Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Συνδεσμος ΗΛΙΟΣ: Δώστε Λυση - Προχωρήστε στο net metering


Επιστολές στη ΡΑΕ και στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κο Α. Παπαγεωργίου απέστειλε σήμερα ο Σύνδεσμος “ΗΛΙΟΣ” με αφορμή την αιφνίδια μείωση της εγγυημένης τιμής πώλησης για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που γίνονται στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος.

Με τις επιστολές αυτές ζητείται
η παροχή διευκρινίσεων από τη ΡΑΕ σχετικά  με τη γνωμοδότησή της στον Υπουργό ΠΕΚΑ  για τη μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.


Παράλληλα με την επιστολή στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, ζητείται η άμεση θέσπιση του θεσμού της ιδιοκατανάλωσης (Νet Μetering) όπως άλλωστε ο ίδιος ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε κατά τον γραπτό χαιρετισμό του στην ημερίδα του Συνδέσμου, στις 20/4/2013 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Ecotec 2013. Κάτι που πρέπει να γίνει στα πλαίσια συγκεκριμένου δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος.

Με την ίδια επιστολή, προτείνεται ένα μέρος του πλεονάσματος της ενέργειας που προκύπτει από τις εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγών, να πιστώνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του μέτρου.

Έτσι το Υπουργείο έχει πια στα χέρια του μια πρόταση που δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και μπορεί ταυτόχρονα:
  • Να επανεκκινήσει την αγορά δημιουργώντας θέσεις εργασίας,
  • Να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις επερχόμενες αυξήσεις που θα προκύψουν από την απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος,
  • Να στηρίξει οικονομικά τους οικονομικά αδύνατους πολίτες
Οι καθυστερήσεις και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από κύκλους του Υπουργείου παρά τη δηλωμένη πρόθεση του Υπουργού και η γκρίνια για έλλειψη πόρων και μεγάλο φόρτο εργασίας όχι μόνο είναι αδικαιολόγητες αλλά  δίνουν έρεισμα στην αγορά να μιλά για διαπλοκή και συμφέροντα τρίτων.

Η χώρα έχει ανάγκη αναζήτηση λύσεων. Όχι διατύπωση επιφυλάξεων.

Για άλλη μια φορά φαίνεται τελικά, ότι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει κάτι στη χώρα δεν είναι ο διάλογος, αλλά η χρήση παραδοσιακών «αγωνιστικών» μεθόδων άσκησης πίεσης.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πλήρωσε ακριβά την κωλυσιεργία των υπευθύνων που άφησαν μια αγορά να εξελιχθεί σε φούσκα. Μια φούσκα που αφέθηκε να σκάσει βίαια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε ούτε οι επενδυτές, ούτε οι επιχειρήσεις που στράφηκαν σε αυτό το αντικείμενο όταν κάθε άλλη δραστηριότητα στη χώρα έχει παγώσει. 

Ήρθε πια η ώρα να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες.

Η Συντονιστική Επιτροπή

EΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ
Θέμα: Πρόσφατες ρυθμίσεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

Στις 11/3/2013 σας υποβάλλαμε τις προτάσεις μας για την ομαλή ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης αγοράς φωτοβολταϊκών στην υπηρεσία του πολίτη.

Η αναφορά στο θεσμό της ιδιοκατανάλωσης, τόσο στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση στις 16/4/2013, όσο και στο γραπτό χαιρετισμό που αποτείνατε στις 20/4/2013 στην ημερίδα του Συνδέσμου μας, αποτελούν μια ξεκάθαρη δήλωση των προθέσεων του Υπουργείου.

Θέλοντας να ενισχύσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου, θα θέλαμε να προσθέσουμε στις προτάσεις μας τη δυνατότητα ένα μέρος του πλεονάσματος ενέργειας που προκύπτει από το συμψηφισμό να πιστώνεται δωρεάν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Με τον τρόπο αυτό, αντιστρέφεται ο ρόλος των φωτοβολταϊκών και αντί να επιβαρύνουν το μέσο έλληνα πολίτη, συνεισφέρουν ενεργά βοηθώντας τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας.

Κε Υφυπουργέ, είναι αντιληπτό ότι όλες οι ενέργειες σας μέχρι σήμερα, μπορούν ίσως να αιτιολογηθούν αν κριθούν μέσα από το πρίσμα της αναγκαιότητας και του επείγοντος για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ακόμα και αν περιλαμβάνουν άστοχες εκτιμήσεις ή παραλείψεις.

Η πρόσφατη απόφαση σας για την περαιτέρω μείωση των εγγυημένων τιμών που ισχύουν για τις μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες, σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, είναι ξεκάθαρο ότι ισοδυναμούν με την οριστική λήξη του Προγράμματος, αφήνοντας εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις χωρίς αντικείμενο, σε μια εποχή που η ανεργία των νέων έχει αγγίξει το δυσθεώρητο νούμερο του 67%.

Μέσα από το ίδιο πρίσμα αναγκαιότητας και του επείγοντος, πρέπει να κινηθείτε άμεσα όχι μόνο στη θέσπιση της ιδιοκατανάλωσης, αλλά στην ουσιαστική ενεργοποίηση του θεσμού εκδίδοντας και όλες τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, αφού με τον τρόπο αυτό:

  • Συμβάλλετε στην προστασία θέσεων εργασίας και στη δημιουργία ανάπτυξης στον κλάδο,
  • Παρέχετε ένα αντισταθμιστικό μέτρο έναντι της επικείμενης απελευθέρωσης των τιμολογίων χαμηλής τάσης,
  • Παρέχετε στήριξη στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας

Από την πλευρά μας, είμαστε άμεσα στη διάθεσή σας προκειμένου να συμβάλλουμε με την εμπειρία μας ουσιαστικά σε τεχνικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο.

Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, αν θέλετε και επικοινωνιακού χαρακτήρα, να αντιστραφεί άμεσα το κλίμα, πριν εδραιωθεί η απαισιοδοξία που επικρατεί όχι μόνο στον κλάδο αλλά και γενικότερα στην αγορά.

Κλείνοντας, δεδομένου ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις σας κλείνει ένας κύκλος επώδυνων μέτρων για τον κλάδο, πιστεύουμε ότι ήρθε πια η ώρα να αποδωθούν ευθύνες σε όσους συνετέλεσαν στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα στον εκτροχιασμό του ελλείματος του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.

Είναι αναγκαίο να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σας βεβαιώνουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα μας βρείτε συμμάχους και υποστηρικτές.

Είμαστε στη διάθεσή σας για μια συνάντηση στα πλαίσια της οποίας μπορούμε να σας παραθέσουμε και άλλους εναλλακτικούς τρόπους  προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του ελλείματος του ΛΑΓΗΕ.

Με εκτίμηση,

Η Συντονιστική Επιτροπή

Θ. Γαβράς
Δ. Μακρής
Δ. Στριγκλής


Προς:
Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Μέγαρο Βουλής (Σύνταγμα)

15 Μαΐου 2013
Επιστολή που εστάλη στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Κομμάτων.

Θέμα: Αίτημα για επερώτηση στη βουλή


Αξιότιμε κε Γραμματέα,

Οι τελευταίες αποφάσεις του Υφυπουργού ΠΕΚΑ για την αναθεώρηση των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, πρακτικά τερματίζουν κάθε δραστηριότητα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Από τα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο έχει στα χέρια του συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη του κλάδου, χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών.

Η πρόταση αναφέρεται στη θέσπιση του πλαισίου της ιδιοκατανάλωσης (ή αλλιώς Net Metering), περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που έδωσε το ΥΠΕΚΑ σε διαβούλευση στις 16/4/2013, μέτρο για το οποίο δεσμεύθηκε και ο ίδιος ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ στο γραπτό χαιρετισμό που απέτεινε σε ημερίδα του Συνδέσμου στις 20/4/2013.

Με πρόσφατη επιστολή του, ο Σύνδεσμος ενίσχυσε την κοινωνική διάσταση του μέτρου, προτείνοντας το πλεόνασμα της ενέργειας να πιστώνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικοί Οικιακού Τιμολογίου και ζήτησε από τον Υπουργό να δεσμευθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Έτσι το Υπουργείο έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί:

  • Να επανεκκινήσει την αγορά δημιουργώντας θέσεις εργασίας
  • Να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, συνέπεια της ήδη ανακοινωμένης απελευθέρωσης των τιμολογίων χαμηλής τάσης
  • Να στηρίξει του οικονομικά αδύνατους πολίτες της χώρας

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη θέσπιση του μέτρου είναι αδικαιολόγητη.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πλήρωσε ακριβά την κωλυσιεργία των υπευθύνων που επέτρεψαν τη διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και γονάτισαν την αγορά ενέργειας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε ούτε οι επενδυτές, ούτε οι επιχειρήσεις που στράφηκαν σε αυτό το αντικείμενο όταν κάθε άλλη δραστηριότητα στη χώρα έχει παγώσει. 
Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η διατύπωση επερώτησης στη Βουλή με θέμα:

(α) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την ουσιαστική ενεργοποίηση του μέτρου (δηλ. κατάθεση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων και έκδοση όλων των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων)

(β) Ποιες είναι οι ενέργειες που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την υπέρμετρη διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ