Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Εχω ενα οικοπεδο...παμε μια βολτα;


Θέλω και εγώ στο κότερο!
 Ακούω σε συζητήσεις και σε κουβέντες οτι ολοι οι Ελληνες καπου εχουν ενα χωραφακι, αγροτεμαχιο, οικόπεδο 4,5,6 στρέμματα απο τον παππου, τη γιαγια κτλ κτλ. Τώρα πισω πισω θελουν να δούνε πως θα κανουν και αυτοι ενα φωτοβολταικο σε οικόπεδο και να παιρνουν 50,000 ευρώ φορολογίσιμα το έτος. Αναρωτιούνται αν "αξίζει να επενδύσω σε φωτοβολταικό παρκο". Λες και ειναι το πιο ευκολο πραγμα στον κόσμο.

H πρασινη ανάπτυξη είναι η τελευταία λέξη της μόδας. Τα φωτοβολταικα ειναι in! Είσαι πρωτάρης στην αγορά, και τώρα αρχισες να ψάχνεις και οπως λες "θελω να βαλω φωτοβολταικα στο οικόπεδο μου ή θελω να βαλω φωτοβολταικα στο χωραφι μου". Καλα κάνεις, εγώ επετρεψε μου να σε ενημερώσω ως "παθών" και "μαθών" στην συγκεκριμένη αγορά και να σε παω βήμα προς βήμα στο τι "παιζεται" στα φωτοβολταικα παρκα.  Το αν αξίζει να βαλεις φωτοβολταικα στο χωραφι  εχει στις μέρες μας να κάνει περισσότερο με το άν  μπορείς να βάλεις φωτοβολταικά. Και εσύ θα το μάθεις αν ασχοληθείς και ψάξεις, αν δείς ολα τα υπερ και τα κατα.

Καταρχήν φιλε, που εχεις ενα οικόπεδο, ήρθες λιγο αργα στην ουρά. Εχει γίνει χαμος τα τελευταια χρόνια. Οσοι ειχαν τα αυτιά τους και τα ματια τους ανοιχτά, έχουν παρει ολες σχεδόν τις άδειες φωτοβολταικων. Υπαρχει τεραστια λίστα αναμονής φωτοβολταικών για χωραφάκια και οικόπεδα προς υλοποίηση. Υπάρχει τεραστιο πρόβλημα χρηματοδότησης στα φωτοβολταικα παρκα. Ενα φωτοβολταικό απαιτεί χρόνο και χρήμα.
Ισως βεβαια να μην ειναι και πολύ αργα. Μπορεί να υπάρχουν περιθώρια. Ανάλογα που εχεις το οικοπεδο σου και αν υπαρχουν περιθωρια ισχύος απο ΔΕΗ στην περιοχή σου. Θα το δείς. Μπορεί από την άλλη, και αύριο να ξημερώσει η ΔΕΗ απο το άλλο πλευρό (ποτε δεν ξέρεις!)  και να βγάλει ανακοίνωση οτι κάνει εργα υποδομής και να αυξηθούν τα περιθώρια ισχύος στη συγκεκριμένη περιοχή.  Αυτό που μπορείς να κάνεις ειναι να ενημερωθείς και να αφιερώσεις χρόνο.

Αναλογίσου όμως, οτι αν κάνεις αιτήση για φωτοβολταικό παρκο τώρα, στην καλύτερη θα υλοποιήσεις σε 1 χρόνο! Υπολόγισε οτι θα χρειαστείς τουλάχιστον 60,000 ευρώ για να χρηματοδοτήσεις το 30% της επένδυσης και καμμια 20,000 ευρώ να πώ μεσο ορο για ορους σύνδεσης με δεη και διαδικασία αδειοδότησης.
Δεν λεω να μην το κοιτάξεις, να το κοιτάξεις, απλα τα πραγματα δεν είναι εύκολα. Εξάλου, θα υπαρχει και η εναλλακτική του να πουλήσεις την άδεια σου.

Μην ξεχάσεις μεσα στη φούρια για τα ποοολλά λεφτά του φωτοβολταικού παρκου, να ρίξεις και μια ματιά στο ξεχασμένο σπιτι στο χωριό ή το εξοχικό για φωτοβολταικό στο σπίτι. Εκεί τα πραγματα ειναι πιο ευκολα και στην αδειοδότηση και στα έσοδα, και στη χρηματοδότηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ