Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Χάσμα 2500MW καλείται να καλύψει ο διαχειριστής λόγω φωτοβολταϊκών

Λες και φταινε τα φωτοβολταικα ακουγεται!!

Στις νέες συνθήκες της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως έχουν διαμορφωθεί με την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών, προσαρμόζεται πλέον η λειτουργία του συστήματος της αγοράς.

Έτσι η αυξημένη διείσδυση φωτοβολταϊκών κατά τη διάρκεια της ημέρας καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του φορτίου, που υπό συνθήκες χαμηλής ζήτησης φτάνει έως και το 25-30% της συνολικής αιχμής. Για παράδειγμα για σήμερα ο διαχειριστής του συστήματος έχει υπολογίζει ότι στις αιχμές η ζήτηση θα κυμανθεί τις μεσημεριανές ώρες μεταξύ 6000MW
και 6310MW, ενώ την ίδια ώρα θα βρίσκονται σε λειτουργία 1863MW φβ πάρκων και ακόμη 341MW φβ σε στέγες (στοιχεία ΛΑΓΗΕ Μαρτίου).

Αυτά τα 2204MW που οδηγούν σε ελάφρυνση το σύστημα ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, μετατρέπονται τις απογευματινές ώρες σε … «πονοκέφαλο» για τους διαχειριστές της αγοράς. Στο διάστημα από τις απογευματινές ώρες μέχρι και τις 9 το βράδυ, παρατηρείται η σταδιακή μείωση – απόσυρση της φωτοβολταϊκής παραγωγής, η οποία σε συνδυασμό με την έστω και μικρή αύξηση της κατανάλωσης (καθώς οι καταναλωτές ανάβουν τα φώτα) δημιουργεί ένα χάσμα. Πόσο είναι αυτό; Περί τα 2500 -2800 πρέπει να καλυφθούν από τους διαχειριστές του συστήματος.

Πως καλύπτεται η διαφορά αυτή που προκύπτει από το συνδυασμό της απόσυρσης των φωτοβολταϊκών και της αύξησης της κατανάλωσης; Με δύο τρόπους. Καταρχάς με τα υδροηλεκτρικά τα οποία ιδιαίτερα στις απογευματινές ώρες δουλεύουν στο φουλ: Κρεμαστά, Καστράκι, Πολύφυτο, Σφηκιά, Θησαυρός, Πλατανόβρυση, Πουρνάρι είναι οι υδροηλεκτρικές μονάδες που έχει προγραμματιστεί για σήμερα να λειτουργήσουν από τις 7 το απόγευμα και μετά.
Σε δεύτερο πλάνο, οι διαχειριστές εκ των πραγμάτων οδηγούνται στο να διατηρούν σε λειτουργία, από τις θερμικές μονάδες, ένα μεγάλο αριθμό πιο ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου. Αυτό συμβαίνει διότι, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς, οι μονάδες αυτές διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία και άρα δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες όπως διαμορφώνονται από τη ζήτηση ή και τη διαθεσιμότητα παραγωγής ΑΠΕ.

ΟΤΣ
Σε επίπεδο λειτουργίας του συστήματος πάντως συνεχίζεται να παρατηρείται το φαινόμενο της χαμηλής οριακής τιμής. Για σήμερα πχ προβλέπεται ότι η μέση ΟΤΣ θα διαμορφωθεί στα 39,18 ευρώ η μεγαβατώρα, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται στρεβλώσεις των προηγούμενων εβδομάδων όταν επί πολλές ώρες υπήρχαν μηδενικές τιμές. Από τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, εκτός λειτουργίας μένει η Καρδιά 1, η Πτολεμαΐδα 4 και η Μεγαλόπολη 3, ενώ από τις μονάδες αερίου, εκτός λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα να είναι το Λαύριο 5 και η Κομοτηνή και από τις ιδιωτικές ο Ήρωνας και η Θίσβη

 πηγη http://www.energypress.gr/news/Hasma-2500MW-kaleitai-na-kalypsei-o-diaheirisths-logw-fwtoboltaikwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ