Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ερωτηματικά για τα στοιχεία νταμπινγκ - Ξεκινάει ερευνα η ΕΕ

(Reuters) - Η ΕΕ ερευνά μια γερμανική εταιρεία, που βοηθούσε στό να ενδυναμώσει τη ντάμπινγκ διαμάχη φωτοβολταικών πανελ με την Κίνα. Αυτό εγινε μετά από καταγγελίες από εταιρείες που εγκαθιστούν τα πάνελ ότι οι Βρυξέλλες παραπλανήθηκαν από εσφαλμένα δεδομένα.

Τα δεδομένα, που δόθηκαν απο την εταιρία  Europressedienst εταιρεία συμβούλων,
βοήθησαν να χτίσουν την υπόθεση της Επιτροπής ότι οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταικών πανελ μέσω ντάμπινγκ πουλούν σε τιμές κάτω του κόστους στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα αμφισβητούνται από εγκαταστάτες φωτοβολταικών της ΕΕ που πιστεύουν ότι ισως υπερέβαλλαν την ικανότητα της Ευρώπης να παράγει τα δικα της φωτοβολταικά πανελ. .Οι εγκαταστάτες επωφελούνται από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές, και ειναι σε αντίθεση με τις  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατασκευής πάνελ. Για τους κατασκευαστές, ήταν σημαντικό να δείξουν στην Ευρώπη οτι είχαν την ικανότητα να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Τυχόν αμφιβολίες σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσης θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το κύρος της Επιτροπής, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την τεταμένη σχέση με την Κίνα. Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ ήταν κατά των δασμών στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ της Κίνας.

Η Κίνα αρνείται οτι εκανε ντάμπινγκ. Άλλες εμπορικές διαφορές με την Κίνα εξακολουθούν να εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων μία που αφορά τα κρασιά της ΕΕ.

Μια επιστολή στις 2 Ιουλίου προς τη  Europressedienst που είδε το Reuters αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι η Επιτροπή, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα στα στοιχεία, επιδιώκοντας να διπλοτσεκάρει τις πληροφορίες που δόθηκαν  σχετικά με την αγορά ηλιακής ενέργειας.Λένε επίσης οτι η  Europressedienst είχε κάνει στο παρελθόν εργασίες για την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλιακών πάνελ της Γερμανίας SolarWorld (SWVG.DE) καθως  και για το λόμπι της ομάδας των κατασκευαστών της ΕΕ ProSun. Αν συνέβη ετσι τοτε αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται σύγκρουση συμφερόντων.Η Europressedienst αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή στηρίχθηκε στη Europressedienst μόνο για τα γενικά δεδομένα, όπως ο όγκος των πωλήσεων της Ευρώπης, της παραγωγής και ο αριθμός των εργαζομένων, τα οποία δεν επηρεάζουν τα συμπεράσματά της ΕΕ στην υπόθεση.

Για πιο λεπτομερή στοιχεία, όπως οι πωλήσεις της βιομηχανίας των τιμών, το κόστος παραγωγής και τα κέρδη, η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα δεδομένα που προέκυψαν από δικά της ερωτηματολόγια που στάλθηκαν σε  εταιρείες φωτοβολταικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

http://www.reuters.com/article/2013/07/29/us-eu-china-solar-data-idUSBRE96S0TJ20130729

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ