Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΡΑΕ: Δικαιωση των εταιριών λογω καθυστέρησης του ΔΕΔΔΗΕ να συνδέσει τα φωτοβολταϊκά


Και τα εσοδα που χασανε?
Η ΡΑΕ δικαίωσε δύο εταιρείες, στην καταγγελία τους σε βάρος του διαχειριστή του δικτύου διανομής-ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος καθυστέρησε αναιτιολόγητα τη σύνδεση 10 μικρών φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να υποστούν οικονομική ζημιά.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες ενώ κατέθεσαν αιτήσεις στο ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών με το δίκτυο από τον Αύγουστο του 2010, έως και τον Ιανουάριο του 2012, δεν έλαβαν
απάντηση από τον Διαχειριστή. Ως αποτέλεσμα με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τον περασμένο Αύγουστο, ανεστάλη η εξέταση και των δικών τους αιτήσεων.

Στην απόφασή της η ΡΑΕ αποδέχεται την καταγγελία των δύο εταιρειών και εγκαλεί τον ΔΕΔΔΗΕ επειδή παρέβη την υποχρέωση παροχής ειδικής και έγκαιρης ενημέρωσης σχετικά με την πορεία εξέτασης των αιτήσεων των δύο εταιρειών.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ αποδέχεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ «δεν ανταποκρίθηκε στις προθεσμίες, άλλως στον εύλογο χρόνο εντός του οποίου όφειλε να απαντήσει εφόσον για αντικειμενικούς λόγους δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προθεσμίες. Η υποχρέωση αυτή ενημέρωσης, αφενός συνάγεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, όπως αυτή εξειδικεύεται με τις διατάξεις του Κώδικα Διανομής και αφετέρου προκύπτει ειδικώς από τον συνδυασμό των διατάξεων των ν. 3468/06 και του ν. 4001/2011, όπως αυτές ισχύουν».

Έτσι απηύθυνε σύσταση στο ΔΕΔΔΗΕ να μεριμνήσει «για την κατά το συντομότερο δυνατόν σύνδεση των αιτούντων εντός των προθεσμιών που τίθενται από το νόμο», και να παρέχει έγκαιρη και ειδική ενημέρωση στους αιτούντες με κάθε πρόσφορο τρόπο αναφορικά με την πορεία εξέτασης των υποβαλλόμενων αιτήσεων σύνδεσης όταν αυτό ζητείται, αλλά και κάθε φορά που εκτιμάται από τον Διαχειριστή.

Ο ΔΕΔΔΗΕ από την πλευρά του, ως δικαιολογία για την καθυστέρηση, αντέτεινε ότι αυτή οφείλεται στο ότι παρεμβλήθηκε εμβόλιμη εξέταση κατά προτεραιότητα αιτημάτων για σταθμούς βιοαερίου που κατατέθηκαν μέχρι τις 22.08.2011 σύμφωνα με πρόβλεψη του ν. 4001/2011.
Ωστόσο η ΡΑΕ δεν αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς τους διαχειριστή, καθώς έστω και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, όφειλε να ενημερώσει έγκαιρα τους ενδιαφερόμενους.


Πηγή : Μιχάλης Καϊταντζίδης, http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/767985/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ