Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Από τους «μεγάλους» θα ξεκινήσει το new deal στα φωτοβολταϊκά


Πρωτοβουλία για να προχωρήσει το σχεδιαζόμενο από το ΥΠΕΚΑ new deal στον τομέα των υφιστάμενων συμβολαίων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ετοιμάζονται να αναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι που διαθέτουν ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Το σκεπτικό που τους κινεί είναι ότι, αφού δεν ανακόπηκε νωρίς το ρεύμα των φωτοβολταϊκών, θα πρέπει έστω εκ των υστέρων να υπάρξει κάποια παρέμβαση στο σύστημα ώστε να γίνει βιώσιμο και
να μπορεί να πληρώνει «έγκαιρα και εις ακέραιον» τους παραγωγούς. Δηλώνουν δηλαδή ότι προτιμούν να πληρώνονται μικρότερες ταρίφες αλλά στην ώρα τους, παρά να διατηρούνται θεωρητικά οι υψηλές ταρίφες και μαζί οι τεράστιες καθυστερήσεις αλλά και η αβεβαιότητα για το τι επιβαρυντικό θα «σκαρφιστεί» η πολιτεία στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζονται έτοιμοι να συζητήσουν (εάν δεν το έχουν κάνει ήδη) με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για μια «ρεαλιστική» συμφωνία μείωσης των τιμών πώλησης του «πράσινου» ρεύματος, σε συνδυασμό με μια επέκταση της χρονικής ισχύος των συμβολαίων και μια δέσμευση εκ μέρους της πολιτείας, ακόμα και με συγκεκριμένες ρήτρες, για προτεραιότητα στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση της συνολικής ροής των πληρωμών.

Στην ουσία δίνουν στήριξη στην πολιτική που ήδη μελετάει το ΥΠΕΚΑ (όπως αποκάλυψε κατά πρώτον το energypress) και η οποία αποτελεί τη βασική του προτεραιότητα το διάστημα αυτό για τον τομέα των ΑΠΕ. Παράλληλα θέλουν να προλάβουν, με την εθελοντική συμμετοχή τους, να τοποθετηθούν «στο σωστό σημείο της σκακιέρας» ώστε να διαμορφώσουν από καλύτερους όρους την επόμενη μέρα των επενδύσεών τους.

Στη πρωτοβουλία των «μεγάλων» των φωτοβολταϊκών, η οποία δεν έχει πάρει βεβαίως κάποια επίσημη μορφή, συμμετέχουν, «ζυμώνονται» ή συζητούν ισχυρά ονόματα. Κάποια εξ αυτών αφορούν ελληνικούς ομίλους, κάποια ευρωπαϊκές πολυεθνικές με ισχυρή παρουσία στη χώρα μας και κάποια άλλα αφορούν Κινεζικές εταιρείες που έχουν «χτίσει» μεγάλα φωτοβολταϊκά χαρτοφυλάκια.

Η όλη κινητικότητα για την εξαγγελία ενός new deal βρίσκεται σε συγχρονισμό με τις τράπεζες, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε επιμήκυνση των δανείων και ελάφρυνση των δόσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση των ταριφών.

Υπενθυμίζεται ότι στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ είναι να μην υπάρχουν πλέον οριζόντια μέτρα για όλες τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών, αλλά, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη αύξηση της ειδικής εισφοράς σε κάποιες μόνον εξ αυτών, να υπάρξει συγκεκριμένη φόρμουλα που θα συνυπολογίζει βασικές παραμέτρους των επενδύσεων όπως το ύψος της κλειδωμένης ταρίφας, ο χρόνος κατασκευής, το αν έχει πάρει επιδότηση από τον αναπτυξιακό, το κόστος του εξοπλισμού, ο χρόνος απόσβεσης κ.λπ..
Σε κάθε περίπτωση, το «στοίχημα» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πώς θα δημιουργήσει ένα πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να γίνεται ελκυστική η εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών στο new deal. Στο ΥΠΕΚΑ έχουν κατατεθεί διάφορες ιδέες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Apo-toys-megaloys-tha-xekinhsei-to-new-deal-sta-fwtoboltaika

4 σχόλια:

  1. ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΚΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΠΙΕΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΧΟ.
    ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ.
    Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ :
    ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΤΕΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εαν ζουααμε σε σοβαρο κρατος οι υπευθυνοι που με τις πραξεις η τις παραλειψεις τους δωσανε σωρεια αδειων για φωτοβολταικα ξεπερνωντας τους εθνικους στοχους θα ηταν σημερα στη φυλακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ