Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Δωρεάν Online Εφαρμογή Τεχνοοικονομικής Αξιολόγησης Φωτοβολταϊκών Επενδύσεων PVPlan

Καιρός ήταν να γινει...
Μπραβο στον Κο Στεφανακη και τους μηχανικούς
Αξίζει ΣΙΓΟΥΡΑ  να το δούμε.
Μπείτε στο http://www.pvplan.gr/, διαβαστε τα παραδείγματα και τρεξτε εναλλακτικές.

 
Μετά από την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας (beta version) το PVPLAN είναι διαθέσιμο στη σταθερή έκδοση 1.3.3 (17/08/2012). Κατά τη περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας περισσότεροι από 6500 χρήστες επισκέφτηκαν και χρησιμοποίησαν την εφαρμογή.

Το PVPLAN είναι μια online εφαρμογή που έχει ως σκοπό τη δωρεάν τεχνοοικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα. 
Μέσω της εφαρμογής μπορούν να εξεταστούν όλες οι δυνατές περιπτώσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την αρχική
εισαγωγή ελάχιστων μόνο παραμέτρων και μέσα από ένα απλό περιβάλλον εργασίας. To PVPLAN αξιοποιεί τα διαθέσιμα κλιματικά δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς και με την εφαρμογή κατάλληλων επιστημονικών μοντέλων υπολογίζει την παραγόμενη ενέργεια για τα υπό μελέτη φωτοβολταϊκά συστήματα. Με βάση την ενεργειακή παραγωγή και λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο καθεστώς επιδότησης (στην τελευταία έκδοση έχουν συμπεριληφθεί και οι πρόσφατες μειώσεις στην τιμή της kWh), η εφαρμογή υπολογίζει κατάλληλους οικονομικούς δείκτες ώστε να αξιολογηθεί η φωτοβολταϊκή επένδυση. Το PVPLAN αποτελεί μια μοναδική, καινοτόμα εφαρμογή με επιστημονικό υπόβαθρο, και δεν έχει καμία σχέση με εφαρμογές τύπου «συμπλήρωσης φόρμας» που έχουν αποθηκευμένες ορισμένες τιμές και ως εκ τούτου έχουν περιορισμένη εφαρμογή και μικρή αξιοπιστία.

Η μεθοδολογία υπολογισμών που χρησιμοποιείται από το PVPLAN βασίζεται στη χρήση μιας σειράς αριθμητικών μοντέλων που αξιοποιούν κατάλληλα κλιματολογικά δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών, καθώς και τεχνικά δεδομένα για τα υπό μελέτη φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα αριθμητικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο PVPLAN θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα για εφαρμογές ηλιακής μηχανικής και είναι σύμφωνα με τις συστάσεις και τα πρότυπα των έργων IEA SHC Task 36 και EU FP6 Project MESoR. Η προσομοίωση πραγματοποιείται για τις μέσες ημέρες μήνα και για μεταβολή του προσανατολισμού της επιφάνειας (γωνία κλίσης, αζιμουθιακή γωνία) ανά μια μοίρα. Για τους οικονομικούς υπολογισμούς έχει εφαρμοστεί η κοινή πρακτική ανάλυσης των ετήσιων ταμειακών ροών.

Η αξιοπιστία της εφαρμογής κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική μέσα στα πλαίσια του σταδίου
πρωταρχικής μελέτης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Τα αποτελέσματα του PVPLAN έχουν
συγκριθεί με τα αποτελέσματα από άλλες αντίστοιχες εφαρμογές και, όπως προκύπτει, βρίσκονται
μέσα σε αποδεκτά συγκρίσιμο εύρος. Παράλληλα έχει ξεκινήσει έλεγχος βάση μετρήσεων από
υφιστάμενες Φ/Β εγκαταστάσεις.

Εμπνευστής και υπεύθυνος για την υλοποίηση του PVPLAN είναι ο Δρ. Νίκος Στεφανάκης, που διαθέτει μακρά εμπειρία στη σχεδίαση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ο οποίος έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ηλιακής Μηχανικής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του Μιχάλη Απέργη (Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ), ο οποίος ανέπτυξε αρκετά τμήματα του υπολογιστικού κώδικα της εφαρμογής. Στην επαλήθευση των μαθηματικών προτύπων του PVPLAN συνέβαλε η Αναστασία Ιωάννου (Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ). Τέλος, η γραφιστική επιμέλεια του PVPLAN πραγματοποιήθηκε από τη γραφίστρια Μαρία Σκιαδά.

πηγη  http://energia.gr/article.asp?art_id=60929

5 σχόλια:

  1. πολύ καλή δουλειά μπράβο στα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα και με τις νέες τιμές στα οικιακά φωτοβολταϊκά η επένδυση αξίζει δεδομένης της μείωσης του κόστους των Φ/Β συστημάτων. Μπράβο για την εφαρμογή πολύ διαφωτιστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή εφαρμογή που δίνει δυνατότητα ολοκληρωμένης μελέτης. Θα πρότεινα στους δημιουργούς να προσθέσουν και παλιές περιόδους υπογραφής σύμβασης με τις αντίστοιχες τιμές πώλησης της ενέργειας. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην νέα έκδοση 2.0 ο χρήστης μπορεί να προσθέσει την επιθυμητή τιμή πώλησης KWh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απίστευτη εφαρμογή!!!μπορείς να ελέγξεις διάφορες παραμέτρους και το ποίο σημαντικό να δεις τελικά τι κόστος πρέπει να πετύχεις. Είχα σκοπό να βάλω φβ στο σπίτι μου αλλά με τις αλλαγές στις τιμές το είχα απορρίψει.τώρα το ξανασκέφτομαι πολύ σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ