Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η σύνοδος κορυφής αλλάζει την ατζέντα των απε υπερ της φθηνής ενεργειας

Και εις ανώτερα!!

Η μετατόπιση της ενεργειακής στρατηγικής της Ε.Ε. από την «καθαρή» στη φθηνή ενέργεια αποτυπώνεται στο περιεχόμενο της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα.
Όπως προκύπτει από τα βασικά θέματα που τίθενται προς συζήτηση αλλά και από το κείμενο των συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθούν, οι προτεραιότητες της Ευρώπης έχουν πλέον να κάνουν με τη μείωση του ενεργειακού κόστους
τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.

Ειδικά για την περίπτωση της βιομηχανίας, εξελίξεις όπως η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένες τιμές, φαίνεται πως έχουν καταστήσει αναγκαία την προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια ανταγωνιστικότητα.

Και στην περίπτωση των καταναλωτών πάντως, οι εκθέσεις της Κομισιόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής, καταδεικνύουν τη σημασία που δίνεται πλέον στη διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, για τα οποία η Επιτροπή έχει επανειλειμμένως επισημάνει ότι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαφαίνεται μια σαφής υποβάθμιση του στόχου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, στόχος ο οποίος κατά τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε το κύριο σημείο της ενεργειακής κοινοτικής πολιτικής, κυρίως μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι οι πρόσφατες αναφορές της Επιτροπής γύρω από το θέμα των ΑΠΕ εστιάζει κυρίως στο κομμάτι του περιορισμού του κόστους των επιδοτήσεων ενώ έχουν εμφανώς περιοριστεί οι άλλοτε πολυάριθμες αναφορές για ενίσχυση της διείσδυσης των καθαρών πηγών στο ενεργειακό μείγμα των κρατών - μελών της ΕΕ.
Πάντως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλευρά του, κινούμενο προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την ψήφιση της πρότασης για την υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ έως το 2030, στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Κομισιόν για την αναγκαιότητα συνέχισης μίας πολιτικής με επίκεντρο τη βιώσιμη ενέργεια

Πηγη http://www.energypress.gr/news/Focus-sth-fthhnh-energeia-apo-thn-EE-Ston-pago-oi-APE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ