Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Κίνδυνος διπλής φορολόγησης στα φωτοβολταικά

Προσθήκη λεζάντας
του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Σε διπλή φορολόγηση των επιχειρήσεων ΑΠΕ οδηγούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περί φοροαπαλλαγών.

Άμεση ανάγκη διευκρινίσεων απαιτεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι διατάξεις του περί φοροαπαλλαγών, έτσι όπως είναι διατυπωμένες, οδηγούν σε διπλή φορολόγηση των επιχειρήσεων ΑΠΕ. Αυτό επισημαίνουν οι άνθρωποι της αγοράς, τονίζοντας ότι οι
αρνητικές συνέπειες που έχει η επιβολή της έκτακτης εισφοράς, επαυξάνονται με κάθε επόμενο μέτρο.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τις εισφορές αλληλεγγύης που καταβάλλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Με δεδομένο ότι η φορολόγηση επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΑΠΕ, με την οποία ενισχύεται ο λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ έχει λάβει αυτό τον χαρακτηρισμό, θα πάψει να εφαρμόζεται η απόσβεση της εισφοράς σε αυτής σε βάθος πενταετίας, όπως ισχύει σήμερα.

Πιο απλά, για τις επιχειρήσεις ΑΠΕ ως κύκλος εργασιών θα εκλαμβάνεται το ποσό που προκύπτει από τις πωλούμενες κιλοβατώρες και την ισχύουσα ταρίφα για κάθε τεχνολογία, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ποσό που παρακρατείται στην πηγή με τον χαρακτηρισμό εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι και εφ΄όσον διατηρηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, αλλάζουν τα πραγματικά δεδομένα για την διαμόρφωση της κερδοφορίας, η οποία αν και εικονική θα φορολογείται με υψηλότερο συντελεστή.

Ας σημειωθεί ότι η εισφορά αυτή κυμαίνεται μεταξύ 10 και 40% επί του τζίρου, ανάλογα με την τεχνολογία και τον χρόνο εγκατάστασης της μονάδας. Επιπλέον, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε με σκοπό να ενισχύσει τα έσοδα του λογαριασμού ΑΠΕ, το προϊόν φορολόγησης της εισφοράς, εφ´ όσον τελικά εφαρμοστεί, θα ενισχύει τα δημόσια έσοδα.

Η εμπλοκή αυτή είναι ή δεύτερη που αφορά το όλο πλέγμα χρηματοδότησης των ΑΠΕ, καθώς παρά τα συνεχιζόμενα ελλείμματα στο λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει έστω και προσωρινά την είσπραξη του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, στερεί από το λογαριασμό ποσά της τάξης των περίπου 5,5 εκατομμυρίων μηνιαίως.

Τέλος δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον τζίρο των εταιρειών ΑΠΕ, έχει προσβληθεί δικαστικά ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Νομικές πηγές μιλώντας στο euro2day, εκτιμούν ότι η επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου των εταιρειών ΑΠΕ, με τον σημερινό της χαρακτηρισμό δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή από δικαστήριο χώρας της ΕΕ. Όπως δε τονίζουν, πάρα πολλές εταιρείες ΑΠΕ ευρωπαϊκών κρατών που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τη λογιστική απεικόνιση του τέλους στις καταστάσεις τους, αφού δεν αποτελεί φόρο, δεν αναγνωρίζεται ως έξοδο και απλώς επιτρέπεται η απόσβεση του παρακρατηθέντων ποσού σε βάθος πενταετίας.

Πηγη http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1117204/kindynos-diplhs-forologhshs-ton-ape.html

3 σχόλια:

  1. αν και εικονική θα φορολογείται με υψηλότερο συντελεστή... προκιτε για καθαρη κλοπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΠΕΦ: Επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για την έκπτωση έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. ο αγροτικος συλογος που ειναι ρε παιδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EMAS TOYS AGROTEW THA MAS SOSOYN H EN.AGR.SINETERISMON
    ESI; MENIS ELLADA'''''''''''''

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ