Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΕΣΗΑΠΕ: Πρώτα μελέτη και μετά οι αλλαγές στην αγορά ΑΠΕ

Μελετες, Μελετες, Μελέτες =
Χαρατσια, Χαράτσια, Χαράτσια
Θετικά τοποθετείται ο ΕΣΗΑΠΕ ως προς την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ να ξεκινήσει διάλογο με τους φορείς των ΑΠΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βιωσιμότητας που αυτή τη στιγμή η αγορά αντιμετωπίζει.
Ο σύνδεσμος τονίζει ωστόσο ότι οι όποιες μειώσεις στις τιμές πληρωμής των ΑΠΕ δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα καθώς και ότι θα πρέπει να προηγηθεί σοβαρή μελέτη, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η σχετική γνωμάτευση της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ.



Ο ΕΣΗΑΠΕ επισημαίνει παράλληλα ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί (έκτακτη εισφορά κλπ) οι παραγωγοί ΑΠΕ συνεισφέρουν ήδη από τον περυσινό Ιούλιο στη μείωση του ελλείμματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Ο ΕΣΗΑΠΕ εκτιμά θετικά την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την έναρξη νέου διαλόγου με τους συλλογικούς φορείς ΑΠΕ της εθνικής αγοράς ενέργειας για τη βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ.
Οφείλουμε να τονίσουμε, ωστόσο, ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ συνεισφέρουν ήδη από τον Ιούλιο 2012  στη μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ τόσο μέσω της έκτακτης εισφοράς στα ακαθάριστα έσοδά τους, όσο και μέσω της εξάμηνης πλέον καθυστέρησης των πληρωμών τους, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ καλύπτουν εδώ και τέσσερα χρόνια κυρίως στρεβλώσεις της αγοράς και όχι την  ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν η κατάσταση  να εξορθολογιστεί και να στηριχθεί μεσοπρόθεσμα η βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ μέσα από το συναινετικό επαναπροσδιορισμό των τιμών πληρωμής υφιστάμενων συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένας τέτοιος επαναπροσδιορισμός:
• πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης που θα λάβει υπόψη της, πέραν των προτάσεων των συλλογικών φορέων της αγοράς, τη γνωμάτευση της ΡΑΕ για το κόστος όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ
• δεν πρέπει να έχει ως οδηγό το «χαράτσι» που καθορίστηκε βιαστικά κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς τον Νοέμβριο 2012.

Οι προτάσεις του Υπουργείου και των φορέων και η συζήτηση που θα ακολουθήσει πρέπει να στηριχθούν σε μια κοινά αποδεκτή εικόνα για το μέγεθος του ελλείμματος. Επιπλέον, οι όποιες μειώσεις  δεν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα ούτε μεταξύ τεχνολογιών αλλά ούτε και για διαφορετικές κατηγορίες επενδύσεων της ίδιας τεχνολογίας. 

Τονίζουμε ότι περισσότερο ωφελημένοι από την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε σχέση με τους φορείς που υλοποιούν, διαχειρίζονται και υποστηρίζουν έργα ΑΠΕ (παραγωγοί, τράπεζες και η Πολιτεία)  είναι η εθνική οικονομία και οι καταναλωτές, εξαιτίας της αποφυγής  χρήσης εισαγόμενων καυσίμων (δηλαδή, υποκατάσταση εισαγωγών, που είναι το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα) και της μείωσης της  ρύπανσης του περιβάλλοντος. Επίσης,, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η προώθηση επιλεγμένων τεχνολογιών ΑΠΕ υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας αυξάνει την απασχόληση στη χώρα και συντελεί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, επειδή στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχειρούνται αδόκιμες συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Δανία, κλπ) ο Φ.Π.Α. επιστρέφεται στην ώρα του, ο παραγωγός πληρώνεται μέσα σε ένα μήνα και όχι με εξάμηνη καθυστέρηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι κλάσμα των ελληνικών, και 7 στις 10 επενδύσεις αξιολογούνται και αδειοδοτούνται με απλές και ταχείες διαδικασίες."

πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/ESHAPE:-Hreiazetai-sobarh-meleth-gia-th-meiwsh-twn-tarifwn

4 σχόλια:

  1. Ο μονος τροπος να σπασει εθελοντικα τη συμβαση που εχουμε στα χερια μας ειναι με ιδρυση νεου οργανισμου πληρωμων των ΑΠΕ ετσι οποιος υπογραφει με το νεο οργανισμο θα παραιτητε καθε αξιωσης που απορεει απο την προηγουμενη συμβαση θα μπορει να πληρωνεται κατα προτερεοτητα απο τους αλλους φωτοβολταικους αφου οι πηγες εσοδων του ΛΑΓΗΕ θα εχουν μεταφερθει εκει. Ενω οποιος αρνητε να υπογραψει θα φοβαται οτι το κρατος θα θεσει σε εκαθαρισει και υποπτωχευση το ΛΑΓΗΕ και θα μεινη με μια αχρηστη συμβαση και απληρωτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποτε με τη λογικη αυτη θα χασουμε 5-6 μηνες παραγωγης συν τους τοκους υπηρημεριας που διεκδικουμε συν την συμβαση που η τιμη της δεν οριζεται απο υπουργικη αποφαση συν το νομιμο να διεκδικησουμε τα απληρωτα τιμολογια??
    Ποιος μου λεει οτι ο νεος οργανισμος θα με πληρωνει κανονικα και δεν θα καταληξει σαν τον ΕΟΠΠΥ που ιδρυθηκε τον Νοεμβριο και τωρα ειναι μεσα με τα τσαρουχια?
    Με τι χρηματα θα πληρωσουν? με τις εκτακτες εισφορες που δεν θα λαμβανουν η με την αυξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πηγαινει στους γκαζαδες για να αγοραζουν αεριο απο τη ΔΕΠΑ και καποια στιγμη να καταφερουν να την πουλησουν!!!
    Υπαρχει και ευρωπαικη οδηγια του Μαρτιου για τις πληρωμες των κρατων προς εταιριες που προμηθευουν τα κρατη.
    Θα ηταν καλυτερο τωρα που υπαρχει σχετικα αυξημενη ζητηση ρευματος οι παραγωγοι ΑΠΕ να βγαλουμε εκτος τις μοναδες αφου ετσι και αλλιως δεν πληρωνομαστε να γινει το black out και να δουμε μετα τι θα πουνε!! Απο την στιγμη που ολοι λενε οτι μας χρυσοπληρωνουν ας τους κανουμε την χαρη να μην περνουν την ακριβη ενεργεια μας!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οποιος θελει θα χασει 6 μηνες και θα παρει 2 ετη. Τωρα για τους 6 μηνες χανει 10 ετη με κουρεμα 50%. Οσο για του τοκους υπερημεριας δε νομιζο οτι θα τους πληρωθουμε και ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορει καποιος να πιστεψει οτι θα εχει σταθερο πλανο εικοσι συν χρονια?? Θα θυμισω οτι απο τον Γεναρη του 2012 εως τωρα εχουν κουρευτει τεραστια ποσα στα φωτοβολταικα για σωθει το συστημα. Μεσα σε αυτη την περιοδο οι υπευθυνοι εδιναν παρατασεις για να μπουνε και αλλοι στο δικτυο και συνεχως να αυξανεται το ελλειμα οπως υποστηριζουν.
    Δεν πιστευω οτι οτι το θεμα ειναι το ελλειμα αλλα να μας εξαντλησουν οικονομικα ωστε να μπορουν ευκολα να τα ξεπουλησουν διαμεσου των τραπεζων στους στρατηγικους επενδυτες που ερχονται για να μας σωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ