Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Εγγυημένες τιμές μεν - υποχρεωτική η νεα συμφωνία δε!!! - αντιδράσεις εκπροσώπων

Έχουν ήδη πληρώσει κε Γεωργα οι χιλιάδες επενδυτές φωτοβολταικών! εχουν πληρώσει οχι μια άλλα 2 φορές! 
 
Και τα "εδώ και χρονια απολαμβανουν τις ακριβές εγγυημένες τιμές" ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. 
ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ. Η πλειοψηφία δεν πρόλαβε να απολαύσει. Απο τι στιγμή που εκανε την επένδυση ειναι μεσα στο αγχος και στο τρεξιμο! Δεν ακούσατε τιποτα ως δημοσιογραφος για το τι εχει γινει; 
  •  Και πως ειναι δυνατόν η νεα συμφωνία να κινείται "στη λογική της εθελοντικής συμφωνία και να μην μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο" οταν θα δίνονται αντικίνητρα που θα σε υποχρεώνουν να το κανεις; Αρα η βαση της νεας συμφωνίας ειναι μάλλον της λογικής του ωμού ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ! Ηθικό; ναι αν ειναι νόμιμο! ΗΛΙΟΣ
Β. Γεωργας
Μετά τους καταναλωτές, που φορτώνονται αποκλειστικά μέχρι σήμερα το υψηλό κόστος από την άκριτη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας, ήρθε η ώρα να πληρώσουν το τίμημα και οι χιλιάδες επενδυτές των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι την τελευταία πενταετία επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ στο όραμα της «πράσινης ανάπτυξης».


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες στους φορείς της αγοράς των ΑΠΕ ότι προτίθεται να κουρέψει με την ψιλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τις ακριβές εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια οι «παλιοί» επενδυτές φωτοβολταϊκών (αγρότες, επιχειρηματίες κ.ά.), μειώνοντας μεσοσταθμικά κατά 45% τις ταρίφες. Στόχος είναι το μέσο κόστος παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά να πέσει από τα 420 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα στο μισό, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους, που απαιτεί περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Στην πραγματικότητα, για πολλούς από τους περίπου 6.000 επενδυτές φωτοβολταϊκών, η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα φτάνει ακόμη και το 60%, περιορίζοντας δραστικά τις αποδόσεις που απολαμβάνουν σήμερα από τη λειτουργία των πάρκων και τις οποίες πληρώνουν οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές της ΔΕΗ. Κούρεμα έρχεται, επίσης, και για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά κλπ.), θα είναι ωστόσο πολύ μικρότερο και μεσοσταθμικά δεν θα υπερβαίνει το 10%. Στην πράξη, ένας επενδυτής που έχει εγκαταστήσει 100 κιλοβάτ με κλειδωμένη ταρίφα 40 λεπτών Στην πράξη, ένας επενδυτής που έχει εγκατάστηση 100 κιλοβάτ με κλειδωμένη ταρίφα 40 λεπτών και εισπράττει ετήσια έσοδα 52.000 ευρώ, από τα οποία κερδίζει καθαρά περί τις 30.000 ευρώ, μετά το κούρεμα τα έσοδα του θα μειωθούν στα 28.000 ευρώ και τα κέρδη του γύρω στις 10.000 ευρώ.

Στόχος της μείωσης των παχυλών τιμών και στα παλαιότερα φωτοβολταϊκά είναι να καταστεί εφικτή η μείωση του τεράστιου ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και εισπράττει ετήσια έσοδα 52.000 ευρώ, από τα οποία κερδίζει καθαρά περί τις 30.000 ευρώ, μετά το κούρεμα τα έσοδα του θα μειωθούν στις 28.000 ευρώ και τα κέρδη του γύρω στις 10.000 ευρώ.

Στόχος της μείωσης των παχυλών Ημών και στα παλαιότερα φωτοβολταϊκά είναι να καταστεί εφικτή όχι μόνο η μείωση του τεράστιου ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά η οριστική εξάλειψη της τρύπας που διογκώνεται διαρκώς, σύμφωνα και με τη μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελλάδα για το τέλος του 2014 Ούτε η τεράστια αύξηση του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα νοικοκυριά (120% με ισχύ από την ιη Ιουλίου), ούτε άλλες παρεμβάσεις, που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν αρκετές, καθώς το έλλειμμα αυτό στο τέλος του 2014 θα έχει φτάσει, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στα 700 εκατ. ευρώ, παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ, τέλος ΕΡΤ, τέλος λιγνίτη, κούρεμα στις ταρίφες των νέων έργων, αναστολή αδειοδότησης σε καινούργια κλπ.).

Η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ για δραστική μείωση των τιμών, κινείται στη λογική της εθελοντικής συμφωνίας με τους επενδυτές, καθώς στην πράξη οι ταρίφες είναι εγγυημένες και καλύπτονται από συμβόλαια τα οποία δεν μπορούν να σπάσουν. Στην πραγματικότητα, όμως, το κούρεμα θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, καθώς όσοι δεν αποδεχτούν τους νέους όρους θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικά αντικίνητρα, τα οποία θα επιβάλει το υπουργείο στους παραγωγούς.
Από την άλλη το καρότο , το οποίο προσφέρει η κυβέρνηση στους επενδυτές, θα είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες με χρονική επιμήκυνση κατά τουλάχιστον 5-8 χρόνια και μείωση των επιτοκίων.

Αντιδράσεις
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών από φωτοβολταϊκά αντέδρασαν έντονα χθες στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ ενώ πολλοί από αυτούς έχουν προειδοποιήσει ότι θα στραφούν δικαστικά αν επιχειρηθεί μονομερής αλλαγή των όρων, υποστηρίζοντας ότι πλέον οι επενδύσεις τους θα καταστούν μη βιώσιμες.
Η μείωση των τιμών θα είναι πάντως κλιμακωτή, ανάλογα με τον χρόνο λειτουργίας της εγκατάστασης, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με το κόστος του εξοπλισμού, την απόδοση και, φυσικά με τις τιμές στις οποίες έχουν «κλειδώσει» την πώληση ενέργειας στο σύστημα. Οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες όσο πιο υψηλές είναι οι ταρίφες που απολαμβάνουν οι επενδυτές και μικρότερες στις καινούργιες, ενώ ρόλο θα παίξει και αν η επένδυση είχε επιδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο.

Η ύφεση στην Ε.Ε., σε συνδυασμό με την ωρίμανση της τεχνολογίας, συμβάλλει ώστε η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης να περιορίζουν τα κέρδη των επενδυτών από τις ΑΠΕ.
Πρόσφατα, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ, είχε κάνει λόγο για εύλογη απόδοση των επενδύσεων στις ΑΠΕ γύρω στο 7 8%, όταν ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα πολλοί επενδυτές απολαμβάνουν αποδόσεις της τάξης των 25-30% ετησίως. Το μεσοσταθμικό κόστος παραγωγής για τα φωτοβολταϊκά διαμορφώνεται σήμερα σε πάνω από 420 ευρώ η μεγαβατώρα και είναι τριπλάσιο του φυσικού αγρίου (105 ευρώ η μεγαβατώρα) και σχεδόν επταπλάσιο του φτηνότερου λιγνίτη (55 ευρώ Mwh).

πηγη (Εφημερίδα των Συντακτών, 24/7/2013)
http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/B.-Gewrgas:-Mahairi-45-stis-eggyhmenes-times

4 σχόλια:

  1. 45% ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΙΦΑΣ ΜΟΥ ΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΥΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ 45% , ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ) ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Β. Γεωργά, "τις ακριβές εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια οι «παλιοί» επενδυτές φωτοβολταϊκών (αγρότες, επιχειρηματίες κ.ά.),".
    Το νου σου πιόνι της κυβέρνησης.... πρώτοι εσείς θα κυνηγηθείτε, τα φερέφωνα αυτής της αποτυχημένης πολιτικής.
    ΜΕ αυτό που έγραψες διάλεξες στρατόπεδο. Είσαι πλέον εχθρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παπακυριακού Γιάννης24 Ιουλίου 2013 στις 7:34 μ.μ.

    Μακάρι να ήσουν άσχετος με το θέμα και να έγραφες με αυτό το τρόπο αλλά δυστυχώς από καιρού έχεις αποδείξει οτι εξυπηρετείς συμφέροντα του ΥΠΕΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα. Οι άνθρωποι είναι ανίκανοι. Δεν μπορώ να καταλάβω για πιό λόγο πρέπει να είναι μορφωμένοι και με τίτλους αυτοί που διαχειρίζονται την κατάσταση.Το μόνο που ξέρουν είναι ''κόψε'',και όχι δημιούργησε. Εάν ήταν έτσι γιατί δεν βάζουν υπεύθυνο τον πατέρα μου που είναι Αγρότης του Δημοτικού, το ίδιο ακριβώς θα έκανε, και θα μας κόστιζε και λιγότερο γιατί δεν θα αμοίβεται με τα τρελλά λεφτά που πέρνουν οι σπουδαγμένοι.
    Δεν ξέρω εάν παρακολουθήσατε την συζήτηση στο κανάλι της βουλής τον υφυπουργό να απαντάει σε ερώτηση βουλευτή για τον λόγο του πρώτου κουρέματος ''έχω ένα φίλο που έχει βάλει στην στέγη του 10 KW και έχει ετήσια κέρδη της τάξεως του 17% σε σχέση με την επένδυσή του΄΄και αμέσως μετά βάλανε 25% στα πάρκα και εξαιρέσανε τα οικιακά προφανώς για να μην θιχτεί ο φίλος του. Αυτοί είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ