Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Πως διαμορφώνονται οι τιμές των φωτοβολταικών πανελ

Όι τιμές έπεσαν στα φωτοβολταικά πάνελ μεσα στο 2010 και έπεσαν το 2011 το πρώτο εξάμηνο  και ....ακόμα περισσότερο έπεσαν τον Σεπτέμβριο, και αναμένεται να πέσουν και τον Οκτώβριο. 
 
Οι τιμές στα φωτοβολταικά πάνελ επηρεάζουν το συνολικό κόστος εγκατάστασης ενός συστήματος είτε ειναι φωτοβολταικό παρκο, είτε στέγη, αφού είναι το μεγαλύτερο κόστος ποσοστιαία.

Το ερώτημα του καθενα που θελει να επενδύσει ειναι ποτε θα πεσουν ή θα αυξηθούν οι τιμες των φωτοβολταικών πανελ ή ποσο θα ειναι οι τιμες των φωτοβολταικών πανελ τοτε που θα υλοποιήσει το εργο; Είναι δυσκολο να προβλέψεις την τιμή των φωτοβολταικών πάνελ αφού είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ισως σας ειναι βαρετο να το διαβασετε, αξίζει ομως, γιατι μιλάμε για τα δικά σας λεφτα.....
Ας δούμε τους κυριότερους από αυτούς:


1) Παράγοντας Ζήτηση.
Η ζήτηση που υπάρχει στα φωτοβολταικά πάνελ διεθνώς. Αυτή διαμορφώνεται και επηρεάζεται κάθε φορά από:
- τη Νομοθεσία της εκάστοτε χώρας και τις επιδοτήσεις που δίνει (ταρίφες).
- τη Νομοθεσία και τις επιδοτήσεις των άλλω χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.
- τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων
- τον αριθμό άλλων έργων προς υλοποίηση την ίδια χρονική περίοδο.

Ας δώσουμε ενα παράδειγμα: Αμα η Γερμανία, ή η Ιταλία τρέχουν σαν τρελές τα αντίστοιχα προγράμματα επιδότησης φωτοβολταικών, σιγά μην ιδρώσει το αυτί των εταιριών για την Ελλάδα. Οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τιμών.  Το πρόβλημα με την Ελλάδα προς το παρόν φαίνεται βέβαια να είναι η μη υλοποίηση των αδειοδοτημένων έργων λόγω κυρίως έλειψης  χρηματοδότησης.


2) Παραγοντας Προσφορά
Η προσφορά που υπάρχει στα φωτοβολταικά πάνελ από τις εταιρίες που τα παράγουν ή τις εταιρίες που δρουν ώς μεσάζοντες. Η προσφορά επηρεάζεται κάθε φορά από:
- τον αριθμό εταιριών που υπάρχουν παραγωγής πλαισίων, τόσο μικρού μεγέθους εταιρίας όσο και μεγάλου μεγέθους.
- την πρόβλεψη πωλήσεων των κατασκευαστριών εταιριών, την πραγματική ποσότητα παραγωγής και τα αποθέματα των ήδη υπαρχόντων πλαισίων.
-  τον αριθμό εταιριών με χαμηλο κοστος παραγωγής πάνελ όπως Κινέζικες ή Ασιάτικες εταιρίες που υπάρχουν στην αγορά και χτυπούν τις τιμές και συνέβαλαν τα μέγιστα στην πτώση τιμών το τελευταίο διάστημα.

Προς το παρόν υπάρχουν και  Μπόλικες εταιρίες και υψηλά αποθέματα

3) Παράγοντας Κόστος Παραγωγής
Πόσο κοστίζει η παραγωγή ενός φωτοβολταικού πάνελ. Το κόστος διαμορφώνεται από το κόστος  :
- των πρώτων υλών : σιλικόνη, wafer, κτλ
- της παραγωγής του κελιού
- την αυτοματοποιημένη ή μή παραγωγή στο εργοστάσιο
- το κόστος ανθρώπινου δυναμικού (στην κινα ειναι σαφώς χαμηλότερο απο Ευρώπη ή Αμερική)
- την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα λειτουργικά έξοδα του εργοστασίου
- τις οικονομίες κλίμακος που μπορεί να επιτύχει κάποιος κατασκευαστή λογω μεγαλου όγκου πωλήσεων

- την οικονομική υποστήριξη που μπορεί να έχουν από την κυβέρνηση τους (πχ. υπάρχουν επιδοτήσεις στην Κίνα και στην Αμερική για τις παραγόμενες εταιρίες)


Άρα οι εταιρίες που έχουν εξελιγμένη τεχνολογία και αυτοματοποιημένη παραγωγή όπως είναι φυσικό έχουν υψηλότερο κόστος. Επίσης οι εταιρίες που έχουν καθετοποιημένη παραγωγή (σιλικόνη, κελί κτλ)  έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους και άρα χαμηλότερα κόστοι παραγωγής. Τέλος η Κινα ως κυβέρνηση επιδοτεί τις εταιρίες φ/β αυτές που ειναι σε πλεονεκτικότερη θέση και υψηλότερα περιθώρια κέρδους.


4) Παράγοντας ΧΡΟΝΟΣ
- Η ισοτιμία ευρώ - δολλαρίου τη δεδομένη στιγμή.
- Τα δάνεια που εχουν οι εταιρίες παραγωγής και τις υποχρεώσεις σε ρευστό που μπορεί να χρειάζονται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
- Πόσος χρόνος χρειάζεται να μετακυλίσουν οι πραγματικές αλλαγές τιμών στους τελικούς καταναλωτές.

Ολα αυτά μαζί συνάδουν στη διαμόρφωση του ευρύτερου εξωτερικού αλλα και εσωτερικού περιβάλλοντος που λειτουργούν οι εταιρίες και επομένως επηρεάζουν άμεσα την τελική διαμόρφωση της τιμής των φωτοβολταικών πάνελ. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο η αγορά των φωτοβολταικών πανελ έχει αποδειχθεί αρκετά δυναμική και ελαστική στις τιμές όπως αυτές επηρεάζονται απο τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. 

Εχει σημασία λοιπόν να κοιτάμε τι γινεται ευρύτερα στο περιβάλλον αυτό γιατι οι προσφορές αλλάζουν οχι μονο καθε εξάμηνο αλλα μπορεί να εχουν και διαφορές από μήνα σε μήνα (ρίξτε μια ματια στην ανάρτηση περι εποχικότητας των τιμών να καταλάβετε)  Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να παρακολουθώ την αγορά και να προβαίνω σε αναρτήσεις σχετικές με αυτούς τους παράγοντες (κοστος σιλικόνης, κελιών, wafer, νομοθεσία άλλων χωρών για ταρίφες, αποθέματα)  για να έχουμε μια αίσθηση του πως κινείται η αγορά και προς τα που ειναι η τάση των τιμών.

Γιατί σίγουρα άλλη απόδοση εχει μια επένδυση σε φωτοβολταικό παρκο που μπορεί να γίνει με 300 χιλιάρικα ευρώ και άλλη με 10% λιγότερο δηλαδή 270.000 ευρώ. Αντίστοιχα για ενα φωτοβολταικό στο σπιτι, αλλο να βάλεις 30 χιλιαρικα για ενα 10αρι και αλλο 27 ή 25.

Τέλος, τώρα φαίνεται οτι είναι μια καλή περίοδος να προχωρήσει κάποιος στην επένδυση, δεδομένου οτι θα βρεί χρηματοδότηση. Άν τώρα είναι καλύτερη περίοδος απ'οτι σε 6 μήνες ή σε 1 χρόνο....ο χρόνος θα δείξει...

2 σχόλια:

  1. 3/11/2012 " ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ Φ/Β ΠΑΡΚΟΥ 100ΚW ME ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ " .

    ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΧΑΛΒΑΝΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ= 15000
    Φ/Β ΠΑΝΕΛ ΚΙΝΕΖΙΚΑ RECOM 0,42 * 100KW = 42000
    INVERTER ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 5 ΤΕΜ*20 ΚW = 13000
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΠΙΝΑΚΕΣ -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ = 8000
    ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ 3,5 ΣΤΡΕΜΑΤΑ = 3000
    ΚΑΜΕΡΕΣ - ΣΥΝΑΡΓΕΜΟΣ = 2000

    Σ Υ Ν Ο Λ Ο ============================ 83000 ΕΥΡΩ



    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ 100αρι Φ/Β ΠΑΡΚΟΥ !
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΟΡΟΙΔΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ