Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΦΙΛΟΘΕΗ ΚΑΙ ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ...

Μάλιστα, δηλαδή το νέο το καινούργιο είναι οτι οι πλούσιοι έβαλαν φωτοβολταϊκά στις στέγες; Και να υποθέσω οτι το επόμενο συμπέρασμα ειναι οτι πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι με τα φωτοβολταϊκά εε;;;
Ξέχασαν βέβαια να αναφέρουν στο άρθρο που κυκλοφορεί παν του στο διαδίκτυο  οτι στη φιλόθεη /Κηφισιά έγιναν 1126 φ/β στις στέγες απο σύνολο 26300! Οτι μόνο στην περιοχή Μεσογείων έγιναν 1010 , στην Ανατολική Θεσσαλονίκη 906, στην Κατερίνη 1059, στις Σέρρες 1112!  Λεπτομέρειες...
ΗΛΙΟΣ

Στη Φιλοθέη και την Κηφισιά είναι εγκατεστημένα τα περισσότερα φωτοβολταικά σε στέγες, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής...

Από τον Ιούλιο του 2009, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος έως και τον Μάρτιο του 2013 έχουν εγκατασταθεί 38.000 τέτοιες μονάδες σε στέγες, συνολικής ισχύος 341 μεγαβάτ. Οι μονάδες αυτές στο ίδιο διάστημα παρήγαγαν 0,4 τερραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί στο 2,4% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά λόγω των υψηλών τιμών πώλησης της ενέργειας στο σύστημα, απορρόφησαν το 10% της συνολικής αποζημίωσης για τις ΑΠΕ (224 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την έκθεση: 
-Η μεσοσταθμική τιμή της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες για το 2012 ήταν 549 ευρώ/MWh, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη συνολική μεσοσταθμική τιμή ενέργειας ΑΠΕ που ισούταν με 186 ευρώ/MWh.
-Ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού απαλλάσσεται από φορολογικές υποχρεώσεις (φορολογία κερδών από πώληση παραγόμενης ενέργειας, καταβολή ΦΠΑ).
-Το μέσο κόστος κατασκευής μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε στέγη μειώθηκε από το Α΄ εξάμηνο του 2010 έως σήμερα σχεδόν κατά 64%.
-Οι εγγυημένες τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος έως και τον Αύγουστο του 2012, ήταν υψηλές και δεν ακολούθησαν τη μείωση του κόστους κατασκευής, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε υψηλούς βαθμούς απόδοσης (Project IRR) που κυμαίνονται από 14% έως και 27%.
Με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2012 (κόστος επένδυσης και τιμή αγοράς της ενέργειας) η απόσβεση γινόταν μόλις σε 3 χρόνια, ενώ κατά το πρώτο 6μηνο του 2013, μετά τις μειώσεις τιμών που μεσολάβησαν τον Αύγουστο του 2012, η περίοδος απόσβεσης έφτασε στα 5 - 6 χρόνια.
Πηγή : protothema.gr,, http://fimotro.blogspot.gr/2013/05/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ