Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ernst & Young: Οι ελκυστικές αγορές για «πράσινες επενδύσεις» το 2013

Δεν πιστευω να ψαχνετε την Ελλαδα στο αρθρο!
Πτωτική τάση στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διαβλέπει για το 2013 η Ernst & Young σε έκθεσή της, με τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής να αποτελούν «πυρήνα» στήριξης των ΑΠΕ.

Στο επίκεντρο του 2013, σύμφωνα με την Ernst & Young, θα βρεθεί αφενός η τεράστια προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να μειωθεί η πλεονάζουσα παραγωγή και αφετέρου οι συνεχείς προσπάθειες των
κυβερνήσεων για μείωση των επιδοτήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση, το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή για την προσέλκυση επενδύσεων στις ΑΠΕ είναι η έλλειψη στήριξης από τις κυβερνήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ernst & Young επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι ώστε οι αγορές να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Στις αγορές εκείνες οι οποίες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο αλλά έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης περιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες μάλιστα καταλαμβάνουν τις θέσεις 35 και 27 αντίστοιχα όσον αφορά την ελκυστικότητά τους για επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Και οι δύο χώρες παρουσίασαν τα ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδιά τους για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μάλιστα ανακοίνωσε τις προθέσεις της για εγκατάσταση 41 γιγαβάτ φ/β έως το 2032.

Πέραν από τις δύο αυτές χώρες, το Κατάρ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος χαρακτηρίζονται επίσης ως ελκυστικές αγορές για την ανάπτυξη ΑΠΕ μέσα στην επόμενη πενταετία. Στις αναδυόμενες αγορές περιλαμβάνεται επίσης η Ρουμανία, η οποία αν και προς το παρόν έχει εγκαταστήσει μόλις 5 μεγαβάτ, το ελκυστικό σύστημα επιδοτήσεων που έχει υιοθετήσει, αναμένεται να της φέρει αρκετές εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Όσον αφορά τη Ρουμανία, όπως σημειώνεται, η χώρα έχει να διανύσει σημαντικό δρόμο καθώς η αγορά των ΑΠΕ βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο οι ελκυστικές επιδοτήσεις εάν συνδυαστούν με μείωση του χρόνου κατασκευής των έργων και βελτίωση της γραφειοκρατίας, θα επιφέρουν γρήγορα αποτελέσματα.

Για τις ισχυρές αγορές, τώρα, σύμφωνα με τους δείκτες ελκυστικότητας της εταιρείας, η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση για επενδύσεις σε ΑΠΕ και την 3η για φωτοβολταϊκά, η Γερμανία βρίσκεται 2η και 4η για τις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά αντίστοιχα, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 3η θέση ελκυστικότητας για τις ΑΠΕ.

Τέλος, η Ιαπωνία κατατάσσεται 8η και 5η για ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά αντίστοιχα.

Πηγη  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113026866

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ