Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δυο προτάσεις "πακετων" στα νεα μετρα: με δανειο η χωρίς



Με τους μεγαλους τα βρηκανε. Τι αραγε πηρανε οι μεγαλοι και καμφθηκε η αντίδραση τους; Οι μικροι παραγωγοι ειναι ο ασταθμητος παραγοντας, οπου αναμενεται λεει ισχυρή αντίδραση. Τι λεει το πακετο για αυτους; Με το σταγονόμετρο θα μας δινουν πληροφοριες για να μετρανε και αντιδρασεις...ΕΕΕ ακουει κανεις;; ΗΛΙΟΣ

Είμαστε κοντά στο να μπει το νερό στο αυλάκι, αναφέρει πηγή στο EnergyPress που είναι σε θέση να γνωρίζει τις διεργασίες που συντελούνται για αλλαγές που θα καταστήσουν μακροπρόθεσμα βιώσιμο το λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Πριν λίγους μήνες η απάντηση που λάμβανε το ΥΠΕΚΑ σε κάθε απόπειρα συζήτησης για επανοριοθέτηση των υφιστάμενων συμβάσεων, ήταν δεδομένη: “pacta sunt servanda” ή επί το ελληνικόν οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ήταν η σταθερή απάντηση των φορέων της αγοράς φωτοβολταϊκών.
Πλέον, διαπιστώνεται ότι δεν υφίσταται ενιαίο μέτωπο και ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και την ανάγκη να υπάρξει μια αναγκαία αλλαγή που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα....
του λογαριασμού για τις ΑΠΕ. «Είναι δεδομένο ότι θα θιγούν οι πολλοί, όμως ρεαλιστικά δεν μπορεί να υπάρξει άλλο περιθώριο αναμονής, οι αποφάσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ίσως και μέσα στον Ιούνιο» αναφέρει η ίδια πηγή.

Ρόλο καταλύτη για τις όποιες εξελίξεις πάντως, θα παίξει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Μόλις ολοκληρωθεί το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα τότε το ΥΠΕΚΑ θα μπει στις τελικές συζητήσεις για να προχωρήσει την πρόταση.

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ Η ΧΩΡΙΣ
Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις θα υπάρξουν δύο διαφορετικές προτάσεις: η πρώτη θα αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 9 στους 10) που έχουν λάβει δανεισμό και η δεύτερη για τους ιδιοκτήτες πάρκων που χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.
Στην πρόταση θα περιλαμβάνεται ένας συνδυασμός κινήτρων για να επιλυθούν τα θέματα (επιμήκυνση στη σύμβαση, προτεραιότητα στις πληρωμές, κούρεμα στο δάνειο). Στόχος είναι η πρόταση να είναι ικανοποιητική για όλες τις πλευρές (ιδιοκτήτες, ΛΑΓΗΕ, τράπεζες) διότι σε διαφορετική περίπτωση η λύση αυτή δε θα σταθεί και δε θα λειτουργήσει το σύστημα με συνέπειες για όλους.

Ως προς την αποδοχή μιας πιθανής εθελοντικής συμφωνίας, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το EnergyPress, θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση υπό όρους από μεγάλους παίκτες της αγοράς με μεγάλα πάρκα και ισχυρή παρουσία (χαρτοφυλάκια με 10MW και άνω σε λειτουργία). Επίσης στη διαδικασία θα πρέπει να θεωρείται ότι θα παίξει ρόλο και η ΔΕΗ. Στον αντίποδα, παραμένει η ισχυρή αντίδραση μικρών παραγωγών και επενδυτών, που δύσκολα θα δεχθούν να υποστούν εθελοντικό κούρεμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει όλες τις παραμέτρους προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό το πακέτο της νέας συμφωνίας (πχ η συνολική απόδοση σε βάθος χρόνου της επένδυσης να παραμείνει σταθερή και μέσω της μείωσης της τιμής να «απλωθεί» σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια).

Σε αντίθεση πάντως με τη γενική αίσθηση που τείνει να επικρατήσει εξαιτίας των αλλεπάλληλων «σκληρών» μέτρων που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αγορά των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών  (αναστολή νέων αδειών, περικοπές τιμών, έκτακτη εισφορά), η κυβέρνηση δεν υποτιμά τη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών αλλά ούτε και την προοπτική τους. Τα φωτοβολταϊκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, που θα ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια όσο ωριμάζει η τεχνολογία και μειώνονται ακόμη περισσότερο τα κόστη εξοπλισμού (θεωρείται δηλαδή ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αποκλιμάκωση).

Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα, τέλος, με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και επίσημα ο διάλογος με τους φορείς, ενώ το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή.


ΠΗΓΗ http://www.energypress.gr/news/Kaytos-Ioynios-zymwsewn-gia-ta-fwtoboltaika

10 σχόλια:

  1. Αν κατάλαβε κάποιος κάτι από το κείμενο να με ενημερώσει και εμένα τον διπλά διπλωματούχο Πολυτεχείου...μάλλον οι καθηγητές μου δεν άξιζαν φαίνεται τόσο και δεν με έκαναν Μηχανικό ικανό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε δόλωμα είναι, τι να καταλάβουμε άκου: Με τους μεγάλους τα βρήκανε. (ως συνήθως στο ενερτζι πρεςς). Αυτό χρειάζεται να πούμε. -Πάρτε το χαμπάρι αλλαγή σε αυτό που υπογράψαμε δεν δεχόμαστε. Χωρίς πολλές κουβέντες.

      Διαγραφή
  2. αν δεν δεχτεις αλλαγη 8α αγοραζουν ολο το ρευμα απο τους μεγαλους (που τα βρηκανε) και εσυ (αν δεν δεχτεις) 8α σου αγοραζουν την μιση παραγωγη με τους ορους που εχεις υπογραψει....ετσι το καταλαβα εγω...(διπλωματούχος αγροτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κράτησα οπτικοακουστικό αρχείο με την ενημέρωση του συνεταιρισμού, κατά την παρουσίαση του προγράμματος των αγροτικών φωτοβολταϊκών που που μας έγινε. Πουθενά δεν μας είπαν για μελλοντική αναθεώρηση των όρων. Δέχτηκα να συμμετέχω για λόγους φιλοκαλίας πιστεύοντας πως ήταν καθήκον μου να συμμετέχουν με το 1τις 1000 των αγροτικών γαιών υψηλής παραγωγικότητας του νησιού μου. Είχα φυτεμένα λαθούρια και μου απέδιδαν 2000 ευρώ το στρέμμα. Αν υπάρχει δικαιοσύνη θα περιμένω και απλήρωτος μέχρι να τιμωρηθούν όσοι νομίζουν ότι με κορόιδεψαν.

      Διαγραφή
  3. ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΜΑΛΑΚΑ ΑΣΗΜΑΚΙ. Μας κατεστρεψες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να βάλουν τα πακέτα στο κώλο τους. Εγώ εχω συμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ (ΛΑΓΗΕ ) και ΑΠΑΙΤΩ να πλήρωθω άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παπακυριακού Γιάννης26 Μαΐου 2013 στις 1:51 π.μ.

    Στη σύμβαση μας αναφέρεται οτι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν ολόκληρη την παραγωγή που παράγει ένα πάρκο και όχι μέρος της.Με την λογική σας θα παρέμβουν με ΑΜΕΣΟ τρόπο στην σύμβαση 3:18
    Απόσπασμα του άρθρου "Πλέον, διαπιστώνεται ότι δεν υφίσταται ενιαίο μέτωπο και ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και την ανάγκη να υπάρξει μια αναγκαία αλλαγή που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα....
    του λογαριασμού για τις ΑΠΕ"
    1.Από ποιόυς διαπιστώνεται;ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΙ ΕΜΑΣ;
    2.Όλες οι πλευρές;ΠΟΙΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΔΗΛΑΔΗ;εγώ είμαι χαζός και θέλω να τις μάθω!
    3.Πάλι δηλαδή ένα άρθρο επικαλείται μια ΠΗΓΗ που όμως ΠΟΤΕ δεν μας φανερώνεται!Μήπως η ΠΗΓΗ είναι το ίδιο το ΥΠΕΚΑ; ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ!Τί φοβούνται αυτές οι πηγές και ΠΟΤΕ δεν μαθαίνουμε ποιές είναι;Tα αμυντικά σχέδια της Αμερικής κρύβουνε;H κοροιδία πέφτει σύννεφο μου φαίνεται.
    Ποιά είναι αυτή η πηγή που γνωρίζε τι έχουν συζητήσει/δεχτεί με το ΥΠΕΚΑ οι μεγαλοπαραγωγοί αν όχι το ίδιο το ΥΠΕΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ, ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. ΒΑΣΤΑΤΕ ΓΕΡΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ηθελα να ρωτησω τον κ. Παπακυριακου σε ποιο αρθρο της συμβασης αναφερει την υποχρεωση του ΔΕΣΜΥΕ (οπως αναφερεται στην συμβαση) να αγοραζει ολη την ενεργεια που θα παραγει το φωτ/κο παρκο??? Εχω ξαναθεσει το ερωτημα και παλιοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ