ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥΣ..ΣΤΑ ΑΡΠΑΧΤΗΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.....ΑΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ...ΜΠΑΜΙΕΣ ..ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛ,,ΕΝΩ ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ ,,Ο ΑΛΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΟΒΩ ΤΑ ΓΙΑΔΟΥΡΑΓΚΑΘΑ,,,, ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΟΝΟΝΟΟΜΙΑ!!!!!!ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ......ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΕ ΟΤΙ ΛΟΓΟ ΕΝΟΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ.........ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ,,,ΚΕΡΔΗΣΑΤΕ ΚΑΤΙ...ΚΑΝΤΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ..ΚΛΕΙΣΤΕ ΚΑΝΑ ΔΡΟΜΟ.....ΡΙΜΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΤΣΙ ΕΧΕΤΕ ΜΑΘΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ'''''ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΄΄ΑΛΛΑ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ..ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ...ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΕ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΕ ΑΡΓΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ