Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το New Deal – τι ειπώθηκε στα άδυτα της χθεσινής συνάντησης

Τα άδυτα που έδυσαν
Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ΑΠΕ για τα επόμενα 7 με 8 χρόνια επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ μέσω της συμφωνίας για παρέμβαση στις τιμές των υφιστάμενων PPA’s (Power Purchase Agreements). Σύμφωνα με τα λόγια του Μ. Παπαγεωργίου είναι σημαντικό να δοθεί μόνιμη λύση για το σύστημα, το οποίο σώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Σε αυτή την οριστική λύση το ΥΠΕΚΑ αναμένει τη συνεισφορά όλων των ωφελούμενων στην αγορά (Δημόσιο, Τράπεζες, Παραγωγοί και άλλοι stakeholders της αγοράς).


Από τις ειδήσεις που βγήκαν χθες για τις προθέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν τα εξής:
*Αναμένεται μετά τα νέα μέτρα έλλειμμα 700 εκατ. στο τέλος του 2014 που πρέπει να μηδενιστεί. Το έλλειμμα χωρίς τις παρεμβάσεις θα ήταν 2,7 δισ. ευρώ
*Οι βασικοί ωφελημένοι από την αγορά πρέπει να έχουν ισοδύναμες απώλειες
*Δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ πλην αυτής που δόθηκε τώρα
*Δε θα υπάρξει αύξηση στο λιγνιτικό τέλος ενώ και η ΔΕΗ δε θα συνεισφέρει πέραν του κόστους που προκύπτει από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ (περίπου 120 εκατ. σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας)
*Οι τιμές στα PPA’s θα επαναπροσδιοριστούν σε λογικά κατά το υπουργείο νούμερα στα επίπεδα του 7 με 8%
*Για τα φ/β η μείωση που προκύπτει είναι 45% κατά μέσο όρο, που μεταφράζεται σε μειώσεις από 30 έως 60% ανάλογα με την περίπτωση
*Για τα αιολικά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες η μείωση της ταρίφας σε μόνιμη βάση θα αντιστοιχιστεί το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς (10%)
*Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πρόταση του ΥΠΕΚΑ γίνεται αποδεκτή από τις τράπεζες
*Η Πολιτεία επίσης είναι έτοιμη να δεχθεί τις απώλειες που συνεπάγεται η μείωση των φορολογικών εσόδων (από τη μείωση του τζίρου, σε έσοδα ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος)
*Ανταποδοτικό όφελος για την αποδοχή της συμφωνίας θα είναι η χρονική επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων
*θα παραδοθεί μελέτη της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών
*Το ΥΠΕΚΑ παραμένει προτάσεις των φορέων μέχρι αρχές Αυγούστου
*Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται το Σεπτέμβριο
*Δεν έγιναν γνωστά τα πιθανά αντικίνητρα που θα χρησιμοποιηθούν για να «πειστούν» να συμμετάσχουν οι παραγωγοί.

Οι θέσεις των φορέων
Οι φωτοβολταϊκοι
Από την πλευρά του ΕΣΗΑΠΕ τονίστηκε ότι είναι θετικό που ξεκινάει ο διάλογος με τους φορείς για τη βιωσιμότητα του συστήματος, παρότι όπως επισήμανε ο Σύνδεσμος έχει τεκμηριωθεί ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ενώ ήδη οι παραγωγοί μέσω της έκτακτης εισφοράς αλλά και του άτυπου δανεισμού του ΛΑΓΗΕ ήδη συνεισφέρουν στη προσπάθεια διάσωσης του συστήματος

Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ ο επαναπροσδιορσιμός των εγγυημένων τιμών μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική λύση και ο σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην αναζήτηση αυτής της λύσης, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης που θα λάβει υπόψη και τη γνωμάτευση της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ (πρέπει η μελέτη να είναι σοβαρή η μελέτη και να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο).

Επίσης δεν μπορεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα, ακόμη και για παραγωγούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά των ίδιων τεχνολογιών αλλά αντίθετα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως το μέγεθος κλπ.

Ως προς την απόδοση της τάξης του 8% πρέπει να τονιστεί ότι αυτή μπορεί να ισχύει σε χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, όπου όμως πληρώνεται η ενέργεια, ο ΦΠΑ, η αδειοδότηση γίνεται με ομαλές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες, δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές, ασαφές πλαίσιο κλπ΄.
Επίσης οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ απάντησαν στον υπουργό ότι δεν είναι μόνοι ωφελημένοι οι επενδυτές, είναι ταυτόχρονα και η εθνική οικονομία και οι καταναλωτές καθώς αποφεύγεται με τις ΑΠΕ η χρήση ακριβών εισαγόμενων καυσίμων και  προστατεύεται το περιβάλλον.

Αρνητική ήταν η θέση που πήραν οι εκπρόσωποι των παραγωγών φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) που μεταξύ άλλων ζήτησαν διευκρινίσεις για θέματα όπως:
*πόση θα είναι η διακύμανση (συν, πλην) στο μέσο ποσοστό 45%
*τι θα συμβεί για όποιον δεν προσέλθει στη συμφωνία
*είναι πολύ υψηλό το ποσοστό 45% και δεν διευκρινίζεται εάν είναι αναγκαίο με βάση τα νούμερα πριν ή μετά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ
*Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαχωρισμό και διαφοροποίηση μεταξύ παραγωγών που χρησιμοποίησαν ελληνικό ή κινεζικό εξοπλισμό
*Η συμβολή των φβ είναι μεγάλη και αντίστοιχα μικρή των άλλων τεχνολογιών και κυρίως των αιολικών

Οι των αλλων απε
Από τις άλλες τεχνολογίες υπήρξαν τοποθετήσεις, επίσης, από τους φορείς της βιομάζας και των μικρών υδροηλεκτρικών, καθώς και των εγκαταστατών φβ.

Από την πλευρά της η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ζήτησε καταρχήν από τον υπουργό να μείνει πιστός στην δήλωση με την οποία ξεκίνησε την εισήγηση του ότι «στόχος του είναι ο κλάδος των ΑΠΕ να μείνει ζωντανός», και αυτό να αντανακλάται στα  χρηματοοικονομικά κριτήρια της πραγματικής αγοράς με τα οποία θα κριθούν τα μέτρα που θέλει να λάβει.

Επίσης τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία κόστους των αιολικών επενδύσεων τα αιολικά δεν έχουν άλλα περιθώρια μείωσης.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έθεσε το ερώτημα αν το προτεινόμενο κούρεμα κατά 10% ουσιαστικά ισοδυναμούσε με μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης 10% ή για πρόσθετη επιβάρυνση. Ο κ. Μαθιουδάκης απάντησε καταφατικά.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έθεσε ένα σημαντικό θέμα το οποίο έθεσε ο υπουργός στην εισήγησης του, αλλά πέρασε στα ψιλά λόγω της σοβαρότητας και της έκτασης του κουρέματος.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το φθινόπωρο θα ορίσει Ομάδα η οποία θα εξετάσει και θα προτείνει το νέο ενεργειακό μείγμα της επόμενης εικοσαετίας.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ δηλώνοντας ότι κρίνει πως αυτή η κίνηση μακροπρόθεσμα ίσως να είναι και πιο σημαντικό από το κούρεμα, ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων ΑΠΕ στην ομάδα χωρίς να λάβει ξεκάθαρη απάντηση».

πηγη http://www.energypress.gr/news/Olo-to-shedio-toy-YPEKA-gia-to-New-Deal-ti-eipwthhke-sta-adyta-ths-hthesinhs-synanthshs

5 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΤΜΕΑΡ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2 ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΠΟΙΟΥ ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ NEW DEAL ΤΩΡΑ ΕΚΒΙΑΣΤΗΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 30-60% ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΜΕΤΑΞΗ ΥΠΕΚΑ ΚΑΙ ΣΕΦ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς δεν είπε ότι για να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2014, σημαίνει ότι πρέπει σε 16 μήνες να έχουμε περίσσευμα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
      Αυτό σημαίνει θεωρητικά τουλάχιστο ότι με τα νέα μέτρα (αν και εφόσον αυτή την φορά κάνουνε σωστά μερικούς πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις) ότι το 2015 θα έχουμε περίσσευμα 400 εκατομμύρια ευρώ. δηλαδή 8 δις σε 20 χρόνια.( είναι πολλά τα λεφτά κύριε υπουργέ)
      Θα λέει άραγε η νέα σύμβαση ότι σε περίπτωση πλεονάσματος ότι αυτά θα επιστρέφονται αναλογικά σε αυτούς που θα συμμετάσχουν για το έλλειμμα? η θα ήταν αρκετό αυτό που λέει ο παραπάνω ανώνυμος? (κατά την γνώμη μου είναι μια καλή πρόταση).
      Grizos

      Διαγραφή
  2. Δηλαδη να χαρισω το εξαμηνο που μου χρωστανε συν το 30% των χρηματων της εκτακτης εισφορας που μου εχουν ηδη κρατησει (για το οποιο φορολογηθηκα ως εσοδο).
    Αν θυμαμαι καλα παρθηκαν μετρα για να λυθει το προβλημα του ελλειματος τον Φλεβαρη του 2012 με μειωση των τιμων που ειχε βαλει η Μπιρμπιλη μετα τον Νοεμβρη εκτακτη εισφορα και τον Μαρτιο με την μειωση των τιμων και το "κλεισιμο" των αδειων και ερχομαστε τον Ιουλιο και συζηταμε για 50%!!!
    Δεν υπαρχει εγγυηση οτι τα πλανα που καταθετουν θα πετυχουν οποτε η θα αναλαβουν τις ευθυνες τους για τυχον αποτυχια του πλανου αλλιως ας το αφησουμε!!!
    Ο μονος τροπος ειναι το κρατος να κανει ομολογα τις μελλοντικες πληρωμες των ΑΠΕ και να τα δωσει στις τραπεζες ως εγγυηση των δανειων που εχουν δωσει για ΑΠΕ. Οποτε εμεις που δεχομσστε ολα τα κουρεματα να μην χασουμε και τα "σπιτια μας".
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΩΣ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ ξέρω ότι με λόγια δεν καταλαβαίνουνε κάλεσαν τον ΛΟΥΜΑΚΗ που τον γουστάρουνε γιατί λέει μαλακίες και προσπαθεί να καλύψει τα παρκα που χρηματοδοτήθηκαν απο τον αναπτυξιακό με πολύ καλές τιμές και πολύ καλά επιτόκια δανεισμου.5-7% άσχετα αν το κόστος κατασκευής τους ήταν κατα 50000 παραπάνω το πολύ μη τρελαθούμε τώρα. αλλά ο τύπος έπρεπε να υπολογίσει ότι αυτά τα πάρκα πληρώνονται εδώ και 4 χρόνια κανονικά και απο όσο ξέρω εχουν κανει αποσβεση .για να ξυπνησουμε λοιπόν και να πάρουμε τα σκουπόξυλα η τους γκασμάδες και να τους αρχίσουμε στις ψηλές.γιατί όταν αυτοί εβγαζαν τα λεφτουδάκια τους στο εξωτερικό εμείς εδώ ψάχναμε λεφτά να κανουμε επέδνυση!!! και έρχονται σήμερα και μας λένε για κουρέματα και ηλιθιοτητες για να τους κάνουμε το έδαφος να ξαναφέρουν τα φευγάτα ευροπουλα στην ελλάδα και ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ .
    για προσγειώσου μανιάτη και παπαγεωργίου γιατί η καραμέλα τελείωνει που μασάμε και αν τελείωσει τότε να ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΥΠΝΟΣ -ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν θέλουμε να γίνει κάτι όλοι μαζί : http://grpvsolar.blogspot.gr/p/new-deal.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ