Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Εκθεση Κομισιον : "Δενδρο" αποφασεων για απε

Εμεις παντως βλεπουμε το δενδρο & χανουμε το δασος !

Μπραβο ρε κομισιον για τις οδηγίες...Τώρα επιτελους θα εχουμε τον μπουσουλα για να φτιαξουμε ενα πλανο που θα αφορα ενα σταθερο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον! Ακουσες ασημακη; Δεν ξερω ποιος θα το βαθμολογήσει : η Τροικα ή κατευθείαν στη Μερκελ ?
Και γιατι δε μας λετε αφου οι αναδρομικές παρεμβασεις ειναι στο κοκκινο τι γινεται με οσους εχουν προχωρήσει σε αυτες; Τι γινεται με τη σφαγή της εκτακτης εισφορας;
ΗΛΙΟΣ 
Έκθεση με αναλυτικές οδηγίες – συστάσεις προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ όσον αφορά στην πολιτική τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα δημοσιεύσει τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κομισιόν έρχεται σε μία περίοδο όπου ο κλάδος, και ειδικά το κομμάτι των φωτοβολταϊκών, δέχεται σοβαρούς κλονισμούς λόγω του καταιγισμού περιοριστικών μέτρων που υιοθετούν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της Κομισιόν, αρμόδιοι για θέματα ενέργειας, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «δέντρο αποφάσεων» στο οποίο θα παρουσιάζονται τα κεντρικά σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να βασίζονται οι αποφάσεις των κυβερνήσεων σχετικά με τον οικονομικό κυρίως σχεδιασμό τους για τον κλάδο των ΑΠΕ.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται το «καυτό» ζήτημα των επιδοτήσεων, με την Κομισιόν να ανάβει και επισήμως «κόκκινο» σε αναδρομικές παρεμβάσεις τόσο όσον αφορά τα συστήματα στήριξης των ΑΠΕ, είτε πρόκειται για FIT είτε για άλλου τύπου μηχανισμούς, όσο και αναφορικά με έκτακτες φορολογικές εισφορές.

Ειδικά για το θέμα των επιδοτήσεων, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, κατά την ενημέρωση, τόνισαν ότι οι μειώσεις – όχι βέβαια αναδρομικά - είναι αναπόφευκτες δεδομένου ότι το τεχνολογικό κόστος για τον εξοπλισμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ βαίνει συνεχώς μειούμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι επενδυτές «δεν γίνεται να είναι σταθερές για πάντα».

Η σχέση μεταξύ οικονομικών αποζημιώσεων και κόστος εξοπλισμού καταλαμβάνει σημαντική θέση στην έκθεση που αναμένεται να δημοσιεύσει η Κομισιόν, στοχεύοντας στο να δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να αποφύγουν καταστάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται ζημιογόνες. Αναφέρθηκε για παράδειγμα η περίπτπωση της Ισπανίας, όπου  οι επενδυτές απολάμβαναν ιδιαίτερα «γενναιόδωρες» επιδοτήσεις, κάτι το οποίο οδηγούσε σε γρήγορα και υπερβολικά υψηλά κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα που δημιούργησαν οι υψηλές επιδοτήσεις στη χώρα, υιοθετήθηκε το μέτρο του περιορισμού των ωρών λειτουργίας για τις οποίες οι φ/β μονάδας ελάμβαναν επιδοτήσεις.
Σημαντικό κεφάλαιο του «χάρτη» που ετοιμάζει η Κομισιόν αποτελεί, τέλος, το θέμα της επενδυτικής ασφάλειας, το οποίο έγκειται κυρίως στην ενημέρωση που είναι απαραίτητο να παρέχεται στους επενδυτές σχετικά με το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων αλλά και το χρονικό ορίζοντα της διάθεσης αυτών.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, θεωρείται σκόπιμο οι κυβερνήσεις να θέτουν ανά διαστήματα συγκεκριμένα όριο όσον αφορά την ισχύ των έργων που θα επιδοτηθούν ή το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν.

Σύμφωνα πάντως με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, το εν λόγω έγγραφο θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι, όπως τονίστηκε, κάθε κράτος – μέλος είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Eggrafo-parembash-ths-Komision-gia-tis-epidothseis-twn-APE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ