Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τι λενε ΤΑ ΝΕΑ.GR για την εκτακτη εισφορα και τα νεα μετρα

«Στον πάγο» μπαίνει η σύνδεση κάθε νέου φωτοβολταικού με το δίκτυο τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους, αφού χρήματα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δεν υπάρχουν.

Μπροστά στη συνεχώς αυξανόμενη «μαύρη τρύπα» του ΛΑΓΗΕ, και υπό την πίεση της τρόικας για ριζικά μέτρα μείωσής της, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να αναστείλει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου τη σύναψη συμβάσεων σύνδεσης νέων έργων με το δίκτυο.

Τα παραπάνω προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε διαβούλευση ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου, με την επισήμανση ότι η αναστολή μπορεί να αίρεται πριν την 31η Δεκεμβρίου μόνο
με υπουργική απόφαση, και αναλόγως της πορείας του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα αυτό θα εκτιναχθεί στα 640 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013. Της αναστολής εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταικά (στέγες).

Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά άλλων δραστικών μέτρων στο χώρο των ΑΠΕ.

Ετσι, η ειδική εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, καθορίζεται στο 40% για τα φωτοβολταικά που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του μεσοπρόθεσμου (Νοέμβριος 2012) με τον οποίο και θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο.

Η εισφορά για όσα έργα συνδέθηκαν στο δίκτυο πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου έχει οριστεί μεταξύ 25%-35%.

Επίσης παρέχει στον υπουργό ΠΕΚΑ το δικαίωμα μέσω αποφάσεων, να τροποποιεί τις τιμές αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανά τεχνολογία.

Το θετικό για τους παραγωγούς ΑΠΕ που περιέχει το νομοσχέδιο, αφορά στη μείωση κατά 50% του ποσού της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ στο δίκτυο, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε προηγούμενο νομοσχέδιο το οποίο είχε προκαλέσει την αντίδραση των επιχειρήσεων, ιδίως στην αιολική ενέργεια.

Η εγγυητική θα ξεκινάει από τα 10.000 ευρώ και θα φτάνει ως και τα 60.000 ευρώ ανά MW. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται εγγυητική 60.000 ευρώ / MW για το τμήμα ισχύος έως και 1 MW, 30.000 ευρώ/ ΜW για το τμήμα ισχύος από 1 MW έως και 10 MW, 20.000 ευρώ/ MW για το τμήμα ισχύος από 10 MW ως και 100 MW και 10.000 ευρώ/ MW για το τμήμα ισχύος πάνω από 100 MW.

πηγη http://www.tanea.gr / απο το τμήμα οικονομία/

2 σχόλια:

  1. ΕΡΩΤΗΣΗ

    Αυτοι που εχουν υπογραψει συμβασεις συνδεσης και θα φτιαξουν το εργο τωρα ,θα συνδεθουν μεσα στο 2013 η οχι ?
    Ξερει κανεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hеllo therе and thank you foг youг informаtion – I hаvе cеrtaіnly ріckеd up somethіng new frοm гight here.
    I dіd howeveг expertiѕe a feω technical іssues usіng thiѕ ωeb sіte, as Ι experiеnceԁ to reloаd thе site a lot of timeѕ prеνіous tο I could get it
    to loаd сorreсtly. I haԁ been wonԁering іf
    уour hοѕting iѕ OK? Not that I am сomplaіnіng, but sluggіsh loaԁіng
    instances timeѕ ωill ѕometimes
    affect уour plаcеment in googlе and сould ԁamagе your high-quality ѕcorе іf ads and marketing
    wіth Adωords. Anywaу Ӏ'm adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon.

    Also visit my web-site - Wirewound

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ