Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ελαττωματικά φωτοβολταικα πανελ - Υπάρχει πρόβλημα

Εδώ και καιρό γνωστός μου εχει πρόβλημα απόδοσης με εναν μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών πάνελ που έβαλε, παγκοσμίου φήμης εταιρίας. Προσπαθεί εδω και 6 μήνες να βγάλει άκρη με την κατασκευάστρια εταιρία, για αντικατάσταση και ακόμα και σήμερα ...δεν εχει πάρει απάντηση που να λύνει το πρόβλημα του. Δεν ξερω αν εχετε βρει εσεις ελαττωματικά φωτοβολταϊκά πανελ στην εγκατάσταση σας αλλά μπορω να σας διαβεβαιώσω οτι το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο.
Σε παλαιότερη αναρτηση ειχαμε δει οτι η sunpower ελεγε οτι η πιθανότητα να χαλασουν τα πανελ ειναι 4% . Φαίνεται οτι αυτό πλεον δεν ισχύει, και το αναμενόμενο ποσοστό χαλασμένων - δυσλειτουργικών φωτοβολταϊκών πάνελ ειναι πολλαπλάσιο!

Σε άρθρο τους οι new york times έχουν επισημάνει εδώ και καιρό το θέμα :.

Μάλιστα λενε οτι σε ολο  τον κόσμο , εργαστήρια δοκιμών , κατασκευαστικές εταιρίες , χρηματοδότες και ασφαλιστές αναφέρουν παρόμοια προβλήματα και λενε οτι η 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία ηλιακής ενέργειας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση ποιότητας ακριβώς στη φαση που τα φωτοβολταϊκά πανελ ειναι στα πρόθυρα μιας ευρείας υιοθέτησης απο πολύ κοσμο .

Κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα . Δεν υπάρχουν παγκόσμια στοιχεία   για τα ελαττωματικά φωτοβολταικα πανελ . Και όταν τα ελαττώματα έχουν ανακαλυφθεί, συμφωνίες εμπιστευτικότητας συχνά διατηρούν μυστική την ταυτότητά του κατασκευαστή , καθιστώντας τη λογοδοσία στη βιομηχανία όλο και πιο δύσκολη .

Απο την αλλη βεβαια βρίσκονται σε κίνδυνο δισεκατομμύρια που έχουν χρηματοδοτήσει φωτοβολταικές εγκαταστάσεις , είτε πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε πάρκα η σπίτια.Οι ανησυχίες για την ποιότητα έχουν προκύψει  μετά από μια αύξηση στην ηλιακή κατασκευή .
" Δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά νομίζω ότι η ποιότητα αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή », είπε στελεχος εταιρίας φωτοβολταικών στο Σαν φρανσίσκο . " Η ποιότητα σε όλους τους τομείς γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να την εντοπίσεις τώρα καθως τα υλικά στα πανελ αλλάζουν κάθε μέρα και οι κατασκευαστές διστάζουν να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες . "

Οι περισσότερες από τις ανησυχίες για την ποιότητα  εστιάζονται στην Κίνα , εκεί οπου υπαρχει και η μεγαλύτερη παγκοσμίως δυναμικότητα παραγωγής φωτοβολταικων πανελ στον κόσμο .Στελέχη σε εταιρείες που επιθεωρούν κινεζικά εργοστάσια για λογαριασμό κατασκευαστών και χρηματοδότων κατά τους τελευταίους 18 μήνες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και οι πιο αξιόπιστες εταιρείες αντικαθιστούν φθηνότερα υλικά που δεν εχουν υποβληθεί σε επαρκή τεστ . Άλλες εταιρίες δε με μεγαλο ονομα στην αγορα  έχουν κλείσει τις γραμμές παραγωγής και δινουν υπεργολαβία τη συναρμολόγηση των μονάδων σε μικρότερους κατασκευαστές .

«Έχουμε επιθεωρητές σε πολλά εργοστάσια , και δεν είναι σπάνιο οταν βλέπουμε κάποια μεγάλα εμπορικά σήματα που παράγονται σε μικρότερα εργαστήρια να μην έχουν κανέναν έλεγχο επί της ποιότητας, " δήλωσε ο Thibaut Lemoine , γενικός διευθυντής της STS Certified , μιας γαλλικής υπηρεσίας που κανει τεστ . Όταν η  STS αξιολογήσε 215.000 φωτοβολταϊκά στη Σαγκάη στο εργαστήριο το 2011 και το 2012 , διαπίστωσε το ποσοστό ελαττωματικών πάνελ να εχει παει απο  από 7,8 τοις εκατό σε 13 τοις εκατό!

"Με βάση τα τεστ μας , ορισμένοι κατασκευαστές εχουν παει σε φθηνά κινεζικά υλικά για να εξοικονομήσουν χρήματα , " ειπε ο Jenya Meydbray , διευθύνων σύμβουλος της PV Evolution Labs , εταιρία ελεγχου υπηρεσιων .

Η SolarBuyer , μια εταιρεία που εδρεύει στο Marlborough , Μασαχουσέτη , ανακάλυψε ελαττωματικά πανελ απ 5,5 τοις εκατό έως 22 τοις εκατό κατά τη διάρκεια ελέγχων σε 50 κινεζικά εργοστάσια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών , δήλωσε ο Ian Gregory , ανώτερος διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας .

Ορισμένοι Κινέζοι κατασκευαστές αναγνωρίζουν ότι η ποιότητα έχει γίνει ένα πρόβλημα
Ο κ. Wenham , στέλεχος της Suntech , είπε οτι οι κατασκευαστές έπρεπε να λογοδοτήσουν και υποστήριξε τη δημιουργία εργαστήριων δοκιμών , που θα αξιολογούν  την ποιότητα .


Το θεμα ειναι λοιπον μεγαλο. θα το βλέπουμε πιστεύω να εξελίσσεται μπροστά μας οπως και το  πως ουσιαστικά υλοποιούνται οι εγγυησεις των κατασκευάστριων εταιριών, που εχει επισημανθει εδώ και σχεδον 2 χρόνια απο το blog , και που φαινεται οτι ειναι διάτρητες , τουλαχιστον για τον αγοραστη!



πηγη NYT

106 σχόλια:

  1. Από τα 1000 πάνελ που έχω εγκαταστήσει και επιτηρώ μόνο ένα (ευρωπαϊκής προέλευσης) παρουσίασε πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω φωτοβολταϊκό πάρκο όπου τα πάνελ από την 1η μέρα παρουσίασαν δυσλειτουργία και η εταιρεία παραγωγής κάνει τον... κινέζο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω δυο οικιακα με Conergy. Πολυ ευχαριστημενος απο το πρωτο, στο δευτερο ομως χαλασαν τα 14 απο τα 42 πανελ.Αποδοση σχεδον μηδενικη στον τριτο μηνα λειτουργιας. Η εταιρια τοσο στην Αθηνα οσο και στην Γερμανια χοντρο δουλεμα εως οτου περασαν 5 μηνες, δεν αντεξα αλλο και εκανα καταγγελεια στον 'Συνηγορο του καταναλωτη'. Τοτε ξυπνησαν λιγο μολις τους πηρε ο δικηγορος τηλεφωνο και μετα απο 2 εβδομαδες εγινε αλλαγη-αντικατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα ακομα δεν ειδατε τιποτα........... απο εδω ακι περα θα δουμε θαυματα...... το δικο μου ειναι καλυτερο...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς φίλο 1.07

    Συνάδελφε, μπορείς να μας πεις όνομα εταιρείας και αριθμό πανέλων (συνολικό-ελαττωματικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε ένα ελεύθερο blog δεν μπορούμε να γράφουμε τα ονομάτα των εταιρειών που είχαν ελαττωματικά πάνελ. Εσύ φίλε που έγραψες αυτό το άρθρο, σέβομαι πως δεν θέλεις να αναφέρεις την εταιρεία του γνωστού σου έτσι φόρα παρτίδα. Δώσε μας ένα email να μου πεις το όνομα εκεί ή ένα τηλέφωνο. Έχω κι εγώ πρόβλημα με την δική μου εταιρεία πάνελ, αλλά θα σεβαστώ πως δεν θέλεις να γράφουμε ονόματα. Πρέπει όμως να γίνει κάτι γιατί ο καθέενας μας ξεχωριστά τραβάει τα ζόρια του με ελαττωματικά πάνελ και νομίζει πως είναι μόνος του. Αν το πρόβλημα γνωρίζαμε ότι το είχαν πολλοι, αλλιώς θα συμπεριφερόμασταν. Ειδικά την στιγμή που οι εταιρείες εγκατάστασης στην Ελλάδα είναι παντελώς άσχετες με το αντικείμενο. Το μόνο που ήξεραν ήταν να τα εγκαθιστούν, να έχουν βγάλει τα λεφτάκια τους όταν εμείς παλευουμε με έκτακες εισφορές και αναδρομικές μειώσεις και απο after sale εξυπηρέτηση ένα ΜΗΔΕΝΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το blog δεν μπορει να αναφέρεται επώνυμα, γιατι μπορει να κατηγορηθει για δυσφήμιση ή αντίθετα για διαφήμιση εταιριών. Το εμαιλ του blog ειναι μονιμα ανηρτημένο στην αριστερή κολώνα fotoboltaika.blogspot@gmail.com για ο,τιδήποτε θελετε ακόμα και για την ανάρτηση της γνώμης σας,καταγγελιας γεγονότος. Οταν αφορα ονομαστικές καταγγελιες, χρειάζεται να ειναι επώνυμες ομως, για ευνόητους λογους.

      Διαγραφή
    2. Epimeno na ginei ena Blog kai na entalazoume plirofories gia kakes praktikes egatastaseon,syxna technika problimata kai apates egatastaton stin ELLADA.
      tha eima o protos pou tha anartiso para pola problimata pou poly apateones egatastates dimiourgoun ala oi ependytes den gnorizoun.(me fotos kai apodeiksis)

      Διαγραφή
  7. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ....ΗΛΙΟΣ...ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ BLOG TOΣΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ...ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΟΝΟΜΑΤΑ..ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ..ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΚΡΥΜΕΝΟΙ....ΛΑΘΟΣ...ΠΟΛΥ ..!!ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑ=ΤΙΠΟΤΑ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιγά ρε Θέμη Ματζανά θαραλλέο παλικάρι που έχεις όνομα και οι άλλοι δεν έχουν. Το πιο ευκολο είναι να βάλουμε ένα όνομα, ακόμα και ψεύτικο. Πήγαινε βγάλε τώρα την πανοπλία σου ιππότη της δεκάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα. σωστος....!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. KAKOΣ ΚΥΡΙΕ ΗΛΙΟΣ...ΑΦΑΙΡΕΣΑΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ....ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΑΝ ΒΛΕΠΩ ENERGYPRESS...ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ...!!ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΤΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΟ(ΒΛΑΚΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ..??)....ΕΛΕΟΣ...!!

      Διαγραφή
    4. Καλέ μου Κύριε Ματζανά,αν το σχολιο ειχε μονο το βλακας και το εσβησα σας ζητώ συγνώμη.

      Απο οτι φαινεται παντως, και δεν αναφέρομαι σε εσας προσωπικά, δεν μπορουμε να εκφραστουμε χωρίς να βρίζουμε. Ειδικα τις τελευταιες μερες υπαρχει ενας ορυμαγδος υβριστικών σχολιων και η αληθεια ειναι οτι δεν εχω απεριοριστο χρόνο να ελεγχω ολα τα σχολια .

      Διαγραφή
    5. ...ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ...ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ( ( (..ΑΝΩΝΥΜΟΣ..) ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ...!!!!

      Διαγραφή
  9. Εχει κανεις πανελ scheuten? Εγω βρήκα την λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έχω σε πάρκο 100kw. Δεν έχω μέχρι τώρα προβλήματα. Λύση σε τί βρήκατε?

      Διαγραφή
  10. καλησπερα οι εταιρειες εκτος απο ασχετες δεν ασχολουνται με τα προβληματα η προσπαθουνε να τα καλυψουνε γιατι αυτες τα πουλουσανε. τι να σου πουνε? σου βαλαμε χαλια πανελ.... αλλα και εσυ φιλε φτηνα εψαχνες τεστ δεν κοιτουσες??? ποναει η αληθεια να την λεμε. στον βομο του κερδους ολοι οι κατασκευαστες πανελ βαζανε φτηνα υλικα και δεν βλεπανε ποιοτητα. αυτα που βλεπω και ακουω καθε μερα δυστηχως με λυπουνε. helios οποιος θελειβοηθεια να του την δωσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ φίλε theo και photon tests κοίταξα και πλήρωσα παραπάνω για να μην παρω κινεζικα πανελ. Κι όμως την πάτησα. Και σήμερα μαθαίνω πως γενικότερα υπάρχει πρόβλημα με πολλες εταιρειές πάνελ, ήδη διάβασα εδώ για conergy και scheuten, γερμανικες εταιρείες. Επομένως δεν έψαξα το φτηνό. Αλλά ο κόσμος ξυπνάει, θα τους πάρει όλους η μπάλα, ειδικά τους υπευθύνους των εταιρείων που φτιαξαν τα παρκα και το μόνο που μάθανε ήταν το τυφλοσούρτι. Ας γράψει ο καθένας τις εμπειρίες του απο ελαττωματικα πανελ. Εσύ έχεις καμία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H scheuten πτωχευσε. Εχει βγάλει 3 σειρες πανελ νομιζω P6-60, P6-66 δεν είμαι και σιγουρος και βαριεμαι να πω την αλήθεια να το κοιταξω τωρα. Εχει βγάλει και η ίδια ανακοινωση για "risk of fire". Τι έγινε, εδινε τα juction box αλλού για κατασκευή εργολαβία. Αυτά έχουν κάποιο πρόβλημα στις ενώσεις εκεί μέσα και ανπτυσουν πολλή θερμοκρασία και σε πολλές περιπτωωσεις, φωτιά. Η scheuten κατηγορεί την εταιρεία που έφτιαξε τα juction box και εκείνοι με την σειρά τους κατηγορούν την scheuten οτι δεν τους έδωσαν σωστά σχέδια..
    Προσεξτε, καντε ελεγχους και διορθωστε, το κόστος δεν ειναι μεγάλο μπροστα στον κίνδυνο φωτιάς. Εννοείται πέφτει και η απόδωση αλλά όχι πολύ.
    Αυτα που γράφω δεν είνια δυσφήμηση γιατί η ίδια η εταιρεία έχει βγάλει ανακοινώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλημερα εγω αστα δικα μου εχω renesola schuco μεχρι στιγμης δεν εχω εγω προβλημα. αλλα να σου πω οτι εκανα πανω απο διακοσια παρκα και εχω την συντηρηση τα γνωστα κινεζικα δεν εχουνε προβλημα εχουνε τα ευρωπαικα
    σε ενα παρκο αλλαξαμε πανελ και σε αλλο θα πανε γερμανια για επισκευη αλλα να ξερεις το χειροτερο θα ειναι οταν θα δειτε τα σαλιγκαρια στα πανελ σας. οσο για την scheuten ειναι 3 σειρες που εχουνε προβλημα με μια αλλαγη με μικρο κοστος διρθονεται το προβλημα. οσο για τα περιφημε τα solyndra οποιος τα εβαλε καηκε παιδια μυθος η αποδοση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. an ebales renesola gia pesmou ,otan sou xalasei kapoio ti kaneis?giati ego pou ebala apo auta kai arxizoun na xalane ,renesola Germany (pou eina kai oi armodioi) akomi psaxloune to prosopiko pou tha arxisei na erxete stin ellada gia tyxon problimata)exoun perasei 4 mines kai akomi ...erxonte!
      Kai I apoklistiki elliniki etairia pou ta poulai exei to xeirotero service !
      proteino loipon na anartisoume techika problimata apo kataskeuastikes etairies pou ylopiisane parka EPONYMA kai na tous kseskepasoume olous!
      ta perisotera parka den teiroun ta protypa kai pernoun pistopiisei me...fakelaki
      aporo pos den exei ginei auto akomi.

      Διαγραφή
    2. Theo ,Mipos doulebeis i synergazese me tin Big Solar???giati eina oi monadikoi stin ELLADA pou poulane renesola :)

      Διαγραφή
  14. Εχω κι εγω προβλημα με τα Scheuten. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τη λύση. Κύριε theo ενα email αν ειναι εύκολο να επικοινωνήσουμε γιατι εχω ανησυχήσει πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιος θελει βοηθεια με την scheuten ας μου στείλει να του πω τι πρεπει να κανει.
      michalopoylos_k@hotmail.com

      Διαγραφή
  15. Στειλε το δικο σου mail να επικοινωνήσω μαζι σου για τα Scheuten. Βρεθηκε η λυση και κατεβαινει η θερμοκρασία στο προβληματικο σημειο τουλ 10 βαθμους. Οπως τα υπόλοιπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς Τηεο
    Όταν λες για τα σαλιγκάρια, τί εννοείς, μπορείς να μας το διευκρινίσεις σε παρακαλώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εχεις δει πανελ με γραμες σαν να τα περπατησε σαλιγκαρι? αυτο λεω οσοι ξερουνε καταλαβανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτες οι γραμμες τι προβλημα δημιουργουν στα πανελ
    Εχω solarwatt 240 και νομιζω οτι εχω δει μια τετοια γραμμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ...EXEI KANENA ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ALEO..??ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΤΑ ALEOS18 230W ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑLEO NA ΓΡΑΨΕΙ....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ...EXEI KANENA ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ALEO..??ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΤΑ ALEOS18 230W ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑLEO NA ΓΡΑΨΕΙ....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κ. Κοτανίδη, είσαι ιδιαίτερα συμπαθής ως χαρακτήρας, επειδή όμως εδώ είναι ελεύθερο blog και μπορεί κάποιοι να επηρεάζονται από τα λεγόμενα σου θέλω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
    1) Θα ήταν σωστό εκ μέρους σου να αναιρέσεις αυτό που είπες, ότι δηλαδη έχεις αυτή την στιγμή την συντήρηση 200 πάρκων, το ξέρεις πως δεν ισχύει
    2) Μην μεγαλοπιάνεσαι λέγοντας πως έφτιαξες 200 επιτυχημένα πάρκα. Τα πάρκα προφανώς τα έκανε η εταιρεία για την οποία εργαζόσουν, κι επίσης δεν ήταν όλα επιτυχημένα.
    3) Έχεις τις βασικές γνώσεις πάνω στην εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταικών, όμως σε εξειδικευμένα θέματα χωλαίνεις πολύ απλά επειδή δεν έχεις το επίπεδο γνώσης ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού
    4) Πρέπει να σου αναγνωριστεί όμως πως έχεις φιλότιμο και όταν λες πως θέλεις να βοηθήσεις το εννοείς πραγματικά, ασχέτως αν το πετυχαίνεις ή οχι.

    Επαναλαμβάνω, τα παραπάνω τα γράφω επειδή κάποιοι μπορεί να δίνουν μεγάλη σημασία στα λεγόμενα ορισμένων κι επειδή σύντομα θα σκάνε σαν ωρολογιακές βόμβες τα προβλήματα στα φωτοβολταικά πάρκα, να μην ψάχνουν για σωτήρες εδώ μέσα. Ευχαριστώ


    1) Αναίρεσε αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλημερα φιλε δεν ξερω ποιος εισαι αν θελεις εχω δωσει και εμαιλ. αλλα για να μιλας ετσι μαλον καταλαβα οσο για το τι ξερω και της γνωσεις μου ασε να το πει ο κοσμος αν θελεις πες το ονομα σου γιατι εγω μιλαω επωνυμα. η λασπη καλη ειναι αλλα οχι σε εμενα φιλε

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. το ποιοι ειμαστε στην ομαδα δεν το ξερεις φιλε οποτε μην μιλας, οσο για την εταιρεια που ημουνα δες τωρα με τι ασχολητε απο τοτε που εφυγα οποτε μην το συνεχιζεις
    οσο για τα παρκα το ξερω τι θα γινει σε λιγο καιρο με τα εργα που δουλευουναι και λυπαμε τον κοσμο.
    τελος αν θελεις ελα να τα πουμε 6945533397 διαφορετικα μην ξαναγραψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κρίμα αλλά δεν απάντησες
    Ούτε για τα 200 πάρκα που έφτιαξες μόνος σου
    Ούτε για τα 200 πάρκα που τώρα συντηρείς
    Ούτε παραδέχτηκες κάτι για τις βασικές σου γνώσεις, ο κόσμος τι να πει, ακόμα δεν σκάσανε τα προβλήματα, στα εύκολα όλοι καλοί είναι.
    Η σύγχυση, σε κάνει να φέρεσαι αλαζονικά και χουντικά, αλλιώς δεν εξηγείται να απαιτείς να μην ξαναγράψω.
    Όσο για τον τρόπο που μιλάς για την πρώην εταιρεία, δυστυχώς με λυπεί. Σε περίμενα πιο γενναιόδωρο. Όλοι καλώς κακώς με κάποιους ξεκινήσαμε, μέσα στην ζωή είναι και οι διαφωνίες, αλλά η απαξίωση αφήνει μια πικρή γεύση για τον χαρακτήρα μας.
    Κι επαναλαμβάνω πως είσαι φιλότιμος και γενικότερα καλός άνθρωπος αλλά μην παρουσιάζεσαι επιθετικός, γιατί επιθετικός μπορεί να γίνει ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μηπως γνωριζει καποιος τι ειναι το που εχει η φωτογραφια του αρθρου αυτου..? Επειδη η φωτο ειναι μικρη δεν ξεχωριζει καλα..? Τα δικα μου (πολυ ακριβα οχι κινεζικα) στη πρωτη εβδομαδα περιπου καμια 45 απο τα 800 πανελ εχουν κατω απο το πανω γυαλι εσωτερικα κατι φυσαλιδες.. εβγαλα φωτο εστελα στο εργοστασιο παραγωγης μου απαντησαν μονο κατι για την εσωτερικη στρωση σιλικονης και τιποτα παραπανω αν πεφτει η αποδοση αν παρουσιασουν προβλημα μελοντικα και οταν το προχωρησα για αντικατασταση δεν πηρα απαντηση.. Τωρα το εργοστασιο παραγωγης σταματησε τη παραγωγη επισημα κλειστο με πολλα χρεη και το μονο που κανει ειναι καποιες μικρες αντικαταστασεις οπως ενα πανελ που το ειδα μια μερα ρυζι οπως σπασμενο μπαμπριζ αυτοκινητου και μετα απο παλι αποστολη φωτο δεχτηκαν κακοτεχνια και αντικατασταη αλλα για τα καμια 45 τη παπια..!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη φωτο δες την αναρτηση
      http://fotoboltaika.blogspot.com/2011/09/blog-post_26.html, ειναι απο τη sunpower

      Διαγραφή
  26. ΦΙΛΕ 11.12 ΤΙ ΜΑΡΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ PANEL ΣΟΥ...?? ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ..???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Προς Themis Mantzanas
    Heliosphera 125 Ειναι Ελληνικα και αποτι ειχα ψαξει τοτε προκειται για ενα πολυ καλο εργοστασιο με φοβερη ποιοτητα αλλα τωρα τι εγινε με καποια απο αυτα δε ξερω..
    Υ.Γ. Υποψη επειδη βαζω μαρκα για να μη φανει δυσφημηση τα πανελ ξεσκιζουν μαλιστα η δεη μου ειπε μετα απο καμενο μετρητη να βγαλω μερικα πανελ γιατι βγαζουν υπερβολικη αποδοση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. .Heliosphera 125..ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..ΕΓΩ ΕΧΩ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ... ALEO..ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συναδελφοι καποιος ειχε πει (ελπιζω να μη βγει αληθινος) οτι τι επιμικυνση συζητα το ΥΠΕΚΑ στα συμβολαια μας οταν δε ξερουμε πως θα λειτουργουν τα πανελ μετα απο καποια χρονια... οποτε αν λαβω υποψη τα προβληματα που αναφερουν εδω αρκετοι σε μια τοσο μικρη συζητηση και με παρκα σε λειτουργια 1-2 χρονια τι εχει να γινει ρε παιδια σε καμια 10 χρονια στα παρκα και ανυπαρκτα πλεον εργοστασια!! Μηπως θα αποδεκατιζονται το ενα πισω απο το αλλο...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η απορία σου φίλε 12:36 είναι εύλογη.
    Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να δεχτούμε καμία παρέμβαση στις υπάρχουσες συμβάσεις.
    Δυστυχώς πολλοί από έμας είτε επειδή δεν έχουνε χρόνο να ασχοληθούν πολύ αναλυτικά με το πάρκο τους είτε επειδή δεν θέλουν να πιστέψουν πως κάτι δεν πάει καλα, δίνουν μικρη σημασία στις μικρές απώλειες παραγωγής. Δυστυχώς όμως θα έρθει η ώρα, φυσικά όχι για όλους, που τα προβλήματα θα σκάσουν, ειδικά στα πάνελ που είναι τα πιο ευαίσθητα από όλα.
    Έτσι μόνο θα αντιληφθείτε πόσο πούστικο είναι το κράτος και πόσο προκλητικός ο Παπαγεωργίου. Τώρα που τα προβλήματα έχουν εμφανιστεί σε ένα ποσοστό 5% των συνολικών πάρκων, σου κάνει αντιπρόταση για επιμήκυνση της σύμβασης γιατί δεν έχει μπει ακόμα στο μυαλό η πιθανότητα το πάρκο να υπολειτουργεί κι εσύ να ψάχνεις να βρεις ζωντανές εταιρείες με πάνελ και θα αναγκάζεσαι να συμβιβάζεσαι με το να δουλεύει το 70% του πάρκου σου.
    Αυτά όμως δεν τα λέει κανείς, ούτε οι μεγάλοι σύλλογοι. Και ρωτώ εγώ, ΓΙΑΤΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. μετα το παρτυ που εγεινε σε βαρος επενδυτων με τα τρελα κερδη που βγαλανε καποιες εταιρεις και προμηθευτες αυτους που ψαχνεις να τους δεις σημερα και σηκωνουνε ψηλα τα χερια η δεν απαντανε και σε αφηνουνε στην μοιρα σου να ψαχνεις τι πως ποτα ποιος ετσι εγεινε η αγορα. ολοι μακρυα και εμεις δεν ξερουμε.. με τον πονο του καθενος παιζουνε και η απαντηση αυριο θα ερθουμε επι μηνες και εγω περιμενω σαν τον μαλακα που πληρωσα να ερθουνε και καθε μερα χανω παραγωγη.. τι να κανω? αγωγη? το χρηματηστηριο σε νεα μορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Για τα πάνελ της Risen έχετε ακούσει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ξερεις κανενας αν εκλεισε η ilion energy??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. καλησπερα προς τον κυριο ανωνυμο που κρυβεται πισω απο την ανωνυμια του. οταν θα μου πεις ποιος εισαι θα παρεις της απαντησεις σου και οσο για της γνωσεις μου αυτοι που με ξερουνε και με εμπιστευονται για καποιο λογο το κανουνε.
    εσενα γιατι σε ενοχλει δεν μπορω να καταλαβω, οπως και το γιατι σενοχλει η πρωην εταιρεια μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. πως μπορουμε να βρουμε άκρη με την γ@μω mechatron . Εχω προβλημα σε ενα tracker και αυτοι που εφυγαν και δουλευουν μονοι τους θελουν να πλουτισουν σε 1 μηνα μεσα. Ζητανε τα μαλλιοκεφαλα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. καλησπερα δεν υπαρχουν αυτοι τελειωσανε φιλε και τα παιδια δεν ζητανε πολλα λεφτα για την δουλεια τους σε ποια περιοχη εισαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Βορειο Ελλαδα. Εχα προβλημα με μια μπυκάλα αζώτου. Δεν μου λένε ούτε καν τα εργαλεία να τα αγοράσω να το κάνω μονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. παρε στον χασαν απο την SUN EL στο 6972408098 ισως σε βοηθησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. παρε στον χασαν απο την SUN EL στο 6972408098 ισως σε βοηθησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εχω πρόβλημα με τις δαγκανες στις Φ100 της mechatron στα Τ150. Γνωρίζει κάποιος από που μπορώ να τις προμηθευτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Exoun vrethei ola ta michanika merh. K apo ilektronika ta perissotera exoume lusi. Steile mail sto kostinio11@gmail.com gia epoikoinwnia

      Διαγραφή
  42. Nai. Exoun vrethei ola apo mechatron. Steile ena mail na se parw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ξερει κανεις μια εταιρια με ονομα energon ? τι γινεται γιατι πληρωσαμε για panel για 2 χ 100 παρκα δεν τα φερανε και δεν μας δινουν τα λεφτα πισω ολο υποσχεσιες και μ@λ@κιες. παραγγελια απο Μαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. συγνωμη η εταιρια λεγεται ENERGOPLAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηπως να στραφεις προς να παρεις πισω τα λεφτα και οχι τα πανελ και δε κανεις τα παρκα και σωθεις.. καθε εμποδιο σε καλο λενε για ρωτα να δεις πως εχουμε χασει το υπνο μας!!
      Και σε μενα τρομερα εμποδια μεχρι που και λαδωσα σαν καποιος να μου ελεγε μη το κανεις το εργο και εγω εκει επεμενα..

      Διαγραφή
    2. μα τα λεφτα μου δεν μου δινουν 80.000 εδωσα

      Διαγραφή
    3. ΣΟΡΥ ΦΙΛΕ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ....Η ΑΓΟΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛ..ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ..??? ΜΑΛΛΟΝ ....ΤΖΙΦΟΣ...!! ΚΡΙΜΑ...

      Διαγραφή
  45. Κύριε Theo καλησπέρα σας,

    Σε ποιά εταιρεία εργαζόσασταν, μήπως στην ΝΕΟΝ ENERGY?


    Ευχαριστώ πολύ
    Μανός Παπαβασιλείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. καλημερα καμια σχεση με την νεον φιλε ημουνα σε σοβαρη εταιρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλυτερα να μη μιλησω...!!! Πολυ περιτυληγμα φρου φρου και αρωματα... αλλα απο αποτελεσμα... σε συμπεριφεροταν λες και μιλουσαν σε καθηστερημενους ατομα με πληρη αγνοια του αντικειμενου.

      Διαγραφή
  47. τελικα αν βγει η δεη για ελεγχο τα μισα παρκα πρεπει να τα κλεισει απο οτι βλεπω εξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε ξερω τι εννοεις αλλα αν ειναι αυτο που καταλαβα εχεις απολυτο δικαιο. Παρακολουθω μεσω του σανυ πορταλ διαφορα παρκα σε σχεση με το δικο μου στη ιδια περιοχη... Ενα χρονο τωρα τα πατουσα γυρω στις 60 εως 100 κιλοβατορες αναλογως την εποχη καθημερινα και ξαφνικα μερικα παρκα απο το πασχα με πατανε αυτα καμια 100 κιλοβατορες χωρις να εχει πτωση το δικο μου. Δηλαδη εκει που καποια σταθερα βγαζαν καλοκαιρι 560 εως 640 τωρα πηγαν πανω απο 700 κιλοβατορες και κτυπουσαν μερικες μερες κατι 760 κιλοβατορες πραγμα αδιανοητο για σταθερο βορεια Ελλαδα και που περσι τα ιδια δε ξεπερνουσαν τις 620 ολο το καλοκαιρι. Θα μου πεις με το κολοκρατοσ που μπεξαμε καλα κανουν οι ανθρωποι απλα φοβαμαι μηπως καποια στιγμη καποιοι το χρησιμοποιησουν και αυτο εναντιον μας.

      Διαγραφή
    2. Στι στεγες στα χωρια να δεις τι γινεται 12 ειναι ολα απο 10.

      Διαγραφή
  48. και λιγα ειναι αυτα που λεμε αλλα οτν θα αρχισει το πανηγυρι θα κλαινε πολλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. exei kaneis empiries kai entyposeis apo BIG SOLAR ? (kataskeues parkon,tyxon elatomata?
    euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. καλημερα χοντρεμπορος ειναι οχι κατασκευαστης φιλε. πες το προβλημα σου αναλυτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. nomizo eimoun safeis : kataskeves parkon analambanei opos diafimizei stin istoselidatou kai exei kataskebasei pola parka diafimizei...

    http://www.bigsolar.gr/el/εταιρεία-φωτοβολταϊκών/υπηρεσίες-a2

    opote yparxoun kapoi ependites pou tous exoun ftiaksi parka I Big Solar kai mporoun na mirastoun tis entyposeis tous ?
    (aksiopistia kataskebeis,tyxon elatomata ,texnognosia )
    euxaristo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ξερει καποιος απο εσας , ποιος ειναι ο επισημος αντιπροσωπος και το επισημο service τις RENESOLA στην Ελλαδα ; ΥΠΑΡΧΕΙ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O bitros ta eisagi kai ta poulai ala gia egyisi prepei na trexeis stin Renesola kai eisa monosou....
      ego perimeno edo kai 5 mines kai akomi me koroidebouin ......Renesola 240 poly.
      Renesola Germany eina ypeftinoi gia Greece ,DOKIMASE : (ABBY +4915164918035 PUBLIC RELATIONS RENESOLA EUROPE)

      Διαγραφή
    2. Junior Marketing Manager



      Renesola Deutschland GmbH
      Lyonerstr. 15
      60528 Frankfurt am Main
      T: +49-69 6637869-24
      M: +49-151-6491-8035
      www.renesola.com (NYSE: SOL)

      Διαγραφή
  53. καλημερα αντιπροσωπος ειναι ο μπητρος. οσο για service δεν υπαρχει κατι τετοιο διανομεας ειναι οπως και αλλοι.
    τι προβλημα εχεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω καποια πανελ σε ενα 10αρακι που παρουσιαζουν εδω και 6 μηνες ,
      (απο τον Μαιο αρχισε αυτο) μειωση αποδοσης απο , τουλαχιστον , 15% εως και 40%
      απο τα διπλανα τους πανελ , με την ιδια κλιση και τον ιδιο προσανατολισμο
      και δεν μπορω να βγαλω ακρη .....
      πχ σημερα , ως αυτη την ωρα , σε μια ομαδα με 8 πανελ
      τα 2 σωστα πανελ εχουν 1,200wh και 1,140wh παραγωγη και τα υπολοιπα απο 0,849wh εως 1000wh !
      Πριν τον Μαιο ολα και τα 8 ειχαν διαφορα μεταξυ τους +- 50 με 60 wh ενω απο τοτε η διαφορα εγινε πολυ μεγαλη.

      Διαγραφή
    2. απαντηση νουμερο 2.
      Εχω μερικα πανελ που παρουσιασαν μειωμενη αποδοση απο 15% εως και 40%
      σε σχεση με τα διπλανα τους με την ιδια κλιση και τον ιδιο προσανατολισμο !
      Δεν εχουν καν κλεισει 1 χρονο λειτουργιας ουτε σημερα που μιλαμε !
      Απο τον Μαιο δεν εχω ακομα καταφερει ακομα να βγαλω ακρη .....

      Διαγραφή
    3. Kai ego renesola 240 poly ,miomeni paragogi kai 5 mines prospatho na bro akri,dystixos kalyptoun tous egatastates kai ta sobara lathi pou oi "synergates " tis renesolas stin ellada kanoun
      epikinonise me renesola Germany ,o genikos gia europi :Frank Schmidt 004915161510529
      pantos min perimeneis kai pola,ego anagazome na agoraso ali marka kai na alakso orismena monos mou.
      Epanalambano na ginei ksexoristo Blog kai na anartizoume OLA TA TECHNIKA PROBLIMATA mono oi paragogoi .....tha bgoun pola stin fora!!

      Διαγραφή
  54. Ανώνυμος22 Οκτωβρίου 2013 - 3:15 π.μ.

    που πηγε η απαντηση μου στον theo !!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. καλησπερα φιλε οι ειδικοι που τα κανουνε ολα ετσι ειναι. ο μπητρος δεν εχει σχεση τα πανελ ειναι καλα αυτα εχω και εγω στα δικα μου, αν θελεις δωσε τλεφωνο 6945533397

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Eritisi : otan mia etairia analambanei ton sxediasmo,egatastasi me to klidi sto xeri kai panta me tis symorfoseis tou IEC 62336 enos fotovoltaikou parkou,plironete kanonika kai syndeoune DC kalodia ANAPODA sta box combiners me apotelesma na pernoune fotia ! ,otan parabiazoune tin adia mikris klimakas kai xtizoune paranoma oikismata ,ta opoia den nomomopoiounte ,otan plimirizi o ypostathmos ,meseis taseis opote brexei kai ksekolane portes ypostathmou otan fysaei opos kai otan se ksegelane min bazontas ta aparetita opos sostos aerismos gia psiksi tou oikiskou ,tote pos den eufthinete o egatastatis ?
    Aftes loipon oi eteries gia na poulisoun ta panela tous kai tous inverter tous ksegelane ton kosmo kai diafimizei oti "kataskebazei parka" xoris na exei idea apo teties doulies kai bazei ypergolabous na ta ftiaksoun ,pou stin synexeia bazoun alous kai paei legontas.sto telos to parko ftiaxnete apo Pakistanous kai albanous (xomatourgika ,synarmolofisei) kai apo anideous electrologous....kai bebea meta kaloune kai kapoies fimismenes eleinikes etairies pistopoiiseis (olio kseroume pies eina) gia na kalypsoune ta ektropa kai na doseoune pseftikes pistopoieiseis.(dioti oi ksenes pote den tha ta pernagane)
    Ellada me ola ta megaleia sou :)
    fysika onomata den leme gia na min arxisoun kai peftoun exodyka :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. gia na rotiso kai ego kati,eina dexto se ena parko onomastikis isxyos 350kwp na bazoume inverter 330kwp ?san apotelesma autou poles fores ta panels pou exoun mexri +5% parapano paragogi ,odigoun ton inverter sto max (330kwp) me apotelesma na xanoume paragomeni energia kai isxus.
    exei kanenes paromia paradeigmata na mirasti?
    euxaristo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ημερες μεσα στην χρονια που θα οδηγηθουν τα Inverter στο max ειναι μετρημενες στα δαχτυλα του χεριου το παρκο απο την αλλη εχεις μεγαλυτερο βαθμο αποδοσης στον inverter σου μη αγχωνεσαι ειναι σχεδιαστικα θεμιτη μια τετοια λυση η οποια σε οδηγει σε υψηλοτερες αποδοσεις απλα δεν χτυπαει καλα στο αυτι του επενδυτη.

      Διαγραφή
    2. diafono ,auti eina mia praktiki ton egataston gia na bazoun mikroterous inverters kai na bgazoun perisotero kerdos.apo mesa septembrio mexri noembrio kai Ianouario mexri Aprilio otan den exei sinefial pianeis max an o inverter eina mikroteros .epeisis se liga xronia otan tha theli o ependitis na alaksi ta panels gia kalitera me kaliteres epidoseis tha exei pali problima.
      bebea eksartate apo polous factors ,opos o sxediasmos ,kalodioseis ,ala giati na ftanei mia electroniki syskebi sto 100% syxna ? auto dimiourgei kai melontika problimata os pros to poso tha krateisi xoris blabes ...
      ekana poly megali ereuna sto thema kai ypoligisa tis apolies gyro sto 2 k to xrono logo tou "power limitation" x 20 xronia omos eina ena simantiko poso...
      stin Ameriki sxedon pote den kanoun ypodiastasioligisi....
      edo basizonte se mia xazi theoria oti logo gerasmatos ton panelon ,se kapoia xronia tha miothi kai I isxys ara bazoume mikrotero inverter.....??
      Kai as min ksexname oti I kaliteri paragogi eina apo 1200-1400 (xeimona) opou kai to power peak paizei simantiko rolo stin paragogi .
      oi apolies eina gyro sta 10-12% opote se ena parko 350kwp me thetiki apoklisi 0-5% tha dinei kati parapano to opoio paei pros tis apoleies.Ara enas inverter 330 kwp den eparkei giati stin ellada exoume poly hlio to xeimona ,ala idanikes thermokrasies (Atiki 5-15c)kai irradiance 900watts .
      auto pou exo katalabei eina oti oi perisoteres apoleies eina logo to MPPT tracking tou inverter.....(ousiastika odeigaei tin eksodo ton panels ) ena thema pou exei arxizei na syzitite poly sto exoteriko.
      sto parko mou meta apo ena xrono leptomereis analisys telemetries kai me 4 pyranometra ,anemometro kai esthitires thermocrasias sta strings exo dei oti gia tous 5 mines to xrono exo syxno power peak pou krataei mexri kai 20 -30 lepta ti mera.(oxi kathe mera )auto omos synepagete kapoio poso pou xano kias min eina poly ,an to baleis epi 20 xronia omos eina sebasto. sto kato kato pira deia kai plirosa gia 350 parko oxi gia 350kwp panels kai apodosei kato apo 330 logo mikrou inverter...
      skepsou loipon enas me 1mwh kai pano poso xanei an exei ginei ypodiastalogisi...

      Διαγραφή
    3. Δεν ειμαι εγκαταστατης και δεν εχω κανενα οφελος απο εσενα. Ειμαι μηχανολογος μηχανικος εχω κατασκευασει μονο 2Χ100kw και 2 στεγες δικιας μου ιδιοκτησιας, αλλα εχω ασχοληθει με μελετη και επιβλεψη σε αρκετα παρκα μικρα και μεγαλα, παρακολουθω επισης δεδομενα απο περιπου 45 παρκα κυριως στην Βορεια Ελλαδα. Τα δικα μου δεδομενα και στο χαρτι αλλα και στην πραξη μου λενε το αντιθετο, οπως και να εχει ακομα και δικιο να εχεις η απωλεια που εχεις σε απολυτα νουμερα εναι πολυ μικροτερη απο αυτη που υπολογιζεις. Το 2012 σε δικο μου παρκο ειχα Peak συνολικα 10,5 ωρες με 5,5% υποδιαστασιολογηση 57,75 kwh στα 100 kw ετησιως, σε αυτο δεν εχουμε υπολογιζει την αυξηση που εχεις απο την καλυτερη αποδοση του Inverter και μιλαμε παντα για τον πρωτο χρονο που ισχυς των πανελ ειναι στο 100%. Ολα αυτα σου τα ειπα και την πρωτη φορα και τωρα μονο και μονο για να μην βασανιζεσαι με κατι που κατα την αποψη μου δεν εχει νοημα να κανεις, γιατι και δεν ειναι λαθος και δεν εχεις καμια απωλεια μαλλον θα ελεγα και καποιο μικρο ωφελος. Το θεμα ειναι ενα εσυ εκανες μια συμφωνια γραπτη φανταζομαι, αν εκει σου ελεγε ο εγκαταστατης πως θα εβαζε Inverter 350kw και εβαλε 330kw τοτε επρεπε να του το επισημανεις τοτε και αν νομιζεις πως σε κοροιδεψε να κινηθεις νομικα εναντιον του.

      Διαγραφή
    4. Η διαφορά 330KW απο 350KWAC εξόδου του ινβέρτερ είναι ανάξια λόγου και δεν κάνει καμμία διαφορά.Για την συνολική απόδοση είναι μάλιστα και λίγο καλύτερα...

      Διαγραφή
  58. Agapite 8:59 efxaristi gia tin nomiki sou symbouli ala an tin xriazomouna tha pigena se dikigoro
    den yparxei epistimoniki stiriksi stin ypodiastologisi inverters,eina mia politiki diafimisi ton etairion gia na promitheboune mikroterous inverters kai na koboune costos.
    exo akousi gia "fortone ton inverter gia na paragi kalitera" auta eina xazes ekfraseis anideon egatastaton,
    o inverter tha paragei idanika mesa sto MPPT envelope pou exei scediastei kai tipota alo (ektos thermokrasies )
    An loipon ta strings eina sxediasmena sosta kai mesa sto MPPT tou inverter den yparxei problima.
    Apo kei kai pera yparxoun Inverters pou antapokrinonte kalitera sta xamila simia tou MPPT kai kapoi sta ypsila.
    Apo kei kai pera enas sostos egatastatis pou tha kanei mia meleti me basei tin sosti diastasiologisi kai to syferon tou pelati tha prepei na balei enan oi perisoterous inverters oste to athrismatous na eina toulaxiston iso I 5% megalitero tis isxeis ton panels.
    Etsi kai den tha exei power limitations kai den tha kegonte asfalies sta box combs ,kai den tha xreiastei sto melon na alaksi inverter se periptosei alageis plaision .
    kai sto kato kato kai 500 EURO to xrono na xanei logo poer limitation gia pio logo na ta xasi o paragogos? ton rotise kanenas protou dextei tin opia ypodiastologisi?ependites imaste oxi electrologoi mixaniki....Ara oti dextikame na ypograpsoume to kaname me kali pisti kai empistosini ston egatastati....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Gia opoious mporoun na diabasoun Aglika dimosiebo ena arthro pou apodikniei oti ypodiastologisi Inverters eina lathos os pros tin miosi paragogis

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0038092X05003099

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. εχω ενα παρκο 20 κ στο οποιο προυσιαστηκε προβλημα με τα πλαισια.εμφανιστηκαν σημαδια σαν σταγονες νερου χρωματος γκριζου στις κυριες ασημι γραμμες. η απαντηση του εγκαταστατη ειναι οτι ειναι παστα η οποια χρησιμοποιηθηκε κατα τη συγκοληση και δεν υπαρχει προβλημα.θα πρεπει να ανησυχω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. εχω ενα παρκο 20 κ στο οποιο προυσιαστηκε προβλημα με τα πλαισια.εμφανιστηκαν σημαδια σαν σταγονες νερου χρωματος γκριζου στις κυριες ασημι γραμμες. η απαντηση του εγκαταστατη ειναι οτι ειναι παστα η οποια χρησιμοποιηθηκε κατα τη συγκοληση και δεν υπαρχει προβλημα.θα πρεπει να ανησυχω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλαγές στο χρώμα των πλαισίων μπορεί να υπάρξουν πολλές.Να ανησυχήσεις μόνο όταν δείς πραγματική πτώση απόδοσης.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξερω αν το προβλημα εχει προεθλει απο πλυσιμο αλλα προσεχε καλοκαιρι οταν μετα τις 11 το πρωι μεχρι 4 το απογευμα τα πανελ ανεβαζουν μεγαλες θερμοκρασιες και αν τα πλυνεις με κρυο νερο και προπαντος με πιεστικο τοτε απο τις αποτομες συστολες εσωτερικα κανει αυτα τα σταγονιδια απο την εσωτερικη επιστρωση που υπαρχει κατω απο το γυαλι....

      Διαγραφή
    3. Πάντως απο την εμπειρεία μου ως τεχνικός τα προβλήματα των πάνελς μερικό διάστημα μετά την εγκατάσταση,συνήθως προέρχονται απο την άσκηση πίεσης (πάτημα) επι αυτών κατα τη διάρκεια εγκατάστασης ή κατά τον καθαρισμό αργότερα...Οι μικρορωγμέςπου δημιουργούνται μπορεί να φανούν ως διαρροή ή μειωμένη απόδοση ακόμα και μετά απο 2 χρόνια.

      Διαγραφή
    4. Αν το οπτικό πρόβλημα του ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑ είναι σε όλα ή στα περισσότερα πάνελς,μάλλον δε χρειάζεται να ανησυχεί...

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Το προβλημα ειναι σε περισσοτερα απο τα μισα πανελς. Η απαντηση απο τον ανωνυμο οτι προερχεται απο αποτομες συστολες εσωτερικα πιστευετε οτι στο μελλον θα υπαρξει προβλημα? Παντως προς το παρον οι αποδοσεις εδω και ενα χρονο που λειτουργει το παρκο ειναι μια χαρα. ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑ

      Διαγραφή
  62. ξέρει κανείς τι γίνεται με τις εγγυήσεις των πάνελ και των ινβερτερ της CONERGY AG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Σε 3*100 KWp Πάρκα με renesola quazi mono έχει εμφανιστεί σοαβαρό πρόβλημα με το φαινόμενο PID. Έχουμε όλοι μαζί προχωρήσει στην μέση λύση του προβλήματος, η οποία είναι η τοποθέτηση κάποιον μηχανημάτων της sma (pv offset box). Και περιμένουμε την απάντηση των κινέζων. οι οποίοι ζητάνε μετρήσεις επι μετρήσεων, για να διαπιστώσουν τη πορεία επίλυσης του προβλήματος κτλ. . Να σημειωθεί ότι αρχικά είχαν πέσει απο τα σύννεφα που κάποιος τους ανέφερε την ύπαρξη αυτού του προβλήματος. τέλος πάντων το πρόβλημα φαίνεται οτι σταδιακά αποκαθίσταται. Το ερώτημα μου λοιπόν είανι το εξής.
    Έχει ανακαλύψει κανείς αυτο το πρόβλημα απο εσάς?
    Πώς το έχει αντιμετοπίσει?
    Και αν το αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο, στο τέλος τα πανελς επανέρχονται πλήρως ? Γιατί εμένα η γνώμη μου είναι πως θα μείνουν τουλάχιστον με 10% μειωμένη απόδοση στο σύνολο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Κύριε Μουμουλίδη επειδή αντιμετωπίζω και εγώ το ίδιο πρόβλημα με ίδια πάνελ σε 2*100 παρακαλώ στείλτε μου email gpapa456@gmail.com ώστε να κινηθούμε ομαδικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΙΚΙΑΚΟ 5KW ΣΥΝΔΕΜΕΝΟ ME ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛ 185W ΜΟΝΟΚΡΥΣΤΑΛΙΚΑ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΧΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΥΓΚΑΡΙΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΦΙΑ ΑΥΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Κατά 95% είναι μικρο-κρακ στις κυψέλες. Από την θέση που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυψελών εξαρτάται αν θα έχουν επίδραση στην ισχύ, και επομένως στην παραγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Αγαπητοί forumistes καλημέρα. Βλέπω ότι το συγκεκριμένο forum είναι ενεργό. Δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω: Μήπως κάποιος από εσάς έχει κάνει κάποια επένδυση με ldk; Και ποια η απόδοσή τους μέχρι σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ. ΕΧΩ ΕΝΑ 10 ΟΙΚΑΚΟ ΜΕ ΠΑΝΕΛ CONERGY POWERPLUS 240M KAI ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΑ KOSTAL 10.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 3/2012. ΕΚAΝΑ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΑ TO 1/2013 ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΔΕΝ ΚΟΥΜΠΩΝΟΥΝ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΑ ΒΛΑΒΗ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 400 ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑNUAL ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΝΕΛ.Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΗΡΘΕ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΑ (ΑΝ ΚΑΙ Η ΚΟΣΤΑΛ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΕΙ ΑΥΤΟΣ. ΑΛΛΑΞΑΝ 4 ΠΑΝΕΛ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΦΤΕΓΑΝ .ΗΡΘΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ .ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΟΜΩΣ Η ΒΛΑΒΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η ΒΛΑΒΗ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟ ΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ CONERGY APO THN ELLADA ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να απομακρύνετε την υγρασία από την επιφάνεια των πάνελ εφαρμόζοντας το SolarSkin (http://nanoprotect.com ) . Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα λειτουργήσει η υδρο-φοβικότητα με παρόμοιο τρόπο που λειτουργεί ο αυτο-καθαρισμός των πάνελ υπό βροχή.

      Διαγραφή
  69. Τα CONERGY POWERPLUS 240M, 230, 235 παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα.
    Είναι πρόβλημα αντίστασης μόνωσης των πάνελ, λόγω υγρασίας και είναι κατασκευαστικό.
    Έχει παρατηρηθεί σε πολλές εγκαταστάσεις.
    Προφανώς και δεν έχει καμία σχέση ο ινβέρτερ.

    Ο εντοπισμός των προβληματικών πάνελ γίνεται με συσκευή μέτρησης της αντίστασης μόνωσης 5KV.
    Προσπάθεια εντοπισμού με συσκευές 1KV δεν είναι σωστή.
    Ωστόσο, δεν έχει νόημα ο εντοπισμός διότι αργά ή γρήγορα το ίδιο πρόβλημα θα έχουν όλα τα πάνελ της εγκατάστασης.

    Το "παρήγορο" είναι ότι συνήθως μετά της 8.30-9.00 το πρόβλημα "λύνεται" με την βοήθεια του ήλιου, και η απώλεια παραγωγής δεν είναι "σημαντική".

    Ενδεχομένως να ευθύνονται τα junction boxes, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν "καπάκια" που τοποθετούνται πάνω στα υπάρχοντα junction boxes και τα "στεγανοποιούν". Δεν υπάρχει εμπειρία για την διάρκεια - αντοχή της λύσης στον χρόνο.

    Οριστική λύση δίνεται με αντικατάσταση των πάνελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ