Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γιατι δεν επεβλήθει τελικά χαρατσι στα οικιακα φωτοβολταικα



Του Χάρη Φλουδόπουλου 
Αλήθειες και ψέματα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά

 Αν και υπήρχαν σκέψεις να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα οικιακά φωτοβολταϊκά ωστόσο τελικά η απόφαση που ελήφθη είναι να μην επιβληθεί κανένα μέτρο για αυτή την κατηγορία εγκαταστάσεων.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι ακόλουθοι:
Πρώτον το οικονομικό αποτέλεσμα κρίθηκε μικρό. Και αυτό διότι στην εισφορά στα οικιακά
φωτοβολταϊκά θα έπρεπε να μπει ένα κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή δε θα φορολογούνταν όλες ανεξαιρέτως οι εγκαταστάσεις. Έτσι το συνολικό όφελος δε θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Δεύτερον, η αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών συνεχίζει να λειτουργεί, συντηρώντας αρκετούς επαγγελματίες, που σε περίπτωση επιβολής της εισφοράς κινδύνευαν να μείνουν χωρίς αντικείμενο. Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών πλέον ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες. Δηλαδή υπεισέρχεται σαφώς ο παράγοντας του πολιτικού κόστους μιας τέτοιας απόφασης.

Τρίτον η αλλαγή που θα επιβληθεί με το κλείδωμα της τιμής που θα πληρώνεται το φωτοβολταϊκό στην ηλέκτριση της εγκατάστασης αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση στο λογαριασμό και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα για το ΛΑΓΗΕ που θα περάσουν στο πολυνομοσχέδιο την Κυριακή (υπαγωγή στην έκτακτη εισφορά και των έργων που κατασκευάστηκαν μετά την τελευταία ρύθμιση, επιβολή τέλους διακράτησης άδειας, αλλά καταβολή εγγυητικών για την προσφορά όρων σύνδεσης) εκτιμάται ότι θα εξομαλύνουν περαιτέρω την κατάσταση στο λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Παρά τα επιχειρήματα που τελικώς επικράτησαν της άποψης να επιβληθεί έκτακτη εισφορά, θα πρέπει να τονιστούν και ορισμένα δεδομένα που ισχύουν για τα οικιακά φωτοβολταϊκά:
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 329MW φωτοβολταϊκά σε στέγες τα οποία τους δύο πρώτους μήνες του έτους (δηλαδή τους μήνες με τη μικρότερη ηλιοφάνεια) πληρώθηκαν συνολικά 28 εκατ. ευρώ με τη μέση τιμή (περιλαμβανομένων και των μη διασυνδεδεμένων νησιών) να υπολογίζεται στα 549,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Δηλαδή το ποσό που θα απαιτηθεί για να πληρωθούν τα οικιακά στο σύνολο του έτους –χωρίς να υπολογίζονται οι νέες εγκαταστάσεις– έχει ως αφετηρία τουλάχιστον τα 180 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκατασταθεί ακόμη 171 MW, δηλαδή τουλάχιστον 17100 νέες εγκαταστάσεις οικιακών φωτοβολταϊκών, ενώ το 2014 θα προστεθούν ακόμη τουλάχιστον 6000 εγκαταστάσεις οδηγώντας σε 560 τα εγκατεστημένα μεγαβάτ. Δηλαδή θα αυξηθούν σημαντικά οι ανάγκες για πληρωμές.

Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα για τις στέγες η τιμή για ένα 10άρι φωτοβολταϊκό στέγης ήταν περίπου στις 45 χιλιάδες ευρώ. Σήμερα υπάρχουν διαφημίσεις για εγκατάσταση με το κλειδί στο χέρι κάτω από τις 13 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή υπάρχει μείωση του κόστους κατά πάνω από 70%.

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 η τιμή που πληρωνόταν η ενέργεια ήταν 0,5225 ευρώ η κιλοβατώρα ενώ σήμερα βρίσκεται μέχρι τον Αύγουστο στα 0,23875€/kW. Μετά η τιμή θα πέσει στα 0,22801 €/kW και προβλέπονται εξαμηνιαίες μειώσεις που θα φτάσουν την τιμή στα 0,18112 €/kW το Φεβρουάριο του 2016.

Το χρηματοοικονομικό κόστος είναι υψηλότερο και σήμερα υπολογίζεται ότι το επιτόκιο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από ό,τι δύο χρόνια πριν, ανάλογα και με το δάνειο που χορηγείται (εκχώρηση σύμβασης ή προσημείωση ακινήτου).

Σύμφωνα με την τελευταία γνωμοδότηση της ΡΑΕ που είχε εκδοθεί το περασμένο καλοκαίρι, με ετήσιο πληθωρισμό 2%, τραπεζικό επιτόκιο 9%, χρηματοδοτική διάρθρωση 75% δανεισμός 25% ίδια κεφάλαια, συντελεστή απόδοσης 15%, κόστος εγκατάστασης 2300 ευρώ ανά κιλοβάτ, και τιμή 0,27 ευρώ η κιλοβατώρα, η απόδοση (equityIRR) για μία εγκατάσταση 10KW φτάνει το 16,5%.

Οι πληρωμές για τα οικιακά φωτοβολταϊκά όπως και για όλες τις ΑΠΕ γίνονται από συγκεκριμένες πηγές που τροφοδοτούν το λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ: την εκκαθάριση των αποκλίσεων της αγοράς, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, το ειδικό τέλος λιγνίτη, τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, τα τέλος ΕΡΤ και την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις ΑΠΕ. Τα ποσά αυτά δεν επαρκούν και θα πρέπει είτε να μειωθεί το κόστος των πληρωμών ή να αυξηθούν τα έσοδα (πχ τέλος ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος).

Με βάση την πρόβλεψη που έχει κάνει ο λειτουργός της αγοράς το Δεκέμβριο του 2014 το συνολικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ (φυσικά δεν αφορά μόνο τα οικιακά φωτοβολταϊκά αλλά το σύνολο των πληρωμών για τις ΑΠΕ) θα φτάσει το 1,39 δισ. ευρώ από 301,7 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα…

9 σχόλια:

  1. TA ΟΙΚΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑ! ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EINAI ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙΙΙΙI ΨΗΦΟΙ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΨΗΦΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΟΙ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΙΑΚΑ Φ/Β ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ.

    ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΒΡΕ ΣΑΙΝΙΑ !!!!!!!!!!!
    ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑς !!!!!!!!!!!!!
    ΟΤΑΝ πχ.ΘΕΛΟYN 2 ή 3 DIAMERISMATA ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥN ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 10araki TΟ ΚΑΘΕΝΑ ;

    ainte ainte koukoutsi mialo den yparxei !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. EΙΜΑΙ Ο 11.08 ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΕΝΤΕΣ.
      ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΛΕΕΙ ΕΩΣ ΕΩΣ ΕΩΣ 10ΚW.

      ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;

      Διαγραφή
    2. 11.08 , βαλε και στο κεφαλακι σου ! Θα χωρεσουν 10W !

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ