Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τα πανω κατω φερνει στην Ελλαδα η αποφαση της ΕΕ για δασμους στα Κινεζικα


Και εγω ξαφνιαστηκα που ξημέρωσε σήμερα!!


Τα πάνω κάτω φέρνει και στην Ελλάδα, όσον αφορά την προοπτική περεταίρω επέκτασης της φωτοβολταϊκής ενέργειας, η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή δασμών στα Κινεζικά πάνελς.

Πρώτα απ` όλα, το ποσοστό των δασμών (μέσος συντελεστής φορολόγησης 47% και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλότερος) θεωρείται πολύ υψηλό, πάνω και από τις πλέον ευφάνταστες εκτιμήσεις. Οι δασμοί, βεβαίως, θα ισχύσουν προς το παρόν για έξι μήνες και για να συνεχιστούν θα πρέπει να λάβει προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση των κρατών-μελών της. Παρόλα αυτά, παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι θα παγώσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενώ είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να είναι και πάλι βιώσιμες οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις.

Ο λόγος είναι απλός: Η πανευρωπαϊκή τάση, είναι η ριζική μείωση στα ταρίφες των φωτοβολταϊκών. Η τάση αυτή δημιουργήθηκε ως αναγκαιότητα λόγω των ελλειμμάτων που δημιουργεί η ταχεία διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό ισοζύγιο. Στηρίχτηκε όμως και έγινε εφικτή λόγω της ραγδαίας μείωσης του κόστους του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Αυτή με τη σειρά της στηρίχτηκε εν πολλοίς στην επιθετική εμπορική πολιτική των Κινεζικών εταιρειών πάνελς, που έπαιξαν πολύ ανταγωνιστικά και έριξαν θεαματικά τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Τώρα, η βάση στην οποία στηρίχτηκε η «χαμηλή ταρίφα», δηλαδή τα φθηνά Κινεζικά πάνελς, κλονίζεται.

Για παράδειγμα στη χώρα μας, όπως αναφέρουν μιλώντας στο energypress παράγοντες της αγοράς, τα κόστη που έλαβε υπόψη της η ΡΑΕ για να διαμορφώσει την πρόσφατη γνωμοδότησή της (όπως τα αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το energypress), δεν στέκουν πλέον. Συνεπώς, «στραβώνει» και ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ για τις νέες ταρίφες που πρόκειται να θεσπιστούν εντός των ημερών με Υπουργική Απόφαση. Είναι άγνωστο το τι θα πράξει το υπουργείο, ωστόσο είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του τα νέα δεδομένα.

Πάντως το γενικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το φωτοβολταϊκό ρεύμα θα πληρώνεται με χαμηλές τιμές, τέτοιες που να αντιστοιχούν στο καύσιμο που αντικαθιστούν (φυσικό αέριο) και άρα δεν θα επιβαρύνει παρά ελάχιστα τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, δυσκολεύει τώρα κατά πολύ. Αυτό πρακτικά σημαίνει είτε πως δεν θα πέσουν τόσο χαμηλά οι μελλοντικές ταρίφες είτε πως θα σταματήσει κάθε επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο.

Με τους δασμούς στα Κινεζικά πάνελς, απομακρύνεται επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της αυτοπαραγωγής ή θέσπισης του net metering  στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Μέχρι σήμερα, με τις σημερινές δηλαδή τιμές εξοπλισμού και τα σημερινά τιμολόγια πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ, το net metering θα μπορούσε  να έχει επιτυχία μόνον εκεί που το ρεύμα κοστίζει στον καταναλωτή πάνω από 20 λεπτά την κιλοβατώρα. Η αγορά ήλπιζε ότι λόγω της πτώσης στις τιμές του εξοπλισμού σύντομα το όριο αυτό θα ήταν χαμηλότερο. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Ellhnikes-parenergeies-sta-fwtoboltaika-meta-toys-dasmoys-sta-Kinezika-panels

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ