Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Τι προσανατολισμό εχουν τα πανελ σας;


ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ
 O προσανατολισμός που κοιτανε τα φωτοβολταικα πανελ και η κλίση που τοποθετούνται είναι καιριοι παραγοντες για την απόδοση που θα εχει το φωτοβολταικό σύστημα. Ειναι ιδιαίτερα σημαντικοί στα σπίτια, που αναγκαστικά οι εγκαταστάσεις γίνονται
σύμφωνα με την υπαρχουσα στέγη ή ταρατσα (το σπιτι δηλαδή και η σκεπή προυπαρχουν), το σύστημα είναι σταθερό και στον προσανατολισμό και στην κλίση (δεν εχεις τρακερς).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσετε προσοχή στο σχέδιο που θα σας κάνουν και το πώς θα γίνει η χωροθέτηση των φωτοβολταικων πανελ. Ενδεχεται αν δεν είναι ιδεατά και δεν εχετε πολύ χωρο στη στέγη σας στο νοτο να εχετε και απώλεια στην απόδοση πανω από 40%!!!

Εχω δεί στεγη που την «γαζωσαν» με φωτοβολταικα πανελ παντού, νοτο, ανατολή, δυση, βορά! Ναι ακόμη και βορά! Και βέβαια η απόδοση του συστήματος εχει επηρεαστεί και είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη.

Στοχος αυτής της ανάρτησης είναι ενας. 
 Να δώσει ο υποψήφιος παραγωγός στέγης προσοχή στον προσανατολισμό που θα μπουν τα πανελ και να ζητησει από την τεχνική εταιρία που θα τα εγκαταστήσει μια σωστή μελετη που θα του εξηγήσει πως το σύστημα του θα δουλεύει, γιατί και με τι απόδοση. 

 Επειδή η αναρτηση γίνεται λιγο τεχνική να διευκρινήσω ότι δεν ειμαι μηχανικός, και η γνώση προέρχεται από την εμπειρία και κυρίως ψάξιμο και διαβασμα. Γι’αυτό λοιπόν διορθώσεις/διευρκινήσεις/αναλύσεις ή και άρθρα από μηχανικούς/ειδικούς του χώρου ή αλλους που γνωρίζουν ή εχουν καταλάβει περισσότερα από εμενα ειναι παραπανω απο καλοδεχουμενες.

Λοιπον εχουμε και λεμε:
Πανελ με  ΝΟΤΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
Αν  εχετε πανελ MONO με νοτιο προσανατολισμό, συγχαρητήρια, είστε τυχερος/η. Ξεχάστε αυτή την ανάρτηση. Διαβαστε κατι άλλο, για τα ποιοτικα πανελ η την ισχύ ή το noct.

Πανελ με  ΜΙΚΤΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
Αν εχετε πανελ που κοιτάζουν διαφορετικούς προσανατολισμούς ισως να σας ενδιαφέρει . Αν σας εχουν τοποθετήσει πανελ που κοιτανε βορά ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να το διαβασετε. Πρέπει να δώσετε σημασία στην χωροθέτηση του συστήματος που θα σας προτείνει  η εταιρία,  να γίνει εκτίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράξει το σύστημα και να ενημερωθείτε επομένως για την  απόδοση που θα πρέπει να περιμένετε .

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ
Ο γενικός κανόνας είναι ότι στο βόρειο ημισφαίριο που είναι η Ελλαδα πρεπει τα φωτοβολταικα πανελ να κοιτάνε ΝΟΤΟ για μέγιστη απόδοση 100%.
Επειδή όμως λιγοι από εμάς εχουμε σκεπες ατελείωτες ενδέχεται να βάλουμε κάποια φωτοβολταικα πανελ σε διαφορετικό προσανατολισμό για να πετύχουμε την μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ. Στόχος είναι με τον διαφορετικό προσανατολισμό και την πιθανή διαφορετική κλίση να μην υπερβαίνει η απώλεια της απόδοσης το 10% από το ιδανικό.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
Αν τώρα έχετε καποια πανελ που εχουν προσανατολισμό νοτιοανατολικό ή νοτιοδικτικό ή βορειοανατολικό η βορειοδικό η απώλεια στην απόδοση σύμφωνα με τον οδηγό του ΚΑΠΕ θα είναι περίπου 5% σε σχεση με το νοτο, δεδομένου ότι όλοι οι αλλοι παραγοντες εχουν υλοποιηθεί σωστά (π.χ κλιση , εγκατασταση, όχι σκιάσεις κτλ).

Τα πανελ που κοιτάζουν Ανατολικά ή Δυτικά θα εχουν χαμηλότερη απόδοση κατά 15%, ενώ αν βάλετε πανελ στο βορρα η απόδοση θα πέσει κατά 40%.

Π Ι Ν Α Κ Α Σ   1 
Που ειναι τα πανελ σας και ποσο θα χασετε σε αποδοση αναλογα με τον προσανατολισμό

Παραγωγική ικανότητα ενός κτιριου (Πηγη KΑΠΕ)

Προσανατολισμός
Με γωνία κλίσης ως προς το οριζοντιο επίπεδο 30 μοίρες
Νότιος
100%
Νοτιοανατολικός ή Νοτιοδυτικός
Βορειονατολικός ή Βορειοδυτικός
-5%
Ανατολικός ή Δυτικός
-15%
Βόρειος
-40%

ΠΡΟΣΟΧΗ στους Αντιστροφείς
Ενα απο αυτά που πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που εχετε πολλούς προσανατολισμούς ή ακόμα χειρότερα και διαφορετικές κλίσεις  είναι ο αριθμός των αντιστροφέων που θα βάλετε και ποσους ανιχνευτές σημείου μέγιστης ιχύς εχει ο καθε αντιστροφέας (mpp ). Όπως λεει στο σαιτ του ο sma το ΜPP tracking εχει μεγιστη σημασία για την απόδοση ενός φωτοβολταικού συστήματος.   

Αν βαλετε εναν αντιστροφέα και εχετε πανελ σε νοτο και βορα στη χειρότερ πρεπει ο αντιστροφέας να εχει 2 mpp . 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 (τεχνικο φυλλαδιο αντιστροφεα με Mpp=2)



ΧΟΝΤΡΙΚΑ θα μπορούσαμε να πούμε αν εχετε έναν αντιστροφέα και όλα αυτά τα πανελ νοτου και βορα  συνδεθούν με ένα mpp τρακερ , τοτε η συνολική απόδοση του συστήματος θα περιορίζεται στην απόδοση που θα έχει το χαμηλότερο σε απόδοση πανελ. Δηλαδή τα πανελ του βορρα -40%!!   

Αν χοντρικα παλι και στα ακρα παραδειγμα, αν  πχ εχετε πανελ με προσανατολισμό νοτιο, και βορα, ισως συμφέρει στην απόδοση να βάλετε έναν αντιστροφέα για το νοτο και και έναν ακόμα για αυτά που είναι στο βορά. 

 Μια σίγουρη λύση βέβαια για τους διαφορετικούς προσανατολισμούς είναι  η χρηση μικροαντιστροφών που λύνει όλα τα προβλήματα αυτά. Το αρνητικό ειναι το κοστος, αλλα γνώμη μου αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ