Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ο Παγκόσμιος οργανισμός Εμπορίου απορίπτει προσφυγή για προνομιακή στήριξη τοπικών εταιριών


 
(Reuters) - Απορρίφθηκε από τον Παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου (World Trade Body)  την περασμένη εβδομάδα η προσφυγή για  προνομιακή στήριξη των εγχώριων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών πάνελ στην καναδική επαρχία Οντάριο. 

Στόχος της προσφυγής ήταν ενα νόμος  «για την Πράσινη Ενέργεια» του Ονταριο το 2009Ο νόμος επέτρεπε στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών να κερδίσουν μια υψηλότερη τιμή/ταρίφα, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφόσον χρησιμοποιούν προϊόντα εθνικής παραγωγής.

 Οι ελάχιστες απαιτήσεις της τοπικής συμμετοχής ήταν  50 τοις εκατό για τα έργα αιολικής ενέργειας και 60 τοις εκατό για τα φωτοβολταϊκά. . Ετσι οι τοπικοί/εθνικοί κατασκευαστές είχαν μια προφύλαξη και οι ξένες εταιρίες δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν επι ίσοις όροις.
Υπήρξε επι αυτου καταγγελία της Ιαπωνίας που βασίστηκε εν μέρει στο άρθρο 3.4 της Γενικής 1994 Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT).

Η παράγραφος αναφέρει: «Τα προϊόντα της επικράτειας κάθε συμβαλλόμενου μέρους που εισάγονται στο έδαφος του άλλου συμβαλλόμενου μέρους τυγχάνουν μεταχείρισης όχι λιγότερο ευνοϊκής από αυτήν που παρέχετε σε ομοειδή προϊόντα εθνικής καταγωγής, σύμφωνα με όλους τους νόμους, τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις που αφορούν τους εσωτερική πώληση, την προσφορά προς πώληση, την αγορά, τη μεταφορά, τη διανομή ή τη χρήση. "

Η απόρριψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου της προσφυγής του Καναδά, στην καταγγελία που υποβλήθηκε από την Ιαπωνία,  αποτελεί ισως καποια βάση ώστε  να αποσαφηνιστούν παρόμοιες περιπτώσεις, οπως της Κινας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, οτι απο μόνη της η απόφαση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ευκολα και σε πιο  περίπλοκες καταγγελίες οπως η περίπτωση των δασμών. 

Το σίγουρο είναι οτι η παγκόσμια βιομηχανία χρειάζεται  σαφήνεια σχετικά με το ντάμπινγκ, για να αποφευχθεί ένας φωτοβολταϊκός εμπορικός πόλεμος. 

πηγη http://www.reuters.com/article/2013/05/14/column-wynn-solar-trade-idUSL6N0DU19720130514

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ