Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στοπ στις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ- Μόνο φοροαπαλλαγές πλεον


«Μαχαίρι» στα κίνητρα για τις ΑΠΕ βάζει ο νέος Επενδυτικός Νόμος, καθώς στο εξής όσες πράσινες επενδύσεις εντάσσονται σε αυτόν θα ενισχύονται μόνο με φοροαπαλλαγές, και όχι με επιδοτήσεις όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες το απόγευμα και ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο του Επενδυτικού Νόμου, ο οποίος και ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
«Για τα επενδυτικά σχέδια για ΑΠΕ που θα υποβληθούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και, ανεξάρτητα από το ύψος της επένδυσης παρέχονται μόνο φορολογικά κίνητρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.
 
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Στον μέχρι πρότινος Αναπτυξιακό Νόμο, για τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ΑΠΕ, (όπως αιολικά πάρκα, βιοκαύσιμα, βιομάζα), πλην ωστόσο των φωτοβολταικών, προβλεπόταν επιδότηση για την κατασκευή τους.
 
Όπως όμως επισημαίνεται στο νέο Επενδυτικό Νόμο, «ενόψει της επεξεργασίας από τοΥΠΕΚΑ νέου βιώσιμου σχεδίου διείσδυσης για τις ΑΠΕ και μέχρι τη νέα στοχοθέτησή του, προτείνεται η ενίσχυση για όλα τα επενδυτικά σχέδια των ΑΠΕ που προβλέπει ο νόμος, μόνο με φορολογικά κίνητρα».
 
Το ίδιο κείμενο επισημαίνει ότι «λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με το μεγάλο έλλειμμα του παρουσιάζει ο ΛΑΓΗΕ κρίνεται σκόπιμο στην εξαίρεση των φωτοβολταικών (σσ: εννοεί από τις επιδοτήσεις του Επενδυτικού Νόμου) να προστεθούν και οι ηλιοθερμικοί σταθμοί μέχρι την νέα στοχοθέτηση του προγράμματος διείσδυσης των ΑΠΕ».
 
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στο εξής μεγάλες μονάδες ΑΠΕ θα κατασκευάζονται με ιδιωτικούς πόρους και μόνο, αφού και τα δάνεια έχουν σχεδόν εκλείψει.
Παράγοντες της αγοράς των αιολικών χαρακτηρίζουν ως "ταφόπλακα" την "αποβολή" των ΑΠΕ από τον επενδυτικό νόμο, καθώς στην πράξη θα οδηγήσει στην ακύρωση κάθε επενδυτικού σχεδίου των εταιρειών.

Επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου έστειλε για το θέμα επείγουσα επιστολή στον υπουργό και υφυπουργό Ανάπτυξης, κυρίους Χατζηδάκη και Μηταράκη, στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, καθώς και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Με την παρούσα εκφράζουµε την έντονη ανησυχία µας για τα σηµερινά δηµοσιεύµατα σύµφωνα µε τα  οποία,  κατά  τη  χθεσινή  ψήφιση  του  Νόµου  για  την  «∆ιαµόρφωση  Φιλικού  Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος  για  τις  Στρατηγικές  και  Ιδιωτικές  Επενδύσεις  &  άλλες  ∆ιατάξεις»  στην  Βουλή παρείσφρησε τροπολογία –που έγινε αποδεκτή- µε την οποία αποκλείονται οι επενδύσεις αιολικών πάρκων από τη δυνατότητα επιδότησης κεφαλαίου.

Εφόσον  η  ανωτέρω  εξέλιξη  επιβεβαιωθεί,  θα  πρόκειται  για  ένα  ακόµα  κρούσµα  των  διαδοχικών αρνητικών αιφνιδιασµών που έχει υποστεί ο κλάδος της αιολικής ενέργειας την τελευταία περίοδο. Σε µια στιγµή που αγωνιζόµαστε να ανορθώσουµε την εµπιστοσύνη στη χώρα και να διατηρήσουµε Έλληνες και ξένους επενδυτές στην αγορά, θα αποτελέσει µνηµείο αναξιοπιστίας εάν θεσµοθετηθεί την  τελευταία  στιγµή  µια  τέτοια  διάταξη,  η  οποία  καθόλου  δεν  είχε  τεθεί  υπόψη  των ενδιαφερόµενων  κατά  τη  διάρκεια  της  πολύµηνης  δηµόσιας  διαβούλευσης.  Τέτοιες  σπασµωδικές κινήσεις προδίδουν έλλειψη προετοιµασίας και µελέτης.

Υπενθυµίζουµε  ότι  οι  επενδύσεις  στην  αιολική  ενέργεια  έχουν  ήδη  υποστεί  την  αναδροµική οριζόντια  εισφορά  10%  επί  του  κύκλου  εργασιών,  µε  αποτέλεσµα  πολλές  από  αυτές  να χαρακτηρίζονται πλέον από ουσιαστικά µηδενικές αποδόσεις.
Παρακαλούµε για την επαναφορά των επενδυτικών σχεδίων Α.Π.Ε. και συγκεκριµένα των Αιολικών Πάρκων στις διατάξεις για την επιδότηση κεφαλαίου µέσω του Επενδυτικού Νόµου 3908/2011, τις τροποποιήσεις του οποίου αναµέναµε µε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

πηγη :http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Tropologies-gia-APE-ston-anaptyxiako-nomo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ