Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Καταγγελίες για αποκλεισμό από τη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά

Αμ, δεν ξερει το ΥΠΕΚΑ ποιους καλει;; Τυχαιο;
Τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν από το ΥΠΕΚΑ στη σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του υπουργείου και εκπροσώπων του κλάδου των φωτοβολταϊκών εκφράζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς το γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τονίζουν ότι στη σημερινή σύσκεψη ουσιαστικά εκπροσωπείται μόνο μία μερίδα
των παραγωγών καθώς και ότι χωρίς τη συμμετοχή της ομοσπονδίας δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:
«Στις 12/3/13 εκπρόσωποι των συλλόγων παραγωγών βορείου Ελλάδος συναντήθηκαν με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κο Παπαγεωργίου. Στην σύσκεψη ήταν παρόντες και βουλευτές των νομών Πιερίας και Ημαθίας. Τότε παραδόθηκε στον κύριο υφυπουργό μια μελέτη για την πορεία του χρέους του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που εκπόνησε το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από παραγγελία των συλλόγων Πιερίας,Ημαθίας και Σερρών.

Στις 12/6/2013 εκπρόσωποι της ομοσπονδίας μας καλέστηκαν από το ΥΠΕΚΑ σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους της τρόικας. Στην σύσκεψη αυτή παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των συλλόγων ΣΕΦ, ΠΑΣΥΦ, ΣΠΕΦ, ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΑΗ.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν ότι εντός του καλοκαιριού το ΥΠΕΚΑ θα συγκροτούσε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων καθώς και του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ.

Το πρόβλημα που δημιουργεί το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ είναι γνωστό από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας σε θεωρητικό επίπεδο και άρχισε να γίνεται αντιληπτό και σε πρακτικό επίπεδο τα τελευταία 3-4 χρόνια. Τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή του ήταν οι σταδιακές μειώσεις των τιμών για τα έργα που θα γίνονταν στο μέλλον. Τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν από νέες μεγαλύτερες μειώσεις πάλι για τα έργα που θα έμπαιναν στο σύστημα σε βάθος τριετίας. Όλα αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν άμεσα (λογικό), και το πρόβλημα συνεχίζοντας να υπάρχει διόγκωνε συνεχώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Ξαφνικά έγινε αντιληπτό ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και έτσι επινοήθηκε η έκτακτη εισφορά, οριζόντια και άρα άδικη. Και όταν και πάλι φάνηκε ότι και το μέτρο αυτό δεν επαρκεί, αποφασίστηκε (επιτέλους) να αντικατασταθεί η Οριακή Τιμή Συστήματος από το Μέσο Μεταβλητό Κόστος, όχι όμως το πλήρες κόστος που περιλαμβάνει και τα ΑΔΙ.

Τα τελευταία χρόνια που η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ήταν μεγάλη, κάποια χρονικά διαστήματα η ΟΤΣ προέκυπτε να είναι μηδέν. Δηλαδή οι εταιρείες προμήθειας αγόραζαν τότε, την ενέργεια σε μηδενική τιμή, και τότε όλο το κέρδος των εταιρειών προμήθειας χρεώνονταν ως έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Άρα ένα μεγάλο ποσοστό του ΕΤΜΕΑΡ κατέληγε έμμεσα στις εταιρείες προμήθειας.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αν η αντικατάσταση της ΟΤΣ από το ΜΜΚ συμπεριλαμβανομένων και των ΑΔΙ γινόταν μερικά χρόνια πριν, πριν γίνει τόσο μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, σήμερα το έλλειμμα δεν θα υπήρχε και σήμερα το ΕΤΜΕΑΡ θα ήταν σε πολύ χαμηλότερες τιμές .

Άρα για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ, ευθύνονται οι κακοί χειρισμοί από πλευράς ΥΠΕΚΑ, ευθύνεται η καθυστέρηση αρκετών ετών στην αλλαγή του στρεβλού τρόπου υπολογισμού του κόστους αγοραπωλησίας της ενέργειας παρά τις σχετικές εισηγήσεις από την ΡΑΕ.
Ήταν άραγε λάθος λόγω άγνοιας των αρμοδίων; Αν ναι τότε δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται αρμόδιοι και να κατέχουν τέτοιες θέσεις. Αν όχι, τότε ήταν σκόπιμη επιλογή με διπλό στόχο, αφενός να γράψουν υπερκέρδη οι εταιρείες προμήθειας και αφετέρου να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ και έτσι στην κοινή γνώμη να φανούν οι ΑΠΕ ως υπεύθυνες για την ακριβή ενέργεια που πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Γιατί; Ποιοι δεν θέλουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα; Οι εκπρόσωποι της τρόικας πάντως δήλωσαν ότι δεν έβαλαν τέτοιο όρο.

Όλα αυτά τα εκθέσαμε στην σύσκεψη με την τρόικα και η υπόσχεση που πήραμε από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ ήταν ότι : «τώρα το ΥΠΕΚΑ θα δουλέψει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα των μέτρων για την αγορά ενέργειας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα κληθούν όλοι οι φορείς των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και εκπρόσωποι της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, με σκοπό να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα δουλέψει πάνω στο θέμα αυτό»
Χθες 22/7/13 ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ !!! ότι στις 23/7/13 πρόκειται να γίνει σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ με την συμμετοχή των παραπάνω φορέων πλην των εκπροσώπων της νεοσυσταθείσας ομοσπονδίας, η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες παραγωγούς.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία το ΥΠΕΚΑ προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της σημερινής σύσκεψης. Για μας έχει μεγάλη σημασία οποιαδήποτε σύσκεψη γίνεται για το θέμα αυτό και πρέπει να γίνεται με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Με την στάση του ΥΠΕΚΑ σήμερα απαξιώνουμε και εμείς την σύσκεψη αυτή αφού απουσιάζει ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος ΦΒ παραγωγών.

Κύριε υπουργέ,

Η μη πρόσκληση εκπροσώπων της ομοσπονδίας δείχνει ότι συμβαίνει κάτι από τα δύο: ή έγινε από αμέλεια ή έγινε σκόπιμα.
Αν έγινε από αμέλεια δείχνει ότι μάλλον για μια ακόμη φορά το υπουργείο δεν θα «δουλέψει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα» αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί το πιο απλό θέμα που είναι η πρόσκληση των εκπροσώπων.

Αν έγινε σκόπιμα τότε καταγγέλλουμε τα εξής :
1. Οι παραγωγοί από ΦΒ δεν εκπροσωπούνται στην σημερινή σύσκεψη εκτός από μία μόνο μερίδα.
2. Δεν δεσμευόμαστε για τα όσα ειπωθούν στη σημερινή σύσκεψη.
3. Δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση χωρίς την συμμετοχή της ομοσπονδίας.
4. Ποιος παρέχει στήριξη στον κύριο Παπαγεωργίου για τέτοιου είδους ενέργειες και μεθοδεύσεις που στόχο έχουν τον αποκλεισμό των πραγματικών παραγωγών ΦΒ στην προσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος.



Η διοικούσα επιτροπή.
Τα μέλη της ομοσπονδίας σήμερα είναι οι σύλλογοι των νομών:
Κομοτηνής
Δράμας
Καβάλας
Σερρών
Θεσσαλονίκης
Πιερίας
Ημαθίας
Πέλλας
Άρτας»

Πηγη http://www.spiefnserron.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΦΙΛΟΙ ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ Φ/Β ΑΓΡΟΤΕΣ. ΜΑΛΛΟΝ
    Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ