Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Οι επικείμενοι δασμοι στα κινεζικα φωτοβολταικα πανελ υποκινούν διπλωματικές κινήσεις

(Reuters) - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε την Τετάρτη να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς επί των φωτοβολταικών πανελ από την Κίνα στην προσπάθεια να προφυλαχθούν από τα κινέζικα  φθηνά αγαθά στην Ευρώπη.
Οι Επίτροποι της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση του επικεφαλής του Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht για την καταβολή των προσωρινών δασμών μέχρι τον Ιούνιο του 6 ώστε να γίνουν οι  κινεζικες φωτοβολταικές εξαγωγές

λιγότερο ελκυστικές στην Ευρώπη.

Οι μετοχές της γερμανικής κατασκευαστικής SolarWorld, Phoenix Solar και Centrotherm αυξήθηκαν στο 7 τοις εκατό μετα την απόφαση, ενώ η suntech Κίνας στην Φρανκφούρτη- ήταν κάτω από περισσότερο από 4 τοις εκατό.
Η έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες του ντάμπινγκ είναι η μεγαλύτερη που εχει ξεκινήσει η Ευρωπαική Επιτροπή, αλλά οι Βρυξέλλες προσπαθούν να κανουν προσεκτικά βήματα , γνωρίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Κίνα, που ειναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος συναλλαγών της ΕΕ των συναλλαγών, και μπορεί να βοηθήσει την Ένωση να βγειι από την ύφεση.
Ο Πρεσβευτής της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Yi Xiaozhun, ειπε οτι  η απόφαση είναι ένα λάθος, και ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν αντίποινα από το Πεκίνο.
"Θα στείλει το λάθος μήνυμα στον κόσμο ότι ο προστατευτισμός έρχεται," Yi δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη.

Δεδομένου ότι η Γερμανία και η Γαλλία επιδιώκουν να αυξήσουν τις εξαγωγές προς την Κίνα, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί  μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων ωστε οι φόροι να ειναι για διάστημα έως πέντε έτη.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οτι συμφωνουν σε μια ελάχιστη τιμή πώλησης στην οποία όλοι οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ θα πωλούν στην Ευρώπη.


"Ο Προστατευτικος  δασμος είναι δηλητηριώδης για την φωτοβολταική βιομηχανία", δήλωσε ο Udo Mohrstedt, διευθύνων σύμβουλος της IBC Solar Γερμανίας. "Αυτά τα μέτρα φύλαξης θα θέσουν  σε κίνδυνο περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνο στη Γερμανία», είπε.

Στατιστικα

Η Κινεζική παραγωγή ηλιακών πάνελ τετραπλασιάστηκε μεταξύ του 2009 και του 2011. Οι παραγωγοί της ΕΕ λένε οι κινεζικές εταιρείες έχουν καταλάβει πάνω από το 80 τοις εκατό της ευρωπαϊκής αγοράς σχεδόν από το μηδέν πριν από λίγα χρόνια, εξάγοντας € 21.000.000.000 (27 δισεκατομμύρια δολαρίων) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011.
Ως αποτέλεσμα, κινεζικής κατασκευής πάνελ είναι και 45 τοις εκατό φθηνότερα από εκείνα που γίνονται στην Ευρώπη, λένε στελέχη της βιομηχανίας.
Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το μισό της παγκόσμιας αγοράς το 2012, η ​​οποία ήταν αξίας 77 δις $, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IHS.







ΠΗΓΗ http://www.reuters.com/article/2013/05/08/us-eu-china-solar-idUSBRE9470CO20130508

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ