Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Επιστροφή εγγυητικών & συμβατικού τιμήματος για τα ανεκτέλεστα έργα σύνδεσης φωτοβολταϊκών


 Όπως είναι γνωστό, με την ψήφιση του ν. 3851/2010 θεσμοθετήθηκε καθεστώς εγγυοδοσίας υπέρ των Διαχειριστών των δικτύων διανομής προκειμένου να διασφαλίζεται, ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίοι εξαιρούνται της υποχρέωσης λήψης άδειας παραγωγής δε θα καθυστερούν αδικαιολόγητα την ενεργοποίηση της σύνδεσης.


Με το εν λόγω καθεστώς, οι επενδυτές  φ/β σταθμών ισχύος μικρότερης του 1 MW κατέβαλαν εγγυητικές επιστολές προς 150 Ευρώ/kWp για την αποδοχή των όρων σύνδεσης, την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον διαχειριστή του δικτύου και την οριστική δέσμευση του αντίστοιχου ηλεκτρικού χώρου.

Με την ψήφιση του πρόσφατου Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107/09.05.2013) και σύμφωνα με τη διάταξη της υποπαραγράφου Ι.4. προβλέπεται η  δυνατότητα επιστροφής εγγυητικών επιστολών σε όσους ενδιαφερομένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των φωτοβολταϊκών σταθμών για τους οποίους έχουν συναφθεί οι αντίστοιχες συμβάσεις σύνδεσης και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, πέραν της εγγυητικής προβλέπεται και η επιστροφή καταβεβλημένων ποσών στον αρμόδιο Διαχειριστή στα πλαίσια της οικείας Σύμβασης Σύνδεσης, που αντιστοιχούν στο μέρος των έργων σύνδεσης που δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Με την υποβολή της δήλωσης περί μη υλοποίησης των φωτοβολταϊκών σταθμών και διεκδίκησης τόσο της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών όσο και του συμβατικού τιμήματος για τα ανεκτέλεστα έργα σύνδεσης, προβλέπεται από την ανωτέρω διάταξη του νόμου η αυτοδίκαιη λύση των αντιστοίχων συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών στο Δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ή το Σύστημα.

Επισημαίνεται, ότι οι απαιτούμενες ενέργειες τόσο για την επιστροφή των εγγυητικών όσο και των ποσών που αντιστοιχούν στο ανεκτέλεστο μέρος των έργων σύνδεσης, υπόκεινται στην καταληκτική ημερομηνία που θέτει ο νόμος και συγκεκριμένα τις 09.07.2013, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί που ματαίωσαν την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων και δεν θα προβούν στην υλοποίηση των φωτοβολταϊκών τους σταθμών να υποβάλουν τη δήλωση τους αυτή, και με τις απαιτούμενες στοχευμένες νομικές ενέργειες να διεκδικήσουν τα ανωτέρω ποσά, διατυπώνοντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις για κάθε παρεπόμενο δικαίωμα τους.
Διευκρινίζεται, τέλος, ότι η καταληκτική ημερομηνία της 9ης Ιουλίου αφορά μόνο στις
απαιτούμενες ενέργειες των ενδιαφερομένων, ώστε να τους επιστραφούν οι εγγυητικές επιστολές και το αναλογούν συμβατικό τίμημα για τα ανεκτέλεστα έργα σύνδεσης και δεν περιορίζει την ενάσκηση ενδίκων βοηθημάτων για την νομική προστασία κάθε άλλου δικαιώματος, με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματικής ικανοποίησης των θιγόμενων επενδυτών για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας εκ μέρους του αρμόδιου Διαχειριστή, σχετικά με την καθυστέρηση ή και μη χορήγηση όρων σύνδεσης, για την οποία είχαμε εκτενώς ενημερώσει σε προηγούμενο

 Legal Update
(http://www.energypress.gr/news/energia-nomothesia/Kathysterhsh-horhghshs-orwn-syndeshs:-Apozhmiwtikes-axiwseis-paragwgwn-APE).
Επιμέλεια: «Μεταξάς & Συνεργάτες – Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι» (www.metaxaslaw.gr)
 Πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Epistrofh-eggyhtikwn-symbatikoy-timhmatos-gia-ta-anektelesta-erga-syndeshs-fwtoboltaikwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ