Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

New Deal!: μείωση στις ταρίφες 45-60% τον Σεπτέμβριο

Υπερβολική η φωτο; Εχει ξαναμπει! 
Ωραίο το "new deal"! "Success story"  μυρίζω και εδώ! 
Ρε πατε καλά; Και αλλη μείωση ; Δηλαδη μια ταρίφα κοντα στο 0,30 θα παει στα 0,12?????
Και θα φτάσουν τα χερακια σας να αρπάξετε και απο τα σπίτια- γύπες ;  (α ρε ποτε θα γινει αυτος ο συλλογος για τα σπίτια;  ποτέ;)

Ο επενδυτής δεν φταίει σε τίποτα που εσείς δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να προγραμματίσετε. Είστε υπόλογοι για την καταστροφή επενδύσεων και ζωών. Ο Σοιμπλε δεν σας ειπε τιποτα για το σταθερο οικονομικό επενδυτικό περιβάλλον;  Αλλα ξεχασα, αυτο το θελουμε να υπάρχει μονο στη Γερμανία.

Και δεν βλέπω πουθενά στο υπέροχο αρθράκι για την ύπαρξη των  αντικινήτρων που έλεγαν οτι θα υπάρχουν για οσους δεν συμφωνήσουν. Φαντάζομαι θα μας τα πουν σε αλλη δοση, αφου χωνέψουμε αυτα! 

(Και ολο αυτό τα νεα, αν προσέξατε ακολούθησαν μετα απο την πρόσφατη προπαγάνδα οτι για την αύξηση στο ΕΤΜΕΑP φταίνε τα φωτοβολταϊκά!) ΗΛΙΟΣ

Κούρεμα στις ταρίφες που εισπράττουν οι παλιότεροι επενδυτές των φωτοβολταϊκών που μεσοσταθμικά θα φτάσει το 45%, αλλά για κάποιους θα φτάνει και το… 60%, έρχεται από το Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για την πλειοψηφία όσων εγκατέστησαν φ/β στην Ελλάδα από το 2009 και μετά, οι οποίοι φτάνουν τις 6.000 - 7.000 και εισπράττουν αποδόσεις ακόμη και 26%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 6%-7%.
Το μέτρο δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τα νοικοκυριά που έχουν εγκαταστήσει φ/β στις στέγες.
Η πρόταση για το «κούρεμα» κατατέθηκε χθες από τον υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που είχε τους εκπροσώπους όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ, από τους οποίους και ζητήθηκε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις ως τον Αύγουστο, ώστε έπειτα από διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου, να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο, γνωστό και ως «νέα συμφωνία» (New Deal).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το «New Deal» είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε εξυγίανση το χώρο των ΑΠΕ, καθώς ούτε η τεράστια αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (118% με ισχύ από την 1η Ιουλίου) ούτε άλλες παρεμβάσεις, αρκούν για να μηδενιστεί το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα της «πράσινης» αγοράς.
Μάλιστα, ως τα τέλη του 2014, το έλλειμμα θα έχει ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ, παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (π.χ. έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ, τέλος ΕΡΤ, τέλος λιγνίτη, «κούρεμα» στις ταρίφες των νέων έργων, αναστολή αδειοδότησης σε καινούργια κ.λπ.). Χωρίς αυτά, το έλλειμμα θα έφτανε τα 2,6 δισ. ευρώ.
Τα 700 αυτά εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, θα μηδενιστούν με τη μείωση στις ταρίφες των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ. Επιπροσθέτως, «κούρεμα» έρχεται και για άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά), θα είναι ωστόσο πολύ μικρότερο και μεσοσταθμικά δεν θα ξεπερνά το 10%.

Στην πράξη
Επί του πρακτέου, σήμερα ένας παλαιός μικρός επενδυτής που απολαμβάνει την υψηλή ταρίφα των 37 λεπτών η κιλοβατώρα (τα καινούργια έργα δουλεύουν μόλις με... 12-13 λεπτά), για ένα έργο ισχύος 100 κιλοβατ, εισπράττει ετησίως 52.000 ευρώ (μικτά). Εφεξής, και μετά από κούρεμα 45%, θα εισπράττει 28.600 ευρώ. Αν με βάση το σημερινό καθεστώς κερδίζει καθαρά 30.000 ευρώ ετησίως, τότε μετά το «κούρεμα» τα καθαρά έσοδα θα μειωθούν στα 10.000 ευρώ περίπου.

Το μέτρο θα συνοδεύεται με αντάλλαγμα πιθανότατα την χρονική επιμήκυνση της σύμβασης της πωλούμενης ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ. Σήμερα είναι 20 έτη, και θα μπορούσε να επιμηκυνθεί στα 25 έτη. Για την πλειοψηφία των επενδυτών που έχουν χρηματοδοτηθεί από τράπεζες, οι τελευταίες έχουν καταρχήν δεχθεί -έπειτα από συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ- να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων τους (από τα 8-10 έτη στα 15), και να προσφέρουν πιθανώς κι άλλες παροχές, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Το σχέδιο για το «κούρεμα» στις ταρίφες θα κλιμακώνεται, ανάλογα με την ηλικία του έργου και το κόστος του εξοπλισμού, δεδομένου ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω ωρίμανσης της τεχνολογίας. Δηλ. μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στις «παλιές» ταρίφες και μικρότερη στις καινούργιες. Επίσης, μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στις ταρίφες όσων έχουν ενισχυθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο και λιγότερο στους υπόλοιπους.
Ανάλογα μέτρα αποφασίζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατα ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ έκανε λόγο για εύλογη απόδοση των επενδύσεων στις ΑΠΕ γύρω στο 7%-8%.

Πάντως με τα εν λόγω μέτρα, δεν είναι όλοι οι φορείς του κλάδου αντίθετοι. Κύκλοι του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σχολιάζουν ότι «αν το μέτρο είναι εθελοντικό, μόνιμο, δίκαιο και κυρίως όχι οριζόντιο τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει».

πηγηhttp://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Sto-trapezi-shedio-gia-koyrema-apo-20-ws-60-stis-tarifes-twn-f-b




2 σχόλια:

  1. Πιαστε τους βουλευτες δεν γινεται αλλιως. Μονο αν δουν οτι κινδυνευουν να μη βγουν τοτε κανουν κατι η αν κινδυνευει να μην ψηφιστει κατι και πεσει η κυβερνηση. Δηλαδη τι περιμενετε, να μπει το αγγουρι, και μετα να τρεχετε και να μη προλαβαινετε?.
    Αν σας εκλεβαν το σπιτι ετσι θα καθοσασταν η το φαι των παιδιων σας. Η νομιζετε οτι δεν θα φτασει και σε σας?. Απο το λαιμό οποιος δεν λεει οτι το ψηφιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 45% ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΙΦΑΣ ΜΟΥ ΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΥΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ 45% , ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ) ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ