Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Xαρατσι/Εκτακτη εισφορα στα οικιακα φωτοβολταικα!!!!

Σοκ και δέος! 
- Σκέφτονται εισφορά και στα φωτοβολταϊκά στα σπίτια. Να δώ πως θα αντιδράσουν οι 40-60.000 ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών!
- Θα ανακοινώσουν Μείωση ταρίφας στα πάρκα με επέκταση για 3 χρόνια της σύμβασης, και απαλλαγή έκτακτης εισφοράς!! 

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού το 2014.


Οι πρώτες σκέψεις αναφέρονται σε μια εισφορά της τάξης του 10-15% του τζίρου και εξετάζεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτή, όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία. Η ΔΕΗ καταβάλλει σε μηνιαία βάση στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά στεγών περί τα 25 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως συμψηφίσει το κόστος της ενέργειας που παρέχει στους ίδιους.

Το κίνητρο της υψηλής εγγυημένης τιμής (470 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι τον Αύγουστο του 2012 και 250 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα) σε συνδυασμό με τον χαμηλό προϋπολογισμό λόγω περιορισμένης ισχύος και πτώσης του κόστους εγκατάστασης, αλλά και το αφορολόγητο του εισοδήματος της συγκεκριμένης επένδυσης, είχε ως αποτέλεσμα μια ευρεία ανταπόκριση από οικιακούς καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι το τέλος του 2012 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στις στέγες έφτασε στα 297,8 MW, στον πρώτο ενάμιση μήνα του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ έφτασε στα 316 MW και μέσα στο πρώτο τρίμηνο η ισχύς με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία πλησιάζει τα 500 MW. Οι στέγες δηλαδή των ελληνικών σπιτιών παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όση περίπου δύο μεγάλες μονάδες βάσης της ΔΕΗ.

Η κατηγορία των φωτοβολταϊκών στις στέγες ήταν η μοναδική που είχε εξαιρεθεί από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πέρυσι με το πρώτο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Η διόγκωση του ελλείμματος στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 (πρόβλεψη) και στο 1,3 δισ. ευρώ το 2014 έναντι μηδενισμού την ίδια χρονιά που απαιτεί η τρόικα, υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Παράλληλα έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε προχθές σε διαβούλευση και αναμένεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή, αύξηση της έκτακτης εισφοράς από το εύρος του 25%- 35% στο εύρος του 37%-40% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4093/212 και για τις πωλήσεις ενέργειας που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη του ισχύος του ίδιου νόμου.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει το πάγωμα της αγοράς φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013 (εξαιρούνται τα οικιακά), αλλά και τη δυνατότητα της μείωσης των τιμών σε όλες τις κατηγορίες ΑΠΕ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και οι αποφάσεις του υπουργείου για μείωση των εγγυημένων τιμών και στα λειτουργούντα έργα, κάτι που επιχειρείται μέσω της επίτευξης μιας εθελοντικής συμφωνίας με τους επενδυτές έναντι κινήτρων, όπως επέκταση της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ κατά τρία χρόνια και απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά.

Πηγες: (Χρύσα Λιάγκου, Η Καθημερινή, 19/4/2013), http://www.energypress.gr/news/Ektakth-eisfora-kai-sta-oikiaka-fwtoboltaika#de3863b7-49aa-45e3-b626-1ea876b623b8

34 σχόλια:

  1. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΟΤΙ ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΎΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ,
    ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΛΑ ΚΑΡΑΒΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ξύλο. ΠΟΛΥ. Όχι στη θεωρία. Τώρα, όχι αύριο.
    Λόγω τιμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΛΑΜΠΟΓΥΑΛΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΛΑΚΑ ΤΟΝ ΑΣΗΜΑΚΗ

      Διαγραφή
    2. Εγώ έχω τιμή.43 δεν έχω. 55 πληρωνο εφορία26 της εκατό εσύ αφορολόγητου ποιος θα πληρωση τ'ο χαράτσι;

      Διαγραφή
  4. ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΟΡΟ ΠΟΥ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ????????
    ΤΟ 60% ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΔΕΗ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙΩ ΡΕΥΜΑ. ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΟΡΟΟΟΟΟΟ Ο ΜΑΛΑΚΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ??????????
    ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΛΙΜΠΑ....................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΑΓΚΑ, ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΖΙ...

      Διαγραφή
  5. Αντιφωτοβολταικός speaking.

    Επειδή βλέπω τώρα τελευταία οτι οι εξελίξεις επιταχύνονται και τα γεγονότα τρέχουν και
    επειδή ολόκληρος ο πλανήτης "βράζει" έτοιμος να εκραγεί και συνδιαζοντάς το με την πληροφορία οτι θα παγώσουν κάθε νέα σύνδεση μέχρι το τέλος του χρόνου,οδηγούμε στην σκέψη οτι οι κύριοι ετοιμάζονται για το μεγάλο ΜΑΚΕΛΙΟ.
    Αφού συμπληρώσανε τον αριθμό των θυμάτων,τώρα έφθασε η ώρα να γίνει η μεγάλη λεηλασία.

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βαλτός είναι από την κυβέρνηση.
    Διαβάστε τι έκανε από τότε που διορίστηκε: http://www.energyonline.gr/?p=20130

    Προσωπικά πάντως, δεν με απασχολεί αν εκτελεί εντολές. Θεωρώ ότι έχει απόλυτη την ευθύνη γι' αυτά που αποφασίζει. Και με βάση αυτά θα κινηθώ.

    Και ας ξέρει ο "κύριος" αυτός ότι στη ζωή υπάρχουν δύο τρόποι να διεκδικήσεις αυτά που σου κλέβουν. Ο ένας είναι ο δικαστικός. Ο άλλος είναι καλύτερος στην περίπτωσή του. Γιατί απλά δεν σέβεται τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που δεινοπαθούν εξ' αιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωρα να ανοιξει παλι η γυαρος και η μακρονησος.
    ο πινοσετ μπροστα σε αυτα τα λαμογια ηταν σχολιαροπαιδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ...
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑηΤΣΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το 15% θελει να μας κρατήσει. Το υπολοιπο 85% θα παει σε μπραβους που θα τον κανουν ασηκωτο. Γαμω το σπιτι σου πουστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΤΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΑΝ ΠΑΩ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΩΖΟΥΝ ΟΥΤΕ 15 ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ ΜΑΤΑΤΖΗΔΩΝ. ΘΑ ΤΟΥ ΦΑΩ ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ. ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ

      Διαγραφή
  10. ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΠΙΑΣΤΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΔΡΟΝΙΑ.
    ΑΝ ΔΕ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΝΥΧΤΑ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
    ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ....ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ....ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους! Οι ψευτόμαγκες της δεκάρας που βρήκαν ευκαιρία και γαμάνε τον κοσμάκη.

      Διαγραφή
  11. αυτα τα αρχιδια οι προεδροι των σωματιων δεν μπορουν να οργανώσουν μια συγκεντρωση διαμαρτιριας εξω απο το Υπεκα???? τα υπολοιπα ας τα αφησουν σε εμας............οσο δεν ανοιγουν κεφαλια τοσο θαρος περνουν οι καργιολιδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εχουμε καταντησει γραφικοι ολο ξυλο τουσ ρίχνουμε.......ολα τα περιμενουμε απο τους αλλους........ παμε να τούς ανοιξουμε το κεφαλι να δοθμε δούμε τι στο διαλο εχουν μεσα......αλλα τι περιμενεις απο τουσ προεδρους λουμκιδες κτλ....δικοι τουσ ειναι... που8εναδες....εξαφανισμενοι..... μας εχουν μετρισει... μας εχουν ζυγησει ξερουν οτι ποναμε αλλα αντεχουμε... γιαυτο δοκιμαζουν νεα ορια...... βολιδοσκοπουν τα οικιακα τωρα...... πρεπει λιγο να τουσ κοψουμε την φορα και μονο ενας τροπος υπαρχει...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αμα μιλανε για για 10-15 στα οικιακα και δεν βλεπουν απο τα παραυθρα κατω στην Μεσογείων ατομα με καδρονια και πετρες......να περιμενουμε 30 με 35%......... για 10-15 δεν μιλαγαν και για τα μεγαλα παρκα???? ξερουν τι κανουν.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.

      Να σπάσουμε τα τηλέφωνα στην πουτάνα τη γραμματέα του στο υπουργείο.

      Ας οργανωθούμε κι από εδώ μέσα.

      Διαγραφή
  14. τελικα ποιος ειναι το μεγαλυτερο αρχίδι ο Παπαγεωργίου η ο Ασημακης??? να τηρήσουμε σειρα προτεραιοτητας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρέπει με κάποιον τρόπο να οργανωθούμε και να κάνουμε διαμαρτυρία από Βόρεια Ελλάδα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και από Νότια Ελλάδα στον ΜΑΛΑΚΑ τον Παπαγεωργίου!
    Ένα είναι σίγουρο, όσοι έχουν συμφέροντα από Φυσικό Αέριο και όσοι έχουν συμφέρον από τις Λιγνιτικές Μονάδες πιέζουν απίστευτα για να μην αλλάξει τίποτα για αυτούς, καιρός να πιέσουμε και εμείς και με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τελικα βλεπω ολοι ανωνυμα γραφεται κανενας επωνυμα υεοια μαγκια μπραβο σας.
    μπειτε μπροστα και ξεκινηστε αγωνα να δειτε ποσο ευκολο ειναι

    ξεκινησε μια προσπαθεια για πανεληνιο συνδεσμο αλλα βλεπω απο τον καναπε ολοι καλα εισστε

    οποιος θελει μπροστα με εμενα παρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριοι μήπως σας διαφεύγει κατι...
    Ποιος πρότεινε αυτό το μέτρο ? όπως και την αναβολή όλων των νέων μικρών μέχρι 100kw ??
    ΦΥΣΙΚΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΣΕΦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρέπει να πληρώσουν και οι μικρή μόνο εμείς με τα μεγάλα θα πληρωνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΡΕ ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ. ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΦΠΑ ΕΣΥ ΠΛΗΡΩΣΕΣ??
      ΣΕ ΕΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΨΙΦΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ Η ΔΕΗ.
      ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΛΙΓΟ.
      ΚΑΤΣΕ ΕΚΕΙ ΠΛΗΚΤΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ.

      Διαγραφή
    2. Αντί να φροντίσεις να κινηθείς κατά του χαρατσιού, επιτίθεσαι στους οικιακούς.
      Σαν επιχειρηματίας δεν ξέρω αν είσαι καλός, πάντως σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα είσαι πολύ λίγος.
      Λυπάμαι για το επίπεδο όλων αυτών που στρέφονται κατά των οικιακών Φ/Β, δηλαδή κατά οικογενειών που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Έτσι όμως ήταν η Ελλάδα από πολύ παλιά. Ομάδες που η καθεμιά κοιτάζει το συμφέρον της.
      Προσωπικά εύχομαι τα καλύτερα στους επιχειρηματίες που σύντομα θα δικαστούν οι προσφυγές τους κατά της έκτακτης εισφοράς.

      Διαγραφή
    3. an trawiksume oli masi tis asfalies apo ta fotovoltaika ke na doume ti tha kanun

      Διαγραφή
  19. Μακάρι να μη πληρωση κανένας χαράτσι ούτε τα μεγάλα ούτε τα μικρά αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν. Και Πρέπει να πληρώσουμε όλη όχι μόνο τα κατοσταρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μακάρι ναμη πληρωση κανένας χαράτσι αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν και Πρέπει να πληρώσουν και τα οικιακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΜΑ ΘΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΦΠΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ