Κυριακή 19 Μαΐου 2013

New Deal "δείχνει" η τρόικα και για τα παλιά φωτοβολταϊκά

Η αναγκαιότητα επιβολής νέων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό έλλειμμα των ΑΠΕ τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν για την Ελλάδα, στην οποία περιλαμβάνεται το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, έχουν ληφθεί μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τα οποία, ωστόσο, δεν είναι αρκετά.
Η δομική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και ο μηδενισμός του ελλείμματος έως το τέλος του 2014, σημειώνεται, καθιστούν απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων ενώ ειδικά για την περίπτωση των φωτοβολταϊκών τονίζεται ότι παρά την επιβολή μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά, το
σύστημα παραμένει ασταθές χρηματοδοτικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, το κυριότερο μέσο για την εξάλειψη του ελλείμματος θα είναι η σταδιακή αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, από 9,32 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες που είναι σήμερα (μεσοσταθμικά), σε 27 ευρώ και μάλιστα από τον επόμενο μήνα.
Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για την αναγκαιότητα υλοποίησης ενός εθελοντικού σχεδίου για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται προφανώς για το σχεδιαζόμενο από το ΥΠΕΚΑ new deal, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην τρόικα από το ΥΠΕΚΑ ως η επόμενη κίνηση και έχει λάβει την έγκρισή της.

Αυτό θα περιλαμβάνει τη μόνιμη μείωση των ποσοστών απόδοσης των έργων έτσι ώστε να καλυφθεί το πιθανό κενό που θα ξεκινήσει να δημιουργείται από τον Ιούλιο του 2015 όταν και θα σταματήσει η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου.
Επισημαίνεται επίσης ότι το σύστημα εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από δύο εξ ορισμού αβέβαιες πηγές εσόδων όπως η Οριακή Τιμή του Συστήματος και τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, βάσει του νέου μνημονίου, έως το Σεπτέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν ολοκληθεί οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για την καθιέρωση μόνιμων αναπροσαρμογών στα υφιστάμενα συμβόλαια πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ, ειδικά για την περίπτωση των φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, μέχρι τον Ιούλιο του 2013 θα πρέπει να έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την αναπροσαρμογή των τιμών απορρόφησης του ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες προκειμένου αυτές να ευθυγραμμισθούν με το μέσο επίπεδο της ΕΕ.
Επίσης, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του λογαριασμού ΑΠΕ αλλά και η μη υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών, το μνημόνιο προβλέπει ότι από τον Ιανουάριο του 2014 θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ περιορισμοί όσον αφορά τα νέα φωτοβολταϊκά τα οποία θα λαμβάνουν επιδοτήσεις. Μέχρι τότε, όπως αναφέρεται, όλα τα νέα συμβόλαια σύνδεσης και πώλησης ενέργειας αναστέλλονται.

Καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ
Όσον αφορά την περίπτωση της ΔΕΗ, στο κείμενο αναφέρεται ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της επιχείρησης.
Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα προκαταρκτικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να εξειδικεύσει πλήρως πριν την επόμενη δόση. Επίσης τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ.
Η αποκρατικοποίηση (πώληση μικρής ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και είσοδος στρατηγικού στη μητρική) πρέπει να έχει τελειώσει το 2015.
Εξάλλου, στην έκθεση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση συνέχισε την εναρμόνιση και εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου, ωστόσο η αγορά χτυπήθηκε από σοβαρά προβλήματα ρευστότητας (εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών) τα οποία όπως επισημαίνεται έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής με επείγουσα χρηματοδότηση προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.
Τα δάνεια αυτά που δόθηκαν με εγγύηση του κράτους από το Παρακαταθηκών, και έχει παραταθεί η αποπληρωμή τους (Μάιος 2013 για ΔΕΗ και Ιούλιος 2013 για ΔΕΠΑ).
Τέλος, η έκθεση καταγράφει τις δεσμεύσεις όσον αφορά τη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η τροποποίηση και σταδιακή κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους

πηγη http://www.energypress.gr/news/New-Deal-deihnei-h-troika-kai-gia-ta-palia-fwtoboltaika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ