Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

YΠΕΚΑ : Μοιράστηκαν "αναίμακτα" οι αρμοδιότητες


του Μιχάλη ΚαϊταντζίδηΟι αρμοδιότητες των διευθύνσεων Ενέργειας, και Φυσικού Πλούτου παραμένουν στον υφυπουργό, ενώ ο υπουργός από τις γενικές διευθύνσεις αυτές αναλαμβάνει την εποπτεία των Διευθύνσεων ή Τμημάτων που έχουν σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

«Αναίμακτα» έγινε η κατανομή αρμοδιοτήτων στο ΥΠΕΚΑ για τα θέματα ενέργειας μετά την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου από τον Γιάννη Μανιάτη.
O προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός ο οποίος μέχρι πριν από 1,5 χρόνο κατείχε τη θέση του υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο, θα έχει την πολιτική ευθύνη για το σύνολο του υπουργείου με
απ΄ευθείας όμως εμπλοκή στα θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και εξοικονόμησης ενέργειας (μετά την κόντρα με τον ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη για τη χρηματοδότηση του προγράμματος) ενώ ο προερχόμενος από τη ΝΔ υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, όλα τα θέματα ενέργειας, πετρελαϊκή πολιτική, ΑΠΕ και εποπτεία φορέων.

Συγκεκριμένα, οι κρίσιμες αρμοδιότητες των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας, και Φυσικού Πλούτου παραμένουν στην εποπτεία του υφυπουργού, ενώ ο υπουργός από τις γενικές διευθύνσεις αυτές αναλαμβάνει την εποπτεία των Διευθύνσεων ή Τμημάτων που έχουν σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και την αποδοτική χρήση ενέργειας (πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ΄οίκον).
Επίσης στην εποπτεία του υπουργού περιέρχεται και η «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων» (ΕΔΕΥ) η οποία αποτελεί τον επίσημο Φορέα του Δημοσίου που θα προκηρύσσει τους διεθνείς διαγωνισμούς για την έρευνα περιοχών και θα παρακολουθεί την εκτέλεση των συμβάσεων με τις εταιρείες έρευνας.

Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση Πρωθυπουργού και υπιουργού ΠΕΚΑ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης θα έχει την εποπτεία της Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (υπό τον γενικό γραμματέα Κώστα Μαθιουδάκη) δηλαδή των γενικών διευθύνσεων Φυσικού Πλούτου, Ενέργειας, πλην της διεύθυνσης αποδοτικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και των θεμάτων της διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής που έχουν σχέση με την έρευνα, εκμετάλλευση και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Επίσης της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων, των Αυτοτελών Τμημάτων, των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος, της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ, του προγράμματος ΗΛΙΟΣ καθώς και της ίδρυσης και εποπτείας της εταιρείας
με την επωνυμία «Πρόγραμμα Ήλιος ΑΕ Αξιοποίησης Ηλιακής Ενέργειας».

Τέλος των φορέων που εποπτεύονται από τη Γ.Γ. Ενέργειας περιλαμβανομένου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, εκπροσώπησης του υπουργείου κλπ, ο υπουργός θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
* νομοθετική πρωτοβουλία
* χάραξη της πολιτικής του υπουργείου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων
* συντονισμός της πολιτικής αυτής
* εποπτεία εφαρμογής της από τις υπηρεσίες του Υπουργείου
* εκπροσώπηση του Υπουργείου στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου διατηρεί τις εξής αρμοδιότητες:
* κοινοβουλευτικές
* πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων
* έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα
* πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με
άλλους Υπουργούς, αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς
* υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η αποδοχή των σχετικών γνωμοδοτήσεων
* προκηρύξεις, αποφάσεις ανάθεσης, κατάρτιση και υπογραφή συμβάσεων για την προμήθεια αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και εκπόνηση μελετών ή εκτέλεση έργων
* αποφάσεις, πράξεις ή εντολές για τη σύσταση και συγκρότηση επιτροπών, την πληρωμή δαπανών κλπ.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1121220/ypeka-moirasthkan-anaimakta-oi-armodiothtes.html

1 σχόλιο:

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ