Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Για τη "βρώμικη" Πτολεμαιδα βρήκατε Γερμανικα κεφάλαια- για τα φωτοβολταικά ΟΧΙ

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη χρηματοδότηση της μονάδας “Πτολεμαΐδα V” εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, φοβούμενοι πως η κατασκευή της μονάδας θα υπονομεύσει τους εθνικούς στόχους για το κλίμα και τις ΗΠΑ. Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να μην επικυρώσει τη σύμβαση κατασκευής.

Ακολουθεί αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων:


Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουμε την ευνοϊκή χρηματοδότηση της βρώμικης λιγνιτικής μονάδας από τη Γερμανική κυβέρνηση και τονίζουμε ότι η κατασκευή της θα υπονομεύσει τους εθνικούς στόχους για το κλίμα και τις ΑΠΕ. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επικυρώσει τη σύμβαση κατασκευής.

Σε απόλυτη σύμπνοια ΔΕΗ και κυβέρνηση με ταυτόχρονες ανακοινώσεις τους πανηγυρίζουν για την εξασφάλιση ευνοϊκής χρηματοδότησης από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Μια χρηματοδότηση συμφέρουσα για τη Γερμανία, μια κι από κει θα γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού, αλλά σαφώς επιζήμια από όλες τις πλευρές για τη χώρα μας. Την άνευ όρων στήριξή τους στην κατασκευή της μονάδας, η σύμβαση της οποίας θα εγκριθεί στην αυριανή ΓΣ της ΔΕΗ,  έχουν ήδη δώσει και όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Για τους Οικολόγους Πράσινους αποτελεί σκάνδαλο ακόμα και η χρηματοδότηση της μονάδας. Τη στιγμή που η ΔΕΗ δε μπορεί να διαθέσει κεφάλαια ούτε να βρει χρηματοδότες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών στα εξαντλημένα ορυχεία της ή για άλλες μονάδες ΑΠΕ, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί διεθνή χαμηλότοκα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων. Τέτοια ευνοϊκά εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιούνται για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο μηδενικών εκπομπών και όχι για την αναπαραγωγή των βρώμικων επιλογών του παρελθόντος. Αν η ΔΕΗ σοβαρά πιστεύει πως η νέα λιγνιτική μονάδα θα είναι κερδοφόρα, ας αναζητήσει χρηματοδότηση από την αγορά.

Παράλληλα, η κατασκευή της μονάδας απειλεί να τινάξει στον αέρα την επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα αλλά και τα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Μόλις χτες η Κομισιόν έθεσε σε διαβούλευση την Πράσινη Βίβλο για την ενέργεια προς το 2030. Σε αυτήν προβλέπεται μείωση των εκπομπών κατά 40% και –έμμεσα- μερίδιο ΑΠΕ 30% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, κάτι που μεταφράζεται σε μερίδιο ΑΠΕ 60% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμα κι αν υιοθετηθούν αυτοί οι εντελώς ανεπαρκείς στόχοι για την προστασία του κλίματος, το περιθώριο λειτουργίας της μονάδας (που αναμένεται να ξεκινήσει να παράγει ενέργεια το 2020) θα μειωθεί δραματικά και η οικονομική της βιωσιμότητα θα εξαρτάται αποκλειστικά από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για δέσμευση και αποθήκευση CO2, με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά βέβαιη εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.

Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση ως βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, να μην επικυρώσει τη σύμβαση κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι του 2030 για τις ΑΠΕ και τις εκπομπές CO2 και μέχρι να εκπονηθεί αναλυτική μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων στις νέες συνθήκες.

Παράλληλα, καλούμε τη ΔΕΗ να αποδείξει τη βιωσιμότητα της μονάδας (με ή χωρίς ευνοϊκή χρηματοδότηση) δημοσιοποιώντας τις δικές της εκτιμήσεις για το μερίδιο αγοράς και το συνολικό κόστος παραγωγής της μονάδας για ολόκληρο τον κύκλο ζωής της.

Πολύ φοβόμαστε πως ενδεχόμενη κατασκευή της μονάδας όχι μόνο θα μας δεσμεύσει για δεκαετίες σε ένα βρώμικο ενεργειακό μοντέλο αλλά και θα αποτελέσει σε βάθος χρόνου την ακριβότερη δυνατή επιλογή για τους καταναλωτές.

πηγη econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ