Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Αύξηση στο ΕΤΜΕΑP 120%

Και ποιος φταιει? Τα φωτοβολταικα???
Στα 14,96 ευρώ / MWh, από 9,3 ευρώ / MWh προηγουμένως, αυξάνεται μεσοσταθμικά το ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, που, παρότι είχε ληφθεί από την προηγούμενη εβδομάδα,
ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα σχετικά ρεπορτάζ του energypress. Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, για τους οποίους το τέλος ανεβαίνει από τα 9,53 στα 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση περίπου 120%). Ευνοημένοι είναι οι βιομηχανικοί καταναλωτές της Υψηλής Τάσης για τους οποίους του ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται, ενώ και για για τις βιομηχανίες της Μέσης Τάσης η αύξηση είναι πολύ μικρή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΡΑΕ επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν πρόσθετα δραστικά μέτρα επίκεινται και άλλες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς και ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών δεν μπορεί να συνεχιστεί περεταίρω. Υποδεικνύει δε ότι πρέπει να βρεθούν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις που να μην επιβαρύνουν τον πολίτη και τον καταναλωτή. Η διατύπωση αυτή θυμίζει την πρόσφατη πρόταση που έκαναν στελέχη της ΡΑΕ για κεφαλαιοποίηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, οι νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013 ανά κατηγορία πελατών έχει ως εξής:
Κατηγορία Πελατών
Νέα μοναδιαία 
τιμή ΕΤΜΕΑΡ 
(€/MWh)
Υψηλής Τάσης (ΥΤ)
1,79 (από 3,55)
Αγροτικής χρήσης ΜΤ
6,97 (από 5,57)
Λοιπές χρήσεις ΜΤ
8,87 (από 7,76)
Αγροτικής χρήσης ΧΤ
7,33 (από 6,48)
Οικιακής χρήσης ΧΤ
20,80 (από 9,53)
Λοιπές χρήσεις ΧΤ
21,77 (από 14,91)

ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ  ΤΙΜΗ
14,96

Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΑΓΗΕ είχε υπολογίσει βάσει των επίσημων στοιχείων ότι, αν δεν λαμβάνονταν άλλα μέτρα, η απαραίτητη αύξηση θα έπρεπε να πάει το ΕΤΜΕΑΡ μεσοσταθμικά στα 23,5 ευρώ/ MWh.

Όπως επισημαίνει η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της, οι παραπάνω τιμές προέκυψαν λαμβάνοντας υπόψιν τα ακόλουθα στοιχεία:
α)  Τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ και του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά την εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο 2ο εξάμηνο του 2013 και στη διάρκεια του 2014.
β)  Το επίσημο σενάριο του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμό αποκλιμάκωσης, και εν τέλει το μηδενισμό (στο τέλος του 2014), του ως άνω σωρευτικού ελλείμματος, όπως προκύπτει κι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.
γ)  Τον τρόπο κατανομής του ως άνω στόχου μείωσης του ελλείμματος στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, βάσει της μεθοδολογίας που περιγράφει η Υπουργική Απόφαση Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.20/οικ.290/08.01.2013 (ΦΕΚ Β’ 10/09.01.2013).

Στην ανακοίνωση της η Αρχή επισημαίνει παράλληλα:
«Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ΡΑΕ είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί δε νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον.
Αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.).»

Ενημέρωση ΥΠΕΚΑ
Σχετικά με τις νέες τιμές του τέλους που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, το ΥΠΕΚΑ, σε ενημέρωση που παρείχε, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για "λελογισμένη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ".
Ειδικά για έναν τυπικό οικιακό καταναλωτή (τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 kWh), όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αντιστοιχεί σε περίπου 18 € (προ ΦΠΑ) επιπλέον, ανά τετράμηνο.
Το υπουργείο σημειώνει παράλληλα ότι η σειρά μέτρων που ελήφθη για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ οδήγησε σε πολύ μικρότερη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) από αυτή που εισηγείτο ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και θα αποφάσιζε η ΡΑΕ, αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα.

πηγη: http://www.energypress.gr/news/Sta-15-eyrw-MWh-to-mesostathmiko-ETMEAR-Ayxhsh-120-sta-oikiaka-timologia

2 σχόλια:

  1. Νίκος Δουσλατζής22 Ιουλίου 2013 στις 1:05 μ.μ.

    Με βάση αυτή την αύξηση υπολογίζω προτεινόμενη μείωση στις ταρίφες για το "New Deal" 40%. Καθαρά προσωπική άποψη δεν έχω κάποια πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΑΔΕΛΦΙΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ