Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

H Τσεχία επεκτείνει τον φόρο - Αντιδράσεις απο τους επενδυτές

Μήπως πρέπει να πάμε μαζί στα Ευρωπαϊκά
Δικαστήρια;
Η Τσεχική Δημοκρατία επεκτείνει το αναδρομική φορολογία επί των κερδών των παραγωγών ηλιακής ενέργειας για ένα ακόμη έτος, αναφέρει το Prague Daily Monitor. 

Ο φόρος, που θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2010, ισχύει  για ηλιακές εγκαταστάσεις άνω των 30 kW, που τέθηκαν σε λειτουργία το 2009 ή το 2010. Η κυβέρνηση εβαλε φόρο 26% μέχρι το τελος του 2013. Αποφάσισε να παρατείνει το φόρο μεχρι το 2014 , μειώνοντας ομως το ποσοστό το
επόμενο έτος στο 10%.

 Η τσεχική κυβέρνηση υποστηρίζει οτι οι περικοπές ήταν αναγκαίες διότι η ραγδαία πτώση των τιμών πάνελ που σημειώθηκαν το 2010 δεν αντιστοιχούσαν στο FIT.
Ένας αριθμός φωτοβολταϊκών  επενδυτών έχουν  προσφύγει νομικά κατά της αναδρομικότητας του φόρου, αλλά το τσεχικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε προσφάτως ότι η τσεχική κυβέρνηση ενήργησε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της ώστε να εφαρμοστεί ο φόρος. 

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τσεχικής Δημοκρατίας εξετάζει τώρα τις καταγγελίες, αλλά τα δικαστήρια διαιτητικών οργάνων δεν αναμένεται να εκδώσουν απόφαση για την υπόθεση μέχρι το επόμενο έτος. Ο Τσέχικος σύνδεσμος (Czech Photovoltaic Industrial Association (CZEPHO) υποστηρίζει οτι ο φόρος καθυστερεί την απόδοση του κεφαλαίου (ROI) σε περισσότερα απο 15 χρόνια! και πρόσθεσε οτι "απλα δεν υπάρχει αλλος χώρος για αναδρομικά επεκτεινόμενους φόρους".

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργικό συμβούλιο Τσεχίας ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που θα τερματίσει το πρόγραμμα FIT για τις απε της χώρας στο τέλος του 2013. Ο νόμος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Αν περάσει, οσα εργα αφορούν υδροηλεκτρική, αιολική και σχέδια παραγωγής βιομάζας και εχουν εξασφαλίσει αδεια κατά το τρέχον έτος θα εξακολουθούν να μπορούν να  ολοκληρωθούν  το 2014. 

πηγη photon, http://praguemonitor.com/2013/07/29/govt-extends-solar-tax-validity-power-plants-owners-protest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ