Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ερώτηση Νταβλούρου σε Χατζηδάκη - Λιβιεράτο για τα φωτοβολταϊκά



Καλα , σε ποια χώρα ζεί ο Κύριος Νταβλουρος; Δεν εχει ακουσει για τον κορεσμο δικτυου που τοσα χρονια εχει γινει ψωμοτύρι; Φανταζομαι οτι σε κανα δυο χρονια θα πρεπει να περιμένουμε ερώτηση για την Εκτακτη εισφορα!! Ηλιος
 
Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο, στις επενδύσεις της ενέργειας, θέτει με ερώτηση του, προς τους υπουργούς, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο και Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Θανάσης Νταβλούρος.
Ο κ. Νταβλούρος, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου, καθυστερούν προκλητικά, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, συλλέγουν αιτήσεις ενδιαφερομένων επενδυτών με ολοκληρωμένους φακέλους για κατασκευή  φωτοβολταϊκών πάρκων, 100 και άνω KW και δεν προχωρούν σε εγκρίσεις με το αιτιολογικό ότι «δεν υπάρχει δίκτυο».
Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή, η Περιφερειακή Δ/νση ΔΕΗ που εδρεύει στην Πάτρα και ελέγχει τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων νήσων αξιολογεί φακέλους που υποβλήθηκαν μέχρι το Νοέμβριο 2010 και για τις εντεύθεν υποβληθείσες αιτήσεις διατείνεται, ότι «δεν υπάρχει δίκτυο» και προτρέπει τους επενδυτές ( κυρίως των 100 KW) να περιμένουν.
Όπως τονίζει ο κ. Νταβλούρος, είναι βέβαιο, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επενδυτών, που έχουν πάρει μέχρι σήμερα εγκρίσεις και όρους σύνδεσης με το δίκτυο δεν έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν τις μονάδες τους λόγω έλλειψης χρημάτων, γεγονός που δεσμεύει το δίκτυο. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστική περίπτωση επενδυτή, που  έχει πάρει εγκρίσεις Φ/Β πάρκων 5 ΜW για την περιοχή Άσπρη Βρύση της Δυτικής Αχαΐας προ τριετίας και δεν έχει κατασκευάσει ούτε μια μονάδα, παρότι ο χρόνος κατασκευής από την έγκριση δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες.

Μετά τα παραπάνω ο κ. Νταβλούρος ερωτά τους δύο υπουργούς:
1) Εάν γνωρίζουν την επικρατούσα κατάσταση, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της ερώτησης, για τις εγκρίσεις αδειών Φ/Β και Υ/Η ενέργειας.
2) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί τάχιστα η στρέβλωση αυτή και να επιτραπεί η γρήγορη αδειοδότηση σε επενδυτές που έχουν καταθέσει πλήρεις και ολοκληρωμένους φακέλους στις υπηρεσίες της ΔΕΗ, έχουν δε εξασφαλίσει ίδιες και έτοιμες χρηματοδοτήσεις των εν λόγω έργων.
3) Έχει την πολυτέλεια η χώρα μας να χάνει παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές εξαιτίας γραφειοκρατικής και πολιτικής αβελτηρίας και να απογοητεύει πραγματικούς επενδυτές, ιδίως μέσα στην κρίση που βιώνει η οικονομία και η κοινωνία μας;



http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Erwthsh-Ntabloyroy-se-Hatzhdakh-Libierato-gia-ta-fwtoboltaika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ