Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μόνο για "πλούσιους​" καταναλωτέ​ς τα οικιακά φωτοβολταϊκά


Μιχάλης Καϊταντζίδης:
Αλλάζει πλήρως ο ρόλος των οικιακών φωτοβολταϊκών (μέχρι 10 κιλοβάτ), τα οποία από συντελεστής βελτίωσης του οικογενειακού εισοδήματος, μετατρέπονται απλώς σε εργαλείο υποκατάστασης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για ένα νοικοκυριό, ή διατήρησης του κόστους σε προκαθορισμένα επίπεδα σε επίπεδο 20ετίας.
Στην κατεύθυνση αυτή ωθεί η νέα απόφαση για τις ταρίφες στα οικιακά φωτοβολταϊκά, η οποία κατεβάζει την τιμή με την οποία εξαγοράζονται οι 1.000 κιλοβατώρες, από 524 ευρώ που είναι σήμερα, σε 125 ευρώ για το 2013, με σταδιακή μείωση έως και το 2019 οπότε η ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαγοράζεται προς 80 ευρώ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές που ενέκρινε τελικά το υπουργείο, είναι πολύ πιο χαμηλές και από αυτές που είχαν προκύψει από τη μελέτη που πραγματοποίησε η ΡΑΕ για την απόδοση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά.
Ωστόσο με την κλιμάκωση που θέτει το υπουργείο, στην ουσία δείχνει ότι θέλει να προωθήσει τη διαδικασία του net metering, την οποία εισάγει το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και θα εφαρμόζεται για μικρές αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπάρχει η δυνατότητα, ώστε η παραγόμενη ενέργεια από τη μονάδα (φωτοβολταϊκό ή αιολικό) να συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια. Το τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, θα διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση.
Η διαδικασία αυτή θα γίνεται περισσότερο αποτελεσματική, όσο αυξάνεται η τιμή της κιλοβατώρας, καθώς το κόστος της αυτοπαραγωγής είναι σταθερό με βάση την επένδυση που έγινε μία και μόνο φορά. Έτσι σε πρώτη φάση το net metering θα είναι ελκυστικό μόνο για μεγάλες καταναλώσεις άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο καθώς στις καταναλώσεις αυτές οι 1.000 κιλοβατώρες (μόνο ενέργεια) χρεώνονται προς περίπου 93 ευρώ.

Ωστόσο ενόψει απελευθέρωσης των τιμολογίων, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις είτε λόγω ανόδου των τιμών των καυσίμων, είτε ανόδου των τιμών των ρύπων. Οπότε ένας καταναλωτής θα μπορεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην κατοικία του να εξασφαλίζει σταθερή τιμή κιλοβατώρας με βάση το ύψος της επένδυσης που πραγματοποίησε.
Όπως μάλιστα παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, μετά τη νέα απόφαση θα υπάρξει «πάγωμα» στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών, ενώ θα πιεστούν προς τα κάτω και οι τιμές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα επηρεάζονταν σημαντικά από τα υψηλότατα περιθώρια απόδοσης που είχε η επένδυση στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Πάντως για την εφαρμογή του νέου μέτρου, πολλά θα εξαρτηθούν από την υπουργική απόφαση που θα πρέπει να εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου για τις ΑΠΕ. Σε αυτήν θα πρέπει να καθοριστούν πολλές λεπτομέρειες της σύμβασης συμψηφισμού , όπως πώς θα γίνονται οι χρεώσεις για τη χρήση δικτύων, οι χρεώσεις παγίων, κλπ. Για τα θέματα αυτά, θα πρέπει να κάνουν εισήγηση οι Διαχειριστές των δικτύων μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, τα εγκατεστημένα σε λειτουργία φωτοβολταϊκά σε στέγες είχαν συνολική ισχύ 341 μεγαβάτ, έναντι 316 μεγαβάτ τον Ιανουάριο. Η ενέργεια που παρήγαγαν πληρώθηκε προς 524,1 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Μέχρι στιγμής είχαν εξαιρεθεί από την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου, μέτρο που ίσχυσε για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ και το Μάρτιο ανέρχονταν σε 316 εκατομμύρια ευρώ.
Το γεγονός της εξαίρεσης των οικιακών φωτοβολταϊκών, τα έσοδα των οποίων είναι επιπλέον και αφορολόγητα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που επένδυσαν σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.

(euro2day.gr)

16 σχόλια:

  1. ti na forologisoun ta 3000 hiliarika tou hrony pou vgazun simera ena dekari fotovoltaiko?se ligo tha forologane kai ton aera pou anapneoume.den ine na ependisis stin elada kathe mera se alazoun ton programatismo,mono i treli kai afti pou ehun aftokatasrofikes tasis ependioun stin elada

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΝΗΣΟΥΝ
    ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΙΣΟΦΙΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΛΠ ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ .ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΤΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ......ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ.....ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ! ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ.

      Διαγραφή
  3. Ποιο είναι πλέον το όφελος του επενδυτή (βάσει των νέων τιμών), να βάλει φωτοβολταικά στη στέγη και να μη φτάξει ένα αυτόνομο σύστημα για την πάρτη του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΟΝΟ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!!!!!!!ΚΑΙ ΑΝ ΣΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ..ΟΤΙ ΕΙΝΕ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ...ΚΑΠΟΙΟΙ..... ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ.....ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ.....ΠΟΥ [ΟΙ ΝΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝΕ.....ΜΑ Η ΑΓΑΠΗ ΜΕΝΕΙ....]ΚΑΙ ΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.....ΑΝΤΑΡΣΙΑ.......ΚΑΙ ΒΑΛΕ..ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ.......

      Διαγραφή
  5. Ξέρει κανείς αν παίζει κανένα πρότζεκτ να βάλω στην αυλή μερικά πάνελ για να μην μου έρχεται μεγάλος λογαριασμός δεη?
    Υπάρχει ειδικό ρολόι δεη για αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΟΙΚΙΑΚΟ 10ΚW ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2011 ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 39.000 ΕΥΡΩ Και ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ 0.55 .

      ΠΗΡΑ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 8,5%.
      ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΧΑΡΑΤΣΙ .
      ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΣΜΗΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ?

      Διαγραφή
  6. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΙΑΚΑ 10ΚW.
    Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΛΙΓΑ ΠΑΝΕΛ ΣΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ , ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙΚΙΑΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥΣ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ... ...ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ..ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ..ΤΩΝ Α.Π.Ε. ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΑΥΤΟΣ......[ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ....] ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ...ΕΙΝΕ ΑΛΗΘΕΙΑ!ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΟΙΩΘΩ ΤΕΤΟΙΑ ΑΗΔΙΑ.....ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΩΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μονο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Θα μας σωσει απο τον ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί είναι οι παρκαδόροι τους πως θα μας σώσουν; Ακόμη πιστεύετε πως είναι "τιμωροί" και "αντι-συστημικοί" επειδή λένε κανένα μπινελίκι που και που; Έλεος δηλαδή! Είχαμε τα ορφανά του Στάλιν, τώρα θα φορτωθούμε και τα ορφανά του Χίτλερ...

      Διαγραφή
  10. ΕΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΙΚΙΚΌ Φ/Β ΣΤΕΓΗΣ ΕΩΣ 10ΚW ΜΕ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ 0.13 , ΤΟΤΕ ΕΓΩ ΘΑ ΠΕΣΩ ΑΠΩ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, και εκείνοι που θέλουν να πετάξουν τα λεφτα τους.

      Διαγραφή
  11. Είμαστε χώρα με ήλιο και οι βόρειοι βάζουν περισσότερα φωτοβολταϊκά από εμάς έλεγε ο Άδωνις και τρέξτε να πάρετε δάνεια να βάλετε φωτοβολταϊκά είναι ανάπτυξη, είναι το μέλλον.....
    Αν πετύχω κανένα πασόκο η νδ θα τους βάλω τις πανέλες στον κώλο.

    Σίγουρα και εγώ Χρυσή Αυγή για να δω και τον Άδωνι να κλαίει σαν τον Καρατζαφέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ