Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

"Ο κυβος ερρίφθη για τα καινουργια φωτοβολταικα " :Νεες Ταρίφες 17 λεπτα στεγες- 14-15 λεπτα τα 100kw, 10-11 λεπτα μεγαλα παρκα


Έτοιμη προς υπογραφή είναι η υπουργική απόφαση με την οποία το ΥΠΕΚΑ θα ορίσει τις νέες εγγυημένες τιμές για τα καινούργια φωτοβολταϊκά. Εάν δεν ανακοινωθεί σήμερα, θα πάει, λόγω Πάσχα, την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, όπως ανέφερε στο energypress αρμόδιος παράγοντας, «ο κύβος ερρίφθη».

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση κινείται στο πλαίσιο της σχετικής γνωμοδότησης που είχε εκδώσει (χωρίς να ανακοινωθεί) η ΡΑΕ στα μέσα Μαρτίου και οδηγεί σε δραματική μείωση των εγγυημένων τιμών. «Οι νέες ταρίφες βρίσκονται μέσα στη διακύμανση τιμών που προτείνει η ΡΑΕ» δηλώνεται χαρακτηριστικά.


Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, υποστηρίζει ότι οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να εξασφαλίζουν  απόδοση μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές (after-tax nominal project IRR) που να μην υπερβαίνει το 13% για φωτοβολταϊκά σε στέγες και το 10% με 12% για όλους τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.
Με βάση τα επικαιροποιημένα κοστολογικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ, η εύλογη απόδοση που προτείνει, οδηγεί σε ταρίφες περί τα 10 με 11 λεπτά την κιλοβατώρα για τα μεγάλα πάρκα, γύρω στα 14 με 15 λεπτά για τα πάρκα κάτω από 100 Κιλοβάτ και γύρω στα 17 λεπτά για τις στέγες.
Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ περιλαμβάνει και ειδική αντιμετώπιση για τα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα πάνω από 10 Μεγαβάτ, με το σκεπτικό ότι έχουν οικονομίες κλίμακας και συνεπώς μεγαλύτερες αποδόσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό που έκανε η ΡΑΕ ήταν να αναμορφώσει τους πίνακες με τα κοστολογικά στοιχεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και τις εκτιμώμενες αποδόσεις επενδεδυμένου κεφαλαίου, με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα μας. Στη συνέχεια πρότεινε το εύλογο, κατά τη γνώμη της, IRR, δηλαδή την εύλογη απόδοση της επένδυσης που πρέπει να εξασφαλίζουν οι νέες ταρίφες.
Η ΡΑΕ οδηγήθηκε στις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τη μείωση του κόστους εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας, αφετέρου δε το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και  επισφάλειας των επενδύσεων στη χώρα μας.
Προφανώς έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η διείσδυση των φωτοβολταϊκών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και έχουν ξεπεραστεί ήδη οι εθνικοί στόχοι για το 2014 και βεβαίως την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μηχανισμού πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ.

Οι νέες ταρίφες που θα ανακοινώσει ο κ. Παπαγεωργίου δεν σχετίζονται μόνον με τις καινούργιες άδειες, όταν ανοίξει και πάλι η διαδικασία. Σε αυτές τις ταρίφες εκπίπτουν και όλες οι συμβάσεις (σχεδόν 1.200 Μεγαβάτ) που έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές και δεν έχουν εξαιρεθεί από την πρόσφατη αναστολή.

Οι πίνακες με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ είναι οι εξής:
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ 




ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ (ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 10MW)

Equity IRR:  Ενδεικτική απόδοση ιδίων κεφαλαίων μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές (nominal, after-tax ΙRR of equity) που εξαρτάται από το ύψος και το κόστος δανεισμού. Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση την παραδοχή ότι ο επενδυτής έχει βάλει 25% ίδια κεφάλαια και έχει δανειστεί το 75% με τραπεζικό επιτόκιο 9%.
Project IRR:  Συνολική απόδοση έργου μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές (nominal, after-tax project IRR), που είναι κατά βάση ανεξάρτητη από το ύψος και το κόστος δανεισμού.

 http://www.energypress.gr/news/Sta-10-11-lepta-thn-Kilobatwra-oi-nees-tarifes-twn-fwtoboltaikwn

5 σχόλια:

  1. Με μία υπουργική απόφαση +30.000 άνεργοι και άλλοι πόσοι που επηρεάζονται έμμεσα! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ :
    (που έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές και δεν έχουν εξαιρεθεί από την πρόσφατη αναστολή.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. EΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕΕΕΕ,...

      Διαγραφή
    2. AX! Ο Ειδικος καταλογος ειναι αλλη μια αμαρτολη ιστορια των φ/β. Καποια μερα θα επεμβει ο εισαγγελεας.

      Διαγραφή
    3. ΗΛΙΕ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ; ΠΩΣ ΠΕΙΡΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΡΙΦΕΣ;

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ