Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Χ. Λιάγγου: «Όχι», σε οριζόντιο ψαλίδι στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, λέει ο ΣΠΕΦ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από τον κλάδο των ΑΠΕ για το κούρεμα στις εγγυημένες τιμές που εισηγήθηκε το ΥΠΕΚΑ.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), χαρακτηρίζει εξ ορισμού εξωπραγματικό το 45% μεσοσταθμικό κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί βάση
συζήτησης.

Ο ΣΠΕΦ αμφισβητεί τα στοιχεία που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014 (από 439 εκατ. στα τέλος του β' εξαμήνου 2013 και 464 εκατ. στο τέλος του α' εξαμήνου 2013).

Η πρώτη εκτίμηση που κάνει ο ΣΠΕΦ είναι ότι το ΥΠΕΚΑ στους υπολογισμούς του έχει προβλέψει την οριστική κατάργηση του τέλους ΕΡΤ που χρηματοδοτεί τον λογαριασμό των ΑΠΕ με 70 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, ο ΣΕΒ αμφισβητώντας τις γενικότερες παραδοχές του υπουργείου, δηλώνει ότι θα ελέγξει ποιες εντάξεις νέων μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγής και θερμότητας) λαμβάνει υπόψη του το υπουργείο και σε τι τιμή θα πληρώνονται. Κατά τον ΣΠΕΦ, δημιουργείται πλασματικό εικόνα για νέο έλλειμμα 175 εκατ. ευρώ στο β' εξάμηνο του 2014, εάν αυτό υπολογίζεται στη συζήτηση άνευ εισφοράς. Ο ΣΠΕΦ δηλώνει ότι στηρίζει σθεναρά τον αγώνα κατά των οριζόντιων μέτρων που θίγουν ασύμμετρα τους παραγωγούς και αφελληνίζουν την εν λόγω μικρομεσαία ηλεκτροπαραγωγή. Δηλώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές ειδικές μεταχειρίσεις και εξαιρέσεις χωρίς αληθή τεχνικοοικονομικό τεκμηρίωση και ότι θα καταθέσει πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις εντός της προθεσμίας που όρισε το υπουργείο με γνώμονα τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και του λογαριασμού ΑΠΕ. Δεν θα επιτραπούν ούτε στο επίπεδο εντυπώσεων, καταλήγει, μονομερείς δράσεις του ΥΠΕΚΑ υπό την επίφαση δήθεν αρνητισμού και απουσία του ΣΠΕΦ από τον επιστημονικό και τεκμηριωμένο διάλογο.

Την αντίθεσή του στις λογικές οριζόντιου κουρέματος στις αμοιβές των ΑΠΕ εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρας, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες. Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει ως στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ, αρκεί αυτή να βασίζεται σε σοβαρή μελέτη που θα καταγράφει τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αρνητικοί σε λογικές οριζόντιου «κουρέματος», αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόστηκαν με την προ μηνών επιβολή «χαρατσιού» σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι παραγωγοί ΑΠΕ, τόνισε o κ. Περιστέρας, συνεισφέρουν ήδη από τον Ιούλιο του 2012 στη μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέσω τόσο της έκτακτης εισφοράς στα ακαθάριστα έσοδά τους όσο και της εξάμηνης πλέον καθυστέρησης των πληρωμών τους, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ καλύπτουν εδώ και τέσσερα χρόνια κυρίως στρεβλώσεις της αγοράς και όχι την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Έκανε λόγο για αδόκιμες συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρούνται στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οφείλουμε να σημειώσουμε, είπε, ότι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Δανία κ.ά.) o ΦΠΑ επιστρέφεται στην ώρα του, ο παραγωγός πληρώνεται μέσα σε έναν μήνα και όχι με εξάμηνη καθυστέρηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι κλάσμα των ελληνικών, και 7 στις 10 επενδύσεις αξιολογούνται και αδειοδοτούνται με απλές και ταχείες διαδικασίες.

πηγη (Καθημερινή, 26/7/2013), http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/H.-Liaggoy:-Ohi-se-orizontio-psalidi-stis-eggyhmenes-times-twn-APE-leei-o-SPEF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ